ΤΡΙΚΑΛΑ

Πρωτόδικη δικαίωση Τρικαλινού γιατρού κατά της Novartis

πρωτόδικη-δικαίωση-τρικαλινού-γιατρ-124926

Έναν πολυετή αγώνα κατά της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis διεξάγει Τρικαλινός γιατρός, συνταξιούχος σήμερα, ο οποίος έπεσε θύμα παρενεργειών φαρμάκου της εταιρείας το οποίο έπαιρνε ο ίδιος για ασθένεια από την οποία έπασχε.

Ο εν λόγω γιατρός έλαβε για πρώτη φορά συγκεκριμένο σκεύασμα το 2004, ύστερα από σύσταση ιατρικού επισκέπτη της Novartis, με την οποία ήδη συνεργαζόταν.

Το 2007 παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα λευκοπενίας και γυναικομαστίας, παρενέργειες οι οποίες δεν αναγράφονταν στο φύλλο οδηγιών χρήσεως (ΦΟΧ) του φαρμάκου, ούτε στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (Π.Χ.Π.) που μπορούσε να ανατρέξει ως γιατρός .

Ο ίδιος προσέφυγε στα δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης κατά της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς παρά την διακοπή λήψης του φαρμάκου η πολυετής χρήση του δημιούργησε μόνιμες βλάβες στη υγεία του.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Τρικάλων με την ήδη δημοσιευμένη (στην ιστοσελίδα δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων “Νόμος”) υπ’ αρ. 14/2017 απόφασή του, τον δικαίωσε πρωτοδίκως υποχρεώνοντας την εταιρεία να του καταβάλει αποζημίωση 60.000 ευρώ με τον νόμιμο τόκο.

Το trikalaenimerosi.gr απευθύνθηκε στη δικηγορική εταιρεία “Κωνσταντίνου Τσόγκα – Αναστάσιου Ατούν” που χειρίζεται την υπόθεση. Ο κ. Τσόγκας μας ενημέρωσε ότι έχουν κατατεθεί εκατέρωθεν εφέσεις, οι οποίες πρόκειται να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Λάρισας, προσθέτοντας τα εξής: “καταρχάς δεν μπορώ να αναφέρω τη φαρμακευτική εταιρία διότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Η απόφαση όμως φρονώ ότι καταγράφει εναργώς, απολύτως ορισμένως και νομικά αρτίως τα περισσότερα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και ασχολείται και με τις ιδιαίτερες σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ εταιριών και κρατικών οργανισμών, πλην όμως το αντικείμενο της δικής μας έφεσης αφορά τα σκέλη της συνυπαιτιότητας που καταλογίσθηκε στον εντολέα μας λόγω της ιδιότητάς του, όσο και στο ποσό που του επιδικάσθηκε πρωτοδίκως.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γενικά, οι περιπτώσεις αθέμιτων ή αδικοπρακτικών συμπεριφορών μεγάλων εταιριών, που βλάπτουν την υγεία των πολιτών, θα απασχολήσουν πολύ πλέον τόσο το νομικό κόσμο όσο και κυρίως τους καταναλωτές στο μέλλον, ενώ εν προκειμένω πρόκειται για μία ιδιαίτερη και σπάνια δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιώτη και πολυεθνικής που, ενώ σε άλλες δυτικές χώρες, όπως ενδεικτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απασχολούν πολύ συχνά τη δικαιοσύνη με επιδίκαση πολύ μεγάλων αποζημιώσεων εφόσον προκύψει η υπαιτιότητα της εταιρίας ή και των κρατικών οργανισμών, στη χώρα μας δεν έχει απασχολήσει αρκετά τη θεωρητική και νομολογιακή προσέγγιση, οι οποίες θεωρώ ότι πρόκειται να εμπλουτιστούν στο μέλλον με αντίστοιχες περιπτώσεις”.

Πηγή: trikalaenimerosi.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου