ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι αρχαιολόγοι

ανησυχούν-οι-αρχαιολόγοι-770335

Εντονη ανησυχία και προβληματισμός κυριαρχεί μεταξύ των αρχαιολόγων, λόγω του προωθούμενου νέου οργανογράμματος, που προβλέπει συρρίκνωση των υφιστάμενων Εφορειών, του προσωπικού, αλλά και των αρμοδιοτήτων των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στον δημόσιο, εν γένει, τομέα, και τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους, υπογραμμίστηκαν στην διάρκεια της χθεσινής ομιλίας της Δέσποινας Κουτσούμπα, προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η κ. Κουτσούμπα επεσήμανε κατ’ αρχάς ότι «το νέο οργανόγραμμα συμπυκνώνει όλα τα υπόλοιπα, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών». Μιλώντας για τις εξελίξεις που σημειώνονται την τελευταία τριετία, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, επεσήμανε παράλληλα ότι «οι πολιτικές που εξαγγέλλονται για το δημόσιο, στην πραγματικότητα «ψαλιδίζουν» οποιονδήποτε ρόλο είχε το δημόσιο και ειδικά η αρχαιολογική υπηρεσία στον πολιτισμό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα δημόσιο πολύ κλειστό για τον πολίτη και ελεγχόμενο από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες».

Συνεπεία των προαναφερθέντων, και ενόψει της προοπτικής να αποτελέσει προεδρικό διάταγμα εντός του Ιουνίου το προτεινόμενο νέο οργανόγραμμα, οι αρχαιολόγοι ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής μας, προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης νέων κινητοποιήσεων.

«Από την συνέλευσή μας έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε απεργία σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του νέου οργανογράμματος» υπογραμμίζει η κ. Κουτσούμπα και προσθέτει «για την ώρα προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία ότι είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται.

Κάνουμε πολύμορφες δράσεις, αλλά θα υπάρξουν και επαναλαμβανόμενες απεργίες, όταν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να γίνει προεδρικό διάταγμα ο οργανισμός, γεγονός που συνεπάγεται τον κίνδυνο απολύσεων».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

φωτό : Ηλίας Καράτσαλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου