ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίκαλα: Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών

τρίκαλα-ολοκληρώνεται-η-αποκατάστασ-192421

Ολοκληρώνεται η ανάδειξη και αποκατάσταση των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα με έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,81 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες αρχαιολόγους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ένα εντυπωσιακό έργο ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας ολοκληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, με την ανάδειξη και αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού και τη δημιουργία του κέντρου έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης».

Όπως γίνεται γνωστό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρόκειται για ένα έργο, το οποίο με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 2.816.109 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Το έργο αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα είναι το «Προστασία – ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» το οποίο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κτήριο μετατρέπεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά, και οι δύο μαζί όμως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

Όπως ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες αρχαιολόγους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, οι εργασίες του φυσικού αντικειμένου για το οθωμανικό λουτρό, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκονται σχεδόν στο 95%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν πλήρως πριν τα Χριστούγεννα.

Έτσι, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα, πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών Φυλακών Τρικάλων, «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που υλοποιήθηκαν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και με την ολοκλήρωση του υπολοίπου αντικειμένου που αποτελεί ευθύνη του δήμου Τρικκαίων, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για την ολοκλήρωση της ανάδειξης και αποκατάστασης του κτηρίου των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα, στο χώρο όπου θα λειτουργήσει και το κέντρο έρευνας και πολιτισμού «Βασίλης Τσιτσάνης».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα της ιστορικής ανακάλυψης του συγκεκριμένου χώρου και γι’ αυτό ένωσε τις δυνάμεις της με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το δήμο Τρικκαίων και αξιοποίησε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ώστε να παραδοθεί στους Τρικαλινούς, τους Θεσσαλούς και τους Έλληνες ένας ιδιαίτερος χώρος ιστορίας και πολιτισμού».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου