ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή για τις θέσεις δικαστών

προσφυγή-για-τις-θέσεις-δικαστών-770829

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου κατά του ΠΔ 30/2013, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται οι οργανικές θέσεις στο Πρωτοδικείο Βόλου. Οι θέσεις συρρικνώνονται κατά τρεις στο Βόλο, ενός Προέδρου Πρωτοδικών και δύο Πρωτοδικών και στο Εφετείο Λάρισας κατά μία, ενός Εφέτη. Στις 22 Μαΐου ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Στην αίτηση υποστηρίζεται ότι η μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο Βόλου και στο Εφετείο Λάρισας είναι αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ γίνεται επίκληση δύο σχετικών εγγράφων του αρμοδίου προϊσταμένου του Εφετείου Λάρισας, τα οποία αγνόησε παντελώς η εκτελεστική εξουσία. «Και αυτό είναι πολύ λυπηρό», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

«Υποστηρίζουμε με την αίτησή μας ότι το προσβληθέν Π.Δ. στερείται νόμιμης και επαρκούς αιτιολογίας, κυρίως διότι αγνοήθηκε παντελώς η γνώμη του Προϊσταμένου του Εφετείου Λάρισας, αλλά και η προβλεπόμενη σχετική εισήγηση της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, που προηγείται της έκδοσης του διατάγματος δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, όπως απαιτεί ο νόμος.

Υποστηρίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι η έντονη δικαστηριακή κίνηση στο Πρωτοδικείο Βόλου και κατ’ επέκταση σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Λάρισας μαρτυρεί την ανάγκη ικανού αριθμού Δικαστών καθ’ όσον οι σήμερα υπηρετούντες στο Πρωτοδικείο Βόλου, αλλά και στο Εφετείο Λάρισας Δικαστές μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται στον μεγάλο όγκο εργασίας», υπογραμμίζει ο κ. Βολιώτης.

Θα χρονίζουν υποθέσεις

Στην αίτησή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σημειώνει ότι η μείωση των Δικαστών θα οδηγήσει σε εφιαλτικές συνθήκες καθυστέρησης απονομής Δικαιοσύνης στο Βόλο και τη Λάρισα προς μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι θα βλέπουν να χρονίζουν οι υποθέσεις τους και για αυτό την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτεία με το να εκδίδει παρόμοια διατάγματα.

«Είναι γνωστή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης», προσθέτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βόλου, «η τραγική κατάσταση λειτουργίας του Πρωτοδικείου Βόλου και δυστυχώς αντί για τη βελτίωση της κτηριακής υποδομής και της μηχανογράφησης του Δικαστικού Μεγάρου και της αύξησης των οργανικών θέσεων, ιδίως των υπηρετούντων στο Πρωτοδικείο Βόλου, καταργούνται οργανικές θέσεις.»

Αυτή η τραγική κατάσταση, όπως επισημαίνεται, δεν είναι ανεκτή από τον Δικηγορικό κόσμο του Βόλου, αλλά ούτε και από την τοπική κοινωνία, διότι έτσι παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το συνταγματικό δικαίωμα του λαού για γρήγορη και δίκαιη δίκη.

«Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του ΣτΕ θα κάνει δεκτό το αίτημά μας, που είναι ταυτόσημο με αυτό του Δικηγορικού Συλλόγου της Καλαμάτας και θα εισαγάγει τις δύο αιτήσεις ακυρώσεως (Βόλου και Καλαμάτας) στην Ολομέλεια του ΣτΕ λίαν συντόμως και να μη λειτουργήσουμε το προσεχές Δικαστικό έτος με λιγότερους Δικαστές, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντά τους.

Ως ΔΣΒ είχαμε την υποχρέωση και το καθήκον να προσφύγουμε στο ΣτΕ και να αποδείξουμε ότι δεν μαχόμαστε μόνο για συνήθη συνδικαλιστικά οικονομικά ζητήματα, αλλά πρωτίστως για ένα καλύτερο κράτος Δικαίου στην υπηρεσία του απλού πολίτη. Περιμένουμε από την ηγεσία του ΣτΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσδιορίσει τις δύο αιτήσεις στην Ολομέλεια εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, οπότε κατά την συζήτηση αυτών θα αποδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος», κατέληξε στη δήλωσή του ο Αν. Βολιώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου