ΤΡΙΚΑΛΑ

Διαβούλευση για τα Μετέωρα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού

διαβούλευση-για-τα-μετέωρα-παρουσία-τ-360601

Τρεις ώρες διήρκησε συνολικά η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις 7.30 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Τη διαβούλευση οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη δέσμευση των Βουλευτών Τρικάλων του κόμματος για την έλευση της Υπουργού, και έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας, παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και Φορέων.

«Δώδεκα χρόνια έχω υπηρετήσει την αποκέντρωση, για να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε διαφορετικές γνώμες. Βρίσκομαι εδώ για να ακούσω, και με καλή πίστη και θέληση θα βρούμε μια καλή λύση. Περιμένω να ακούσω τις γνώμες, για να βρούμε τη ‘χρυσή τομή’ και να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για όλους», κατέληξε η Υπουργός στη σύντομη τοποθέτησή της.

Επιφύλασσε μάλιστα και μία καλή είδηση για τον νομό μας, καθώς είπε ότι από τους 200 μόνιμους φύλακες που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο, τρεις θα τοποθετηθούν στον νομό Τρικάλων.

Οι τοποθετήσεις

Τη διαδικασία στη διαβούλευση διηύθυνε η Γραμματέας – Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμπάκας και επικεφαλής της παράταξης της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, Πέρυ Χαρτοπούλου. Οι εκπρόσωποι φορέων και αρχών κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους, ενώ κάποια σημεία από τις τοποθετήσεις τους είχαν την ευκαιρία να τις που προφορικά σε περιορισμένο χρόνο κάποιων λεπτών.

Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο οποίος είπε ότι η προστασία της ταυτότητας των Μετεώρων δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν και οι ήπιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται στην περιοχή. Είπε ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή», έτσι ώστε ούτε οι δραστηριότητες να απαγορεύονται παντελώς ούτε και να θίγεται ο ιερός χαρακτήρας της περιοχής. «Εμείς ως δημοτική Αρχή θα εργασθούμε κινούμενοι σε πνεύμα συναίνεσης και ομοψυχίας, χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες να προκαλέσουν αναταραχή και εντάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν», κατέληξε ο κ. Σινάνης.

Ο Ευάγγελος Μπουλογεώργος, εκπρόσωπος των Ιερών Μονών των Μετεώρων και της Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων είπε ότι εκδηλώνεται στην περιοχή μας πληθώρα δραστηριοτήτων που γνωρίζουν έξαρση και προσβάλλουν την ιερότητά της. Έκανε λόγο για εικόνα απαξιώσεως και αλλοιώσεως που δεν αντανακλά τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο αναστηλωτικό έργο που έχει συντελεστεί στα Μετέωρα.
Κατέληξε λέγοντας ότι οι Μονές και η Μητρόπολη αποδέχονται το περιεχόμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στην τελική του μορφή, όπως υποβλήθηκε από το Υπουργείο.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πολύωρη διαβούλευση.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Τούλας ξεκίνησε λέγοντας ότι η διαβούλευση που επιτέλους έγινε είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Είπε ότι το γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων βρίσκεται στη θέση του εκατομμύρια χρόνια χωρίς να έχει πάθει τίποτε. Σημείωσε ότι ο Νόμος για τα Μετέωρα είναι πιο αυστηρός και από τον νόμο ιερότητας της Πάτμου, και κατέληξε λέγοντας ότι ο Νόμος είναι διχαστικός και αποτελεί ταφόπλακα για την περιοχή μας, καθώς λειτουργεί μεροληπτικά και αναστέλλει ανθρώπινα δικαιώματα, και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

Ο Πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Φαμίσης είπε ότι η σύγκρουση επέρχεται εξαιτίας της κακής σύνταξης του σχεδίου Π.Δ. και τόνισε ότι ο κοινωνικός ρόλος που επιτελούν πολίτες και μοναχοί είναι κοινός.
«Μπορείτε με τη δική σας παρέμβαση να βοηθήσετε στη λύση, για να πρυτανεύσει η λογική για να συνυπάρξουμε. Τα Μετέωρα είναι θείο δώρο και ανήκουν σε όλους μας», κατέληξε ο κ. Φαμίσης.

Στο σημείο αυτό η κ. Κονιόρδου παρενέβη για να ζητήσει περισσότερο εξειδικευμένες προτάσεις από τους εκπροσώπους φορέων.

Ο Πρόεδρος της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας Άρης Μητρονάτσιος είπε ότι η δραστηριότητα των αναρριχητών είναι ήπια. Αναφέρθηκε στα σημεία του ΠΔ που βάλλουν κατά της αναρρίχησης και τόνισε ότι με το Σχέδιο Π.Δ. χάνεται μεγάλη δυναμική μέχρι και παραπάνω από 70% του αναρριχητικού πεδίου με τους περιορισμούς.
«Δεν έχει γίνει αυτοψία. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μητρονάτσιος.

Ο Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορειβασίας Θεόδωρος Τσαβδαρίρης είπε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει πριν υπογραφεί το Νομοσχέδιο. «Να ξανασυζητηθεί και να γίνει από την αρχή νέο νομοσχέδιο. Στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμη άβατο που εωσφόροι θα είναι οι αναρριχητές», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μετεώρων Λιθόπολις» Γρηγόρης Καλύβας επανέλαβε τα περί «ξέφραγου αμπελιού» και σημείωσε ότι όποια απόφαση ληφθεί θα επηρεάσει καθοριστικά την αγία λιθόπολη και θα κρίνει αν θα περάσει η μακρόχρονη κληρονομιά στις επόμενες γενιές ή αν θα αλλοιωθεί και θα χαθεί. «Η έκδοση του ΠΔ είναι αυτονόητη αναγκαιότητα, που λειτουργεί θετικά και προς την τοπική οικονομία και κοινωνία» κατέληξε.

Στο σημείο αυτό εκφράστηκαν κάποιες αποδοκιμασίες, που έκαναν την Υπουργό να ζητήσει από το κοινό να κρατήσει ψηλά το επίπεδο του διαλόγου.

Ο Χαράλαμπος Ζούζουλας εκ μέρους της Ομάδας πρωτοβουλίας Χασιωτών κατέθεσε γραπτώς μόνο μία εναλλακτική πρόταση.

Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, Δημήτρης Ζερβόπουλος, είπε απευθυνόμενη στην Υπουργό ότι πρέπει να καταργήσει τα καταστήματα που λειτουργούν μέσα στις Μονές και όχι τους μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται έξω από αυτές.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα», Νίκος Κοσβύρας, τόνισε ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μοναχοί και πολίτες και να συνεχίσουν οι δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση κ.λπ.

Η Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας Ευφροσύνη Νάτση είπε ότι το σχέδιο ΠΔ πρέπει να ξανασυζητηθεί με σύνεση. «Υπάρχει χώρος για όλους και ο τόπος μας χρειάζεται σωστή ανάπτυξη, διότι ο τουρίστας δεν παραμένει ούτε μισή ώρα στην πόλη», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών «Μετέωρα για Όλους», Μιχάλης Γιαννούλας, είπε στην Υπουργό ότι δεν πλήρως ενημερωμένη για όσα συμβαίνουν στα Μετέωρα, ενώ για τη δημοτική αρχή είπε ότι συμπεριφέρθηκε με πλήρως σκοτεινό και αντιδημοκρατικό τρόπο.
Χαρακτήρισε εγκληματική τη στάση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, σημειώνοντας ότι εντοπίζει σε χρόνο μηδέν έναν πολίτη που αλλάζει ένα κεραμίδι, αλλά ποτέ τις αλλοιώσεις που έχουν μετατρέψει τα Μετέωρα σε ένα εργοτάξιο.
Κατέθεσε έναν πλήρη και μεγάλο φάκελο με καταγγελίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία.
«Όλα τα προβλήματα λύνονται με τον διάλογο από μηδενική βάση όλοι μαζί θα βρούμε τις λύσεις με προτάσεις. Να αφήσουμε πίσω μας τη διχόνοια και όλοι μαζί σαν μια οικογένεια να ανυψώσουμε τον τόπο μας στο ζενίθ. Όταν το σπίτι αποκτά μια ρωγμή, αν δεν τη φτιάξουμε από κοινού, η ρωγμή θα μεγαλώσει και το σπίτι μας θα μας πλακώσει», κατέληξε καταχειροκροτούμενος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Τρικάλων, Σωτήρης Φαμίσης, είπε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα και να συζητηθεί ξανά το θέμα με τους αρμόδιους, διότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΧΤ, Χάρης Καλλιάρας, είπε ότι υπάρχει αέναη σχέση μεταξύ μοναχών και αναρριχητών και ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Εκ μέρους των ιδιοκτητών περιπτέρων και καντινών στον χώρο των Μετεώρων μίλησε ο Σπύρος Μπαούτης τονίζοντας ότι δεν πρέπει οι επαγγελματίες αυτοί να οδηγηθούν στην ανεργία.

Η Γραμματέας του Ποταμιού στον Ν. Τρικάλων Ζαχαρούλα Γιαβρούτα – Λούδα είπε ότι ο μνημείο των Μετεώρων κινδυνεύει από τον μαζικό τουρισμό και όχι από τις δραστηριότητες. «Δώστε μας την ευκαιρία να ζήσουμε στον τόπο μας. Μην μας διώχνετε», κατέληξε.

Τις απόψεις του εξέφρασαν επίσης οι εξής: Γιώργος Κουρέλης, Δημήτρης Μπουκουβάλας (Εκπρόσωπος Βλαχάβας), Βασίλης Θεοδώρου, Δώρα Νούσια, Δημήτρης Λάσκος, Θεόδωρος Καρακαντάς, Χρήστος Κόνης, Γιάννης Ψαρρής, Βασίλης Σακκάς, Βασίλης Καρακαντάς, Κωνσταντίνος Ράντος και Κώστας Λιώλιος.

ΠΗΓΗ: tameteora.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου