ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο οι δημοτικές εκλογές

στο-επίκεντρο-οι-δημοτικές-εκλογές-771843

Χωρίς απαρτία πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, ενόψει και του επικείμενου ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος 9 ΚΕΔΕ ) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στα Γιάννινα.

Από τη Μαγνησία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας πήραν μέρος ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Οικονόμου, Ξηρακιάς, Δερβένης, Γκουντέλιας και Λαμπρινίδης και ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου ( ΚΕΚΠΑ / ΔΙΕΚ ) Β. Κοντορίζος . Συμμετείχαν ακόμη οι Δήμαρχοι Αλμυρού , Ρήγα Φεραίου και Ζαγοράς κ.κ. Χατζηκυριάκος, Λαίτσου και Αντώνογλου.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας Φ. Λαμπρινίδη, ήταν το αίτημα που τέθηκε από συνέδρους, όπως μεταφερθεί ο χρόνος των δημοτικών εκλογών, προκειμένου , όπως σημειώθηκε, οι αιρετοί να μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα έργο που θα είναι ορατό από τους δημότες τους, καθώς, όπως επεσήμαναν, οι μεγάλες περικοπές στα οικονομικά των ΟΤΑ και οι αναγκαίες προσαρμογές που ακολούθησαν την εφαρμογή του Καλλικράτη , είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στο παραπάνω αίτημα των συνέδρων υπήρξε έντονη αντίδραση με τον Αντιδήμαρχο Βόλου να υποστηρίζει ότι ο χρόνος διενέργειας των δημοτικών εκλογών έχει προσδιοριστεί από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο οποίος, όπως πρόσθεσε , σημειώνει ότι οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές (.σ. σ.: 25 Μαΐου 2014 ). Το σύνταγμα ορίζει , πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινίδης, ότι οι αιρετοί εκλέγονται για το διάστημα που ορίζει ο νόμος, ενώ έκανε αναφορά και στο δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει για τα οικονομικά της χώρας , από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών ( περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ). Ο Αντιδήμαρχος Βόλου στην τοποθέτησή του σημείωσε ακόμη ότι είναι άκαιρο να ιεραρχείται ως μέγιστη προτεραιότητα η παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, όταν αυτή τη στιγμή , το μείζον, όπως τόνισε, είναι ότι στις κυβερνητικές προθέσεις επιχειρείται η κατάργηση των Νομικών Προσώπων κοινωφελούς χαρακτήρα, κάτι που θα σημάνει, όπως πρόσθεσε, την ισοπέδωση της κοινωνικής πολιτικής και την περαιτέρω συρρίκνωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης που έχει δεχθεί όπως υπογράμμισε , τα τελευταία χρόνια μείωση της τάξεως του 80% στις επιχορηγήσεις και του 60% στις Δημοτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ΟΤΑ.

Τελικά για το θέμα δεν ελήφθη καμία απόφαση, ενώ πολλοί σύνεδροι δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους και για τον ελλιπή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις .

Ειδικότερα στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις :

– Οικονομικά : Ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων και νέο σύστημα κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Εισηγητής ήταν ο κ. Ρίζος Κομήτσας , Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ, ενώ ενημέρωση έκανε ο κ Δημήτρης Τσιαντής που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα.

– Θεσμικά – Κοινωνικά : Εισηγητής ήταν ο κ. Αντώνης Γκουντάρας μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Αγιάς, ενώ παρέμβαση έγινε από το δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόλου και μέλος της επιτροπής κοινωνικών θεμάτων της ΚΕΔΕ κ.. Βασίλη Κοντορίζο.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου