ΤΟΠΙΚΑ

Tοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

tοπικό-δίκτυο-κοινωνικής-αλληλεγγύης-771021

Συγκαλείται με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα τη «Συγκρότηση τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΙ.Κ.Α)», στο πλαίσιο της δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης για τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση ευρύτατων κοινωνικών μετώπων για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στη 1 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, και είναι ανοιχτή σε κάθε φορέα που θα ήθελε να συμμετάσχει. Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί ανάλογη συνεδρίαση τον Ιανουάριο για το θέμα διαμόρφωσης ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης.

Αξιολογώντας ως ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα αυτής της συνεδρίασης, στην οποία η ανταπόκριση των βασικών φορέων της πόλης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, να δοθεί συνέχεια με επόμενο θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός ισχυρού δικτύου δομών και φορέων που θα αποτελέσουν την «ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας της πόλης του Βόλου, προς όφελος εκείνων των συμπολιτών που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Σκοτινιώτης προς τους εκπροσώπους 50 φορέων της πόλης, οι οποίοι συγκροτούν την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «στις συνθήκες αυτές, η ανάγκη για ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις του καθένα μας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτική, παράλληλα, φυσικά, με την αξίωση για ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Η παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και για την αξιοπρέπεια όλων των μελών της. Διότι αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Η αλληλεγγύη δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΙΣΩΝ.

Ο Δήμος Βόλου, η τοπική Εκκλησία αλλά και άλλοι φορείς, υλοποιούμε, εδώ και χρόνια, σημαντικές δράσεις κοινωνικής παρέμβασης. Στο Δήμο Βόλου, παρά τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων, όχι μόνο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσουμε νέες και να καλύψουμε τα όποια κενά, έχοντας συνείδηση ότι οι δομές αυτές αποτελούν τη μοναδική “ασπίδα” κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης θα παρουσιαστούν οι νέες δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Βόλου το επόμενο διάστημα, δηλαδή η «Ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε κοινωνικά θέματα» και ο «Οδηγός Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου», στον οποίον καταγράφονται όλες οι υφιστάμενες δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου