ΤΟΠΙΚΑ

Μεταναστεύουν λόγω ανεργίας

μεταναστεύουν-λόγω-ανεργίας-770284

Στη μετανάστευση αλλά και στην ετεροαπασχόληση στρέφεται ένα μεγάλο ποσοστό μηχανικών της Μαγνησίας καθώς η οικοδομή έχει συρρικνωθεί στο 20% ενώ τα Δημόσια και Δημοτικά Έργα έχουν περιοριστεί σημαντικά, αφού σχεδόν κανένα δεν χρηματοδοτείται, εκτός ΕΣΠΑ.Την ίδια στιγμή η βιομηχανία έχει περιορίσει τη δραστηριότητας της λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χθεσινή εσπερίδα στο ΤΕΕ Μαγνησίας με θέμα: «Οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών-Νέοι τομείς ανάπτυξης». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της εσπερίδας ο πρώην Υφυπουργός Δημοσίων Έργων, πρώην Πρύτανης του Ε.Μ.Π. και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, αναφέρθηκε στις επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών και τους νέους τομείς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι για την ανάκαμψη της απασχόλησης θα πρέπει να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό σκέλος αλλά και να ανασυγκροτηθεί ριζικά η αναπτυξιακή πολιτική.

Από την πλευρά του ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Γιώργος Κοζανίδης αναφέρθηκε στο επάγγελμα του μηχανολόγου, επισημαίνοντας ότι οι παραδοσιακοί τομείς απασχόλησης παρουσιάζουν έντονα σημάδια κορεσμού.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κοζανίδης τόνισε : «Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα για τους νέους. Η απάντηση σε αυτό το έντονα αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται δεν είναι άλλη από την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και ικανοτήτων και τη δραστηριοποίηση σε νέους καινοτόμους τομείς ανάπτυξης για τους οποίους αυτές οι δεξιότητες είναι άκρως απαραίτητες αλλά και δυσεύρετες».

Στις επαγγελματικές προοπτικές σε επιστημονικές ενότητες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Ηλίου, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότιτα κτιριακά έργα μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας της παλαιότητας των κτηρίων αλλά και εξαιτίας των μειωμένων διαθέσιμων κονδυλίων για την κατασκευή νέων κτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου στον χαιρετισμό, τόνισε ότι η πλειοψηφία των μηχανικών στρέφεται στην μετανάστευση και κάποιοι στην ετεροαπασχόληση προσθέτοντας ότι και δύο πρακτικές δεν αποτελούν λύσεις του προβλήματος.

Τέλος κάλεσε τους μηχανικούς να επαναξιολογήσουν το ρόλο τους και να δουν τις νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις τους τις οποίες θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες, τον τρόπο προσέλκυσης νέων επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μηχανικών και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου