ΤΟΠΙΚΑ

Θα κλείσουν τα μαγαζιά τους

θα-κλείσουν-τα-μαγαζιά-τους-770926

Στο κλείσιμο των καταστημάτων τους μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου προσανατολίζονται οι καταστηματάρχες των Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βόλου να βεβαιώσει τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα και τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή, εκ μέρους των καταστηματαρχών, των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα για το έτος 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταστηματάρχες που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα για το έτος 2013 πήραν τα… μπιλιετάκια από το Τμήμα Προσόδων του Δήμου Βόλου πριν από δέκα μέρες περίπου και αφού εξέπνευσε η προθεσμία της 15ης Μαΐου που είχαν ζητήσει τα μέλη της Ένωσης Εστίασης και Διασκέδασης.

Ωστόσο η κίνηση του Δήμου να επιβληθούν εκτός από τα τέλη και τα εκ του νόμου προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία είναι αρκετά… τσουχτερά αφού ανέρχονται στο 100% του τέλους κατάληψης, δημιούργησε αναταραχή στους κόλπους των καταστηματαρχών. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ένωσης Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας και μέσα στις προθέσεις της διοίκησης είναι όπως προτείνει στα μέλη του να κλείσουν τα μαγαζιά μία μέρα, πιθανότατα μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δίωξη, όπως υποστηρίζουν, του κλάδου από τη Δημοτική Αρχή.

Εξελίξεις για το 24ωρο λουκέτο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, καφέ μπαρ, πιτσαρίες, ταβέρνες κ.λ.π.) πρόκειται να υπάρξουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς που ρωτήθηκε για την αποστολή από την Υπηρεσία των σημειωμάτων μαζί με τα αναλογούντα πρόστιμα στους καταστηματάρχες που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κατάληψης για τα τραπεζοκαθίσματα, τόνισε ότι οι Υπηρεσίες έκαναν όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Εάν δεν έστελναν, όπως είπε, τα σημειώματα, τότε διέτρεχαν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Ακόμη ο Αντιδήμαρχος Βόλου τόνισε ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε 150 καταστηματάρχες είχαν καταβάλει στο Δήμο τα τέλη για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, έναντι 50 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός που είχε πληρώσει τα τέλη την ίδια χρονική περίοδο πέρσι.

Η μείωση του ΦΠΑ

Εξάλλου με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο τοπικός Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ έχει ως εξής:

«Η μείωση των τιμών στις επιχειρήσεις του Κλάδου ως αποτέλεσμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% είναι δεδομένη, παρότι όταν πριν δύο χρόνια αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% δηλώναμε ότι η αύξηση αυτή είναι παράλογη, άδικη και δεν θα πετύχει το στόχο, δηλαδή να φέρει έσοδα στο Κρατικό Ταμείο (ενέγραψαν έσοδα από ΦΠΑ 23% για το 2012 800 εκατ. ευρώ και τελικά εισέπραξαν μόνο 160 εκατ.), θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις του Κλάδου (έκλεισαν περισσότερες από 5.000), θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας (χάθηκαν περισσότερες από 30.000) και βέβαια ότι δεν μπορεί να επιβαρύνει τον καταναλωτή, γιατί δεν μπορεί “να κάνεις αυξήσεις σε άδεια τραπέζια” όπως λέγαμε χαρακτηριστικά, και τότε μας είχαν προσάψει διάφορες κατηγορίες τόσο η τότε Κυβέρνηση όσο και μερίδα των ΜΜΕ.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά και ενώ έχουμε απορροφήσει το σύνολο της αύξησης του ΦΠΑ, την αύξηση των έμμεσων φόρων (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις τελών, χαράτσι), την αύξηση των πρώτων υλών 7-10%, τις αυξήσεις της ΔΕΗ 40,5%, του φυσικού αερίου 27,9%, του πετρελαίου 86,4%, οι ίδιοι κύκλοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας τον Κλάδο ότι προσπαθεί να επωφεληθεί την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ. “Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι “, όπως λέει και ο λαός μας».

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου