ΤΟΠΙΚΑ

Ενα μήνα «καπέλο» εκ περιτροπής εργασία

ενα-μήνα-καπέλο-εκ-περιτροπής-εργασ-771095

Χωρίς να το καταλάβουν… οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας οδηγούνται ένα ακόμη μήνα σε εκ περιτροπής εργασία με απόφαση της διοίκησης του κ. Μάνεση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Αρχικά, όπως είναι γνωστό, η εκ περιτροπής εργασία -σε συνέχεια της επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αποδοχές κατά 18%- είχε ξεκινήσει από 18 Μαρτίου και είχε οριστεί να ολοκληρωθεί τέλος Μαΐου.

Και ενώ οι εργαζόμενοι περίμεναν αρχές Ιουνίου να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους, μόλις προχθές αντιπροσωπεία του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας κ. Μάνεση μετέβη στο Βόλο και ανακοίνωσε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Ιουνίου, για ένα ακόμη μήνα δηλαδή.

Η απόφαση ελήφθη ερήμην του σωματείου που απλά ενημερώθηκε, εάν και φέρεται να επεσήμανε προς τους εκπροσώπους της εταιρίας ότι πλέον τα «ψυχικά αποθέματα των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί όπως και τα όριά τους» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η εταιρία επικαλείται και πάλι για τη συνέχιση της εκ περιτροπής εργασίας τη βιωσιμότητα, εάν και το σωματείο αμφισβητεί ευθέως την επιχειρηματολογία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγή έχει αυξηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα και ενώ το προσωπικό βρίσκεται σε εκ περιτροπής εργασία, αρκετοί εργαζόμενοι να απασχολούνται υπερωριακά προκειμένου να «βγει η δουλειά».

Σύμφωνα με την εταιρία, η όξυνση της οικονομικής κρίσης και η παρατεταμένη ύφεση έχουν πλήξει και συνεχίζουν να πλήττουν ολοένα και περισσότερο με εντεινόμενους ρυθμούς τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα και κατ΄ επέκταση τον κλάδο της χαλυβουργίας. Οι παραγγελίες του εσωτερικού έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2008-2012, ενώ με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η μείωση συνεχίζεται και το 2013. Παράλληλα οι εξαγωγές όχι μόνο δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα καθ’ όσον λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του εξωτερικού, δεν είναι εφικτή η επίτευξη ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Συνέπεια όλων αυτών σύμφωνα με την εταιρία είναι τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για 4 συνεχόμενες χρήσεις 2009 – 2010 – 2011 και 2012, που ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκ. ευρώ.

Δεδικασμένο

κατά της εκ περιτροπής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας συνιστά μείωση αποδοχών όπως επίσης απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων αφού η ρύθμιση ακολουθεί και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα όταν η εφαρμογή γίνεται μονομερώς στα συνδικάτα να αντιδράσουν προσφεύγοντας για να προσβάλλουν την απόφαση.

Το «δρόμο» άνοιξε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε εργαζομένους που προσέφυγαν και οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις που προέβλεπαν εκ περιτροπής εργασία. Το δικαστήριο έκρινε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση του μέτρου από τους εργοδότες ήταν παράνομη διότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος με τους εργαζομένους, δεν είχαν ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και δεν έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου