ΤΡΙΚΑΛΑ

Μεγάλη τιμητική διάκριση σε τρικαλινή καθηγήτρια

μεγάλη-τιμητική-διάκριση-σε-τρικαλιν-563850

Με το παράσημο και τον τίτλο του «Ιππότη» του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Chevalier dans l’Οrdre des Palmes Académiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας βραβεύτηκε η συμπολίτισσά μας κ. Θεοδώρα Νίκου για την πολύτιμη προσφορά και το έργο της στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας, του γαλλικού πολιτισμού και των ιδεωδών της Γαλλοφωνίας.

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα, την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Η κ. Νίκου οφείλει την αγάπη της για τη γαλλική γλώσσα στην καθηγήτρια Γαλλικών που δεν είναι πλέον στη ζωή, την κυρία Αντιγόνη Μίγκα, στο φροντιστήριο της οποίας έμαθε τα γαλλικά. Έκανε σπουδές γαλλικής φιλολογίας στην Αθήνα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο φοιτώντας παράλληλα στο Γαλλικό ινστιτούτο Αθήνας. Με υποτροφία του ΙΚΥ, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, υπό την επίβλεψη ενός πολύ αξιόλογου καθηγητή, του Henri Boyer.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στη διδακτική της ξένης γλώσσας και ειδικότερα στη διαπολιτισμική προσέγγιση στο μάθημα της γαλλικής γλώσσας. Έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύθηκαν άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά. Σε αρκετές εξεταστικές περιόδους του ΚΠΓ (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας) ήταν αξιολογήτρια επιπέδων Β1, Β2, C1 για τη Γαλλική γλώσσα.

Υπηρέτησε για χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κυρίως στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων), ενώ από το 2008 παρέχει το εκπαιδευτικό της έργο από τη θέση της Σχολικής Συμβούλου Γαλλικής Γλώσσας Περιφέρειας Θεσσαλίας έχοντας στην ευθύνη της τα σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας. Παράλληλα, εδώ και δέκα χρόνια διδάσκει διαπολιτισμική εκπαίδευση στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Οι τιμητικές διακρίσεις του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα απονέμονται στη Γαλλία με πρωθυπουργικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του Γάλλου Υπουργού Εθνικής Παιδείας για να τιμήσει τις αρετές και τις υπηρεσίες προσωπικοτήτων που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Σε ό,τι αφορά τους μη γάλλους πολίτες η διάκριση αυτή απονέμεται ως αναγνώριση της προσφοράς εκείνων που δρουν για την προώθηση του πολιτισμού και της γαλλικής γλώσσας εκτός γαλλικών συνόρων.
Το Τάγμα του Ακαδημαϊκού Φοίνικα θεσμοθετήθηκε με διάταγμα της 4ης Οκτωβρίου 1955, ως προς την ισχύουσα έως σήμερα οργάνωσή του, ενώ χρονολογείται από το 1808, όταν ο Ναπολέοντας ίδρυσε το Τάγμα με αυτή την ονομασία για να τιμήσει τα μέλη του Πανεπιστημίου. Το κύρος του και η αφοσίωση που του αποδιδόταν είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρησή του για τόσα χρόνια, έως και σήμερα και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όσους γίνονται μέλη του.

Ιδιαίτερη τιμή θεωρούμε ότι αποτελεί και για την πόλη μας η διάκριση της συναδέλφου και συμπολίτισσάς μας, κ. Θεοδώρας Νίκου, ως επιστέγασμα του έργου που έχει επιτελέσει ως σήμερα .
Μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι και αισιόδοξοι καθώς εν μέσω των αντίξοων συνθηκών απαξίωσης που βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί από το ελληνικό κράτος σήμερα, το έργο μας αναγνωρίζεται από το γαλλικό κράτος.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα Θερμά μας Συγχαρητήρια στην κ. Νίκου και να της ευχηθούμε να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη και την ίδια μεθοδικότητα το καρποφόρο έργο της και να στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τα μέλη του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων

trikalaola.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου