ΤΟΠΙΚΑ

«Προβληματική» η πολεοδομική μελέτη της Κριθαριάς

προβληματική-η-πολεοδομική-μελέτη-716603

Μεγάλες αδυναμίες παρουσιάζει η β’ φάση της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού της Κριθαριάς, που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Βόλου.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος και πρόεδρος της επιτροπής εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την τύχη της συγκεκριμένης μελέτης καθώς όπως τόνισε ο σχεδιασμός δεν έχει πλέον καμία σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Δυστυχώς, επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η μελέτη, η πραγματική κατάσταση στον οικισμό έχει μεταβληθεί σημαντικά και αυτό πιστοποιείται και από τις 197 ενστάσεις κατοίκων.

Ο κατακερματισμός της γης σε μικρά οικόπεδα, η έντονη οικοδομική δραστηριότητα των προηγούμενων χρόνων, με τους όρους δόμηση των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων (οικοδομησιμότητα σε οικόπεδα προϋφιστάμενα του 1985 με πρόσωπο σε 4μετρο δρόμο), δημιούργησαν μια πραγματικότητα η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τον προτεινόμενο πολεοδομικό σχεδιασμό και τους προτεινόμενους όρους δόμησης.

Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι μετά τη μείωση του εμβαδού, λόγω εισφορά σε γη, κάποια οικόπεδα θα είναι υπερδομημένα ή υπερκαλυμμένα, ή ακόμη και μη άρτια κα θα απαιτείται η συνένωσή τους μέσα από την Πράξη Εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου.

Επιπλέον την τελευταία δεκαετία νέες οικοδομές (νομίμως υφιστάμενες) έχουν χτιστεί μέσα σε προτεινόμενους κοινόχρηστους-κοινωφελείς χώρους, καθορίστηκαν οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας και επανακαθορίστηκαν τοπικά κάποιες θέσεις.

Έγινε εκ νέου η μόνιμη οριοθέτηση του ρέματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανακαθορισμού του, κατά το τμήμα της απόληξης στη θάλασσα. Ένα από τα θετικά της μελέτης είναι ότι το ποσοστό των προτεινόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (μετά τον καθορισμό του ρέματος)υπολογίστηκε σε 37,22% και υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες ανάγκες του οικισμού.

Οι δρόμοι που σχεδιάζονται είναι ακατάλληλοι για το ανάγλυφο του εδάφους ενώ έχουν φάρδος 12 μέτρα, με αποτέλεσμα να φαίνονται δυσαρμονικοί με τον χαρακτήρα και το ύφος του παραλιακού οικισμού της Κριθαριάς, ενώ καταργούνται υφιστάμενοι δρόμοι πάνω στους οποίους υπάρχουν διαμορφωμένα κατώφλια και είσοδοι σε παρόδιες ιδιοκτησίες.

Επίσης απορρίπτεται η ίδρυση νέου ναού καθώς ο υφιστάμενος μπορεί να επεκταθεί ενώ οι όροι αρτιότητας και δόμησης που αναγράφονται πρέπει να διορθωθούν. Στην ουσία η συγκεκριμένη Πολεοδομική Μελετά που θα έλθει και προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διορθωθεί σημαντικά για να μην δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πάει να λύσει

ert.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου