ΤΟΠΙΚΑ

Κόβουν ποσοστά αναπηρίας για ψύλλου πήδημα

κόβουν-ποσοστά-αναπηρίας-για-ψύλλου-π-770261

Ανεξήγητες μειώσεις ποσοστών αναπηρίας από το ΚΕΠΑ στο Βόλο στέλνουν στα τάρταρα, ανθρώπους με εγγενείς παθήσεις με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές σε επιδόματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Με άδεια χέρια έμειναν ξαφνικά δεκάδες άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν ποσοστά αναπηρίας για παθήσεις και νόσους που δεν έχουν ξεπεραστεί και τους έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Άτομο στο οποίο είχε αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας 80% από το ΙΚΑ μετά από δύο μεταμοσχεύσεις μυελού, πέρασε αρχικά επιτροπή από την Πρόνοια που μείωσε το ποσοστό αυτό στο 67%, μέχρι που θεσπίστηκε ο θεσμός του ΚΕΠΑ. Η επιτροπή που εξέτασε τον ίδιο άνθρωπο μόλις πριν από 20 ημέρες μείωσε το ποσοστό του στο 40%.

Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να καταργηθεί αυτομάτως το επίδομα που λάμβανε από την Πρόνοια κάθε δύο μήνες, ύψους 600 ευρώ και αποτελούσε το εισόδημά του.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση άγριου πετσοκόμματος ποσοστών και μάλιστα για παθήσεις και περιπτώσεις ανθρώπων που αδυνατούν αφενός να εργαστούν και αφετέρου κουβαλάνε για όλα τους τα χρόνια στην μετέπειτα ζωή τους τη σοβαρή πάθηση που τους οδήγησε στην πόρτα της Επιτροπής του ΚΕΠΑ προκειμένου να επανεξεταστούν για να διασφαλίσουν το απαραίτητο ποσοστό αναπηρίας ώστε να δικαιούνται των επιδομάτων ΑΜΕΑ.

Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες είναι έντονες σε αρκετές περιπτώσεις, που μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι είναι «εξόφθαλμες» υπό την έννοια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση στην υγεία τους για να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

«Πρόκειται για ένα εύσχημο τρόπο για να μειώσουν τις συντάξεις μας και αυτό είναι απαράδεκτο ειδικά σε μία περίοδο που αυτή η σύνταξη είναι ό,τι μας έχει απομείνει για να μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτή την κρίση» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σ.Κ., που αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας και μετά την επανεξέτασή του είδε το ποσοστό τους να «κατρακυλά» στο 40%.

Την ίδια ώρα ωστόσο παραμένουν και τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες για τις δυσλειτουργίες που παραμένουν με αποτέλεσμα πολλοί από τους πάσχοντες να ταλαιπωρούνται περιμένοντας αρκετές εβδομάδες μέχρι τελικά να περάσουν επιτροπή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου