ΤΡΙΚΑΛΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

εκδήλωση-του-κκε-στα-τρίκαλα-με-ομιλήτ-684048

Εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Τσούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων του Νομού Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα λεωφορεία από το Βόλο θα αναχωρήσουν στις 8 π.μ. από το Δημαρχείο του Βόλου.

Ειδικότερα, η ΚΕ του ΚΚΕ, το κόμμα και η ΚΝΕ, τιμούν φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), ένα σημαντικό γεγονός, που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία του ΔΣΕ, είναι και η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, που έγινε στο χωριό Τσούκα του νομού Τρικάλων, στις 28 Οκτώβρη 1946. Αυτή είναι ουσιαστικά και η ημερομηνία ίδρυσης του ΔΣΕ. Η επίσημη μετονομασία έγινε στις 27 Δεκέμβρη 1946, με την έκδοση της Διαταγής του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, η οποία όρισε την «ονομασία των ανταρτικών Σωμάτων σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Όπως αναφέρεται σε σε ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ είχε αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στις δύο βασικές αντίπαλες τάξεις, την αστική και την εργατική μαζί με τα λαϊκά στρώματα. Οξύνθηκε η σκληρή ταξική ένοπλη αναμέτρηση που είτε θα οδηγούσε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, με απομόνωση και των ξένων στηριγμάτων της, είτε στην ήττα των λαϊκών δυνάμεων, στην απομόνωση του ΚΚΕ και στη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Την περίοδο εκείνη είναι χιλιάδες οι δολοφονίες αγωνιστών, οι συλλήψεις, οι βασανισμοί. Χιλιάδες αγωνιστές αναγκάζονται να καταφύγουν στα βουνά. Το Μάη του 1946 οι πρώτες συγκρούσεις έχουν ήδη αρχίσει στα Θεσσαλικά βουνά.

Το Καλοκαίρι του 1946 οι ομάδες οργανώνονται σε συγκροτήματα και στην συνέχεια ιδρύονται τα αρχηγεία περιοχών, Θεσσαλίας, Ρούμελης, Ηπείρου, Πελοποννήσου. Επίσης πολλά υπαρχηγεία σε: Βέρμιο, Βόιο, Βίτσι, Κίσαβος, Τζουμέρκα, Πήλιο.

Η ενοποίηση των αντάρτικων ομάδων κάτω από ενιαία στρατιωτική καθοδήγηση πραγματοποιείται μετά από σύσκεψη στις 26-28 του Οκτώβρη στην Τσούκα Αντιχασίων.

Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το λαϊκό κίνημα επέλεξε το δεύτερο δρόμο. Ο ΔΣΕ είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας» και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών.

Τιμάμε όλους εκείνους και εκείνες που πολέμησαν ηρωικά, στο Γράμμο και στο Βίτσι, στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, παντού όπου βρόντηξε «ο Όλυμπος και πάλι».», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου