ΤΡΙΚΑΛΑ

Προσβάσιμη πόλη για όλους επιδιώκουν να γίνουν τα Τρίκαλα

προσβάσιμη-πόλη-για-όλους-επιδιώκουν-564333

«Ομορφη πόλη, η προσβάσιμη πόλη». Και τα Τρίκαλα πλέον μπορούν να είναι σίγουρα ότι είναι πόλη που διαθέτει κινητοποιημένες δυνάμεις για τον σκοπό αυτόν: της ελεύθερης προσβασιμότητας σε όλους. Κάτι που αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη σημερινή (Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017) εκδήλωση στο πλαίσιο του FreeMobility. Της δράσης, δηλαδή, του οργανισμού Ecocity που για μια ακόμη χρονιά υλοποιείται από το ΕΕΕΕΚ Τρικάλων.

Η εκδήλωση παρουσίασης της εργασίας, συνοδευόμενη από θεατρική δράση, έγινε στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων ήταν συνδιοργανωτής. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμος ήδη έχει προβεί σε δράσεις, αλλά κυρίως συνεργάστηκε με την ομάδα του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Τρικάλων. Αυτή η συνεργασία εκφράστηκε στην αποτύπωση των αναγκαίων να διαμορφωθούν προσβάσεων σε κεντρικά σημεία και με τη διαμόρφωση διαδρομής τουριστικού ενδιαφέροντος για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Οι διαδρομές (που έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον Δήμο) ήδη βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, προκειμένου άμεσα να κατασκευαστούν σημεία πρόσβασης. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, για τα ίδια θέματα, υπήρξε συνεργασία και με την Ομάδα εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων.

Στη συνέχεια, οι χαιρετισμοί από την αντιδήμαρχο κ. Ντίνα Δήμα και τον πρόεδρο του οργανισμού Ecocity κ. Ζαφειρόπουλο, εστίασαν στη σημαντική διοργάνωση που και πάλι αναλαμβάνει ο Δήμος Τρικκαίων.

Το σημαντικό τμήμα της παρουσίασης ήταν διπλό: το πρώτο, η παρουσίαση όλων των δράσεων που έγιναν από τον Σεπτέμβριο, με ερωτηματολόγια, επισκέψεις σε καταστήματα που δεν διαθέτουν ράμπες για ΑμεΑ, καταγραφή σημείων χωρίς πρόσβαση, συνεργασία με τον Δήμο και τη Δημοτική Αστυνομία, δράσεις στους πεζοδρόμους με βιωματικούς τρόπους, συνεργασία με μαθητές του Μουσικού Σχολείου και τις ομάδες Ecomobility του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων….
Και ένα θεατρικό για τον «Φρούλη Μομπιλιτούλη» (Free MObility), που κατέγραφε τα προβλήματα μετακίνησης σε μια πόλη, με έξυπνο, δραματοποιημένο και χιουμοριστικό τρόπο.

Το αβίαστο χειροκρότημα των παρευρισκομένων και η συζήτηση που ακολούθησε, με σημαντική την παρέμβαση του προϊσταμένου Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μπουλούμπαση, για ευαισθητοποίηση και παιδιών Δημοτικών Σχολείων, έδειξαν το μέγεθος της αίσθησης που αποκόμισαν όλοι: ότι είναι σημαντικό, η προσπάθεια για προσβάσιμη πόλη, να οδηγήσει σε μια όμορφη πόλη.

Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας κι οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μ. Λάππας και Κ. Ψύχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου