ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρικαλινός σε Αυστριακό ψηφοδέλτιο

τρικαλινός-σε-αυστριακό-ψηφοδέλτιο-241210

Mέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία ιδρύθηκε το Σάββατο το συμμαχικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς από τρία κόμματα και πολλούς ανεξάρτητους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, οι Πειρατές, και το Wandel (ριζοσπάστες σοσιαλιστές), μετά από μακριές διαπραγματεύσεις και διαδικασίες βάσης, κατέληξαν σε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κομμουνιστικής αριστεράς στην χώρα που επιχειρείται άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις και κοινή κάθοδος σε εκλογές.

Η διαδικασία του Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με πρωτότυπα στοιχεία τόσο στο συμβολικό όσο και στο πολιτικό. Από τις 9 μέχρι τις 13.00 πραγματοποιήθηκαν συνδιασκέψεις των τριών κομμάτων σε μια μεγάλη αίθουσα χωρισμένη στα τρία. Εγκρίθηκε η συνεργασία, το πλαίσιο και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι από λίστα 8 που είχαν προκριθεί με ηλεκτρονική διαβούλευση. Οι υποψήφιοι μίλησαν διαδοχικά και στις τρεις διασκέψεις, απάντησαν σε ερωτήσεις συνέδρων και δεσμεύτηκαν στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Στις 14.00 τα χωρίσματα άνοιξαν και ξεκίνησε κοινή συνεδρίαση όλων των συνέδρων και των τριών κομμάτων μαζί με τους ανένταχτους, 400 και πλέον άτομα. Μετά τις ομιλίες των τριών κομμάτων προβλήθηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που έγινε αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των καλεσμένων, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τον Τρικαλινό Γιώργο Χονδρό να απευθύνει χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των τριών πρώτων υποψηφίων και ακολούθησε καθολική μυστική ψηφοφορία με κάλπη για την κατάταξη. Οι 42 υποψήφιοι με εναλλαγή άνδρας γυναίκα προέρχονται από τα τρία κόμματα μαζί τους και αρκετοί ανεξάρτητοι. Στην πρόταση του ΚΚΑ που εγκρίθηκε περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες, η Κατερίνα Αναστασίου, από δύκτιο SolidarityforAllVienna, και ο Γιώργος Χονδρός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το συμμαχικό σχήμα EuropaAnders, η Αυστριακή Αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή ευρωβουλευτή. Στην εξέλιξη αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η υποψηφιότητα του Α . Τσίπρα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως δηλώνει ο Γιώργος Χονδρός «η ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη για μια διαφορετική Ευρώπη, που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, είναι ταυτόχρονα και βασική δέσμευση του συμμαχικού σχήματος».

Trikalavoice.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου