ΤΡΙΚΑΛΑ

Mονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων για Καρδίτσα – Τρίκαλα

mονάδα-επεξεργασίας-απορριμμάτων-για-530891

«Πράσινο φως» άναψε το ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων/ υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ/Υ) που θα εξυπηρετεί τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, με τη σημερινή υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, το έργο θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλιμα- Παλαιοσαμαρίνας» που ανήκει στα διοικητικά όρια της δημοτικής ενότητας Παλαιοκάστρου του δήμου Τρικκαίων, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 576 στρεμμάτων.
Όσον αφορά στο ΧΥΤΑ/Υ, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ήδη η Α’ Φάση, όπου καταλήγουν τα σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς και το υπόλειμμα που προκύπτει από το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) της συγκεκριμένης περιοχής.

Με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ, ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ και θα δέχεται μόνο τα υπολείμματα από τη λειτουργία της ΜΕΑ, καθώς και το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Δυτικής Θεσσαλίας.

Συνοπτικά, οι επιμέρους εγκαταστάσεις της μονάδας θα αποτελούνται από μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων/υπολειμμάτων, εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων -επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας- καθώς επίσης και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου δυναμικότητας 950KW.

Όπως σημειώνεται, τέλος, η δημιουργία της παραπάνω εγκατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και εξειδικεύονται στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου