ΤΡΙΚΑΛΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τη δεύτερη μονάδα ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα

έπεσαν-οι-υπογραφές-για-τη-δεύτερη-μον-514406

Στην υπογραφή ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, προχώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρέθηκε στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων παρουσία βουλευτών και δημάρχων.

Πρόκειται για την οριστική ένταξη του έργου κατασκευής δεύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων του νομού Τρικάλων
Η επέκταση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων θα γίνει στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής που λειτουργεί στη θέση «Παλαιοσαμαρίνα» του πρώην Δήμου Παλαιοκάστρου.

Μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου κατασκευής και δεύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, αυτό με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.
Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9,1 εκατομμύρια ευρώ και η δημοπράτησή του θα γίνει με διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας.

Η κατασκευή νέας μονάδας κρίθηκε απαραίτητη καθώς η υπάρχουσα έχει λίγα χρόνια ακόμα ζωής.
Όταν κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ το όριο ζωής του ήταν 15 χρόνια για την υποδοχή των απορριμμάτων του νομού Τρικάλων, αλλά στη συνέχεια όταν εντάχθηκε και ο νομός Καρδίτσας ο χρόνος μειώθηκε στα 8 χρόνια που σημαίνει ότι σε μια διετία το πολύ θα γέμιζε και δεν θα μπορούσε να δεχθεί νέα απορρίμματα.

Με την κατασκευή της δεύτερης μονάδας ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ επεκτείνεται κατά 15 χρόνια, κάτι που θα εξασφαλίσει τους δυο νομούς στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι το 2030.
Να σημειωθεί ότι ετησίως ο ΧΥΤΑ των Τρικάλων δέχεται συνολικά 85.000 τόνους σκουπιδιών, 45.000 από το νομό Τρικάλων και 40.000 από το νομό Καρδίτσας.

Η διαχείριση του ΧΥΤΑ, όπως είναι γνωστό, γίνεται από την εταιρεία Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας που συνέστησαν οι πρώην Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Δικαιωμένος αισθάνεται ο Μιχ. Ταμήλος

Στο μεταξύ, δικαιωμένος αισθάνεται ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο.

Όπως σημειώνει «Για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Ταμήλος, από πολλά χρόνια πριν είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για την ωρίμανσή του, με την τότε ιδιότητά του, ως Πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ Α.Ε.
Έτσι, ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών για την εξασφάλιση των απαραίτητων μελετών και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, φθάσαμε στο σημείο να εγκρίνεται σήμερα, η κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ Τρικάλων, με συνολικό προϋπολογισμό 9.150.000 €.

Συνεπώς με την κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου, η Δυτική Θεσσαλία εξασφαλίζει για τα επόμενα 17 χρόνια, τον απαραίτητο χώρο για τη διάθεση των στερεών αποβλήτων της και υλοποιείται ένα έργο που προστατεύει το περιβάλλον της Δυτικής Θεσσαλίας από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων».

trikaladay.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου