ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη Μαγνησία

κορυφώνονται-σήμερα-και-αύριο-οι-αποκ-848

Κέφι κόντρα στην κρίση

Ποικίλες εκδηλώσεις με αποκριάτικη διάθεση και πολύ μεράκι προγραμματίζονται σήμερα και αύριο σε όλη τη Μαγνησία, με πρωτοβουλία φορέων, συλλόγων και δεκάδων εθελοντών. Μεσούσης της κρίσης, οι διοργανωτές προτάσσουν το κέφι, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους.

Το μνημόνιο και τα πρόσωπα που δεσπόζουν στην πολιτική σκηνή, αποτελούν, με σατιρική διάθεση, το κεντρικό θέμα σε αρκετές εκδηλώσεις. Η σημερινή φαντασμαγορική παρέλαση στην παραλία του Βόλου και οι παραδοσιακές εκδηλώσεις που αναβιώνουν με την φροντίδα τοπικών φορέων και συλλόγων, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα κεφάτο κλίμα, δίνοντας το έναυσμα για γλέντι και χορό, κόντρα στις «γκρίζες» σκέψεις που γεννά η κρίση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Στο Δήμο Βόλου πέφτει σήμερα η αυλαία για το φετινό «Καρναβάλι του Κόσμου: Από τη Βραζιλία στην Ινδονησία», με την μεγάλη παρέλαση στην παραλία του Βόλου και το κάψιμο του Καρνάβαλου.

Με σημείο εκκίνησης μπροστά από τον κινηματογράφο «Εξωραϊστική» στις 5 μ.μ., η παρέλαση θα κινηθεί δια μέσου των οδών Δημητριάδος, Ιωλκού και Αργοναυτών και θα καταλήξει μπροστά στο κτίριο Παπαστράτου.

Συμμετέχουν η ομάδα της Ινδονησίας, δέκα ομάδες με μικρά και μεγάλα χορευτικά σύνολα, από μαθητές σχολείων και σχολών χορού αλλά και πολίτες, καθώς επίσης ομάδες με στολές και ρυθμούς από Κούβα, Ινδία, Χαβάη, Ισπανία, Βραζιλία, Αργεντινή αλλά και χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής.

Σερπαντίνες, κομφετί και μπαλόνια, καραμελωτά και λιχουδιές, προσφορά της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κέφι και χορός, απογειώνουν το κέφι. Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου που αντιπροσωπεύει «Την ύφεση και τη φτώχεια».

Πρόκειται για μια εικαστική δημιουργία της σκηνογράφου και ενδυματολόγου Ιωάννας Τουλούπη με τη συνεργασία των Αργύρη Ζήση και Θανάση Ματσαγγιά, που ανέλαβαν την κατασκευή του αλλά και την εκτέλεση της διοργάνωσης της παρέλασης. Στη συνέχεια κορυφώνεται το γλέντι με οδηγό τον Dj της Azzucar intertainment.

Παράλληλα στην πλατεία του Φυτόκου, στις 11 το πρωί διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό.

Στη Μακρινίτσα θα αναβιώσει ο παραδοσιακός Αφανός στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ηρώων και Ευεργετών Μακρινίτσας και θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός αερόστατου, παραδοσιακό γλέντι με μουσική, χορό και τοπικές γεύσεις που θα προσφέρει η Ομάδα Γυναικών Μακρινίτσας.

Στις Γλαφυρές, στις 6 μμ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα γίνει γλέντι με χορό και τραγούδια και εδέσματα.

Στην κεντρική πλατεία Σέσκλου στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί τοπικό έθιμο με άναμμα της φωτιάς, με γλέντι με χορό και τραγούδια, κρασί και εδέσματα.

Επίσης στην κεντρική πλατεία Ν. Αγχιάλου σήμερα στις 17.00 διοργανώνονται εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεων.

Τα κούλουμα θα γιορτασθούν αύριο στις 11 πμ στις ακτές των Αλυκών, της Νέας Αγχιάλου και της Αγριάς από τις 11 το πρωί, αλλά και σε άλλες περιοχές όλων των δημοτικών ενοτήτων. Στις Αλυκές και την Αγριά το πέταγμα του χαρταετού θα συνοδεύεται από γλέντι παραδοσιακό με μουσικές και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, με χορό αλλά και με πολλά σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί που θα προσφέρονται δωρεάν.

Στη Ν. Αγχίαλο οι αυριανές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.30 πμ στον κεντρικό παραλιακό πεζόδρομο όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από ομάδες του Χορευτικού τμήματος της Δ.Ε. Ν.Αγχιάλου και του Συλλόγου των εν Θεσσαλία Οξυωτών ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική και χορό και δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Παράλληλα με πρωτοβουλία όλων των τοπικών Συλλόγων θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για το πέταγμα του χαρταετού αλλά και βράβευση της καλύτερης αποκριάτικης φορεσιάς στη γιορτή της προηγούμενης ημέρας στο κέντρο «Δαίδαλος» όπου για μια ακόμη χρονιά αποδεικνύεται ότι η διοργάνωση αποκριάτικης βραδιάς αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ν. Αγχιάλου.

Γλέντι και χορός

Στο Δήμο Αλμυρού σήμερα πραγματοποιείται στις 3 μμ το καρναβάλι της Ευξεινούπολης με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και τη συνδρομή πολλών εθελοντών. Κεντρικό σύνθημα είναι «Βάλτε μάσκα στην κρίση, θα σας φανεί αστεία για να την πάρετε σοβαρά».

Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Κουρί όπου σήμερα στις 11 πμ θα στηθεί γιορτή για τα παιδιά και στις 5μ.μ. η δράση θα μεταφερθεί στον πεζόδρομο του Αλμυρού με το συγκρότημα «Καρακατού» μία ομάδα νέων μουσικών η οποίοι θα παίξουν μουσική στον πεζόδρομο ώστε το κλείσιμο του τριημέρου να γίνει με τον καλύτερο και μελωδικότερο τρόπο.

Ο Λαογραφικός Όμιλος Πτελεού διοργανώνει σήμερα κυνήγι του χαμένου θησαυρού για παιδιά, στις 7 μμ, άναμμα φωτιάς στην πλατεία με λάτιν χορούς και κάψιμο του καρνάβαλου από τα παιδιά του γυμνασίου Πτελεού. Μετά το τέλος της παρουσίασης, χορός για όλο τον κόσμο και διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς.

Στο Αχίλλειο σήμερα στις 17.00 θα ξεκινήσει η παρέλαση στην πλατεία του χωριού και ακολουθεί το κάψιμο του καρνάβαλου στην παραλία του «Εξοχικού».Επίσης το 1ο παιδικό κυνήγι «Κρυμμένου Θησαυρού» προγραμματίζεται στις 16.00 στο δημοτικό σχολείο. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος.

Στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Ζαγορά με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Το σήμα εκκίνησης για τους καρναβαλιστές και τα άρματα θα δοθεί στις 3.30 μμ από την Περαχώρα και θα ολοκληρωθεί στην κεντρική πλατεία, με το κάψιμο του καρνάβαλου.

Αύριο εξάλλου, το κέντρο βάρος του κεφιού μετατοπίζεται στο Χορευτό, όπου ο ίδιος Σύλλογος διοργανώνει το παραδοσιακό πέταγμα του αερόστατου και θα προσφέρει λουκουμάδες στους παριστάμενους.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου όλα είναι έτοιμα την αποκριάτικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 μμ στην παραλία της Μηλίνας. Μετά το καθιερωμένο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα συνοδεύσουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο στη φωτιά, ολοκληρώνοντας έτσι τα αποκριάτικα δρώμενα του χωριού, που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μηλίνας.

Στο Τρίκερι θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη εκδήλωση σήμερα στις 5 μμ στην πλατεία του χωριού από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών διοργανώνει διαγωνισμό χαρταετού αύριο από τις 10.30-12.30 στον λόφο της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγίας). Θα απονεμηθούν κύπελλα και αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους διαγωνιζόμενους. Θα προσφερθεί δωρεάν νηστίσιμος μπουφές με άφθονο τσίπουρο και αναψυκτικά.

Παραδοσιακό χρώμα

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, τέλος, το κέφι καλά κρατεί σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Στην Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου, ειδικότερα, υπάρχει καρουζέλ, τρενάκι και φουσκωτό παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους στον πεζόδρομο Βελεστίνου.

Στον ίδιο χώρο σήμερα στις 11:00 π.μ, πρωταγωνιστεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) Βελεστίνου, στις 12:00 μ., σειρά έχει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, στις 4:00 μ.μ, ξεκινάει πανηγυρικά η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή της Ομάδας Χάλκινων Βοΐου και στις 7:30 μ.μ προγραμματίζεται η βράβευση των αρμάτων – πεζοπόρων καρναβαλιστών από την κριτική επιτροπή, κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, γλέντι και αναβίωση του εθίμου «άναμμα της φωτιάς».

Στην πλατεία Συνοικισμού σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών και στην κεντρική πλατεία Χλόης στις 8:00 μ.μ. προγραμματίζεται άναμμα της φωτιάς, προσφορά εδεσμάτων και κρασιού. Αύριο στην κεντρική πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 11:00 π.μ θα πραγματοποιηθεί γλέντι με λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα, νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Στο Ριζόμυλο σήμερα στις 11.30 πμ θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, άναμμα της φωτιάς στις 8:00 μ.μ, διαγωνισμός καλύτερου καρναβαλιού, άφθονο κρασί και κέφι.

Αύριο στις 12:00μ, θα γίνει παρέλαση καρναβαλιστών, θα αναβιώσουν το γαϊτανάκι, η παραδοσιακή κρεμάλα, το έθιμο της “χάσκας”, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται εκπλήξεις για τα παιδιά, εργαστήρια χαρταετού, θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, αλλά και διασκεδαστές στην πλατεία του χωριού. Ορχήστρα θα παρουσιάσει λαϊκό και παραδοσιακό πρόγραμμα, ενώ στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα.

Στο Στεφανοβίκειο σήμερα στις 7 μμ θα ανάψει η φωτιά και θα προσφερθούν εδέσματα και κρασί και στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ αύριο το κέφι μετατοπίζεται στην πλατεία του χωριού με νηστίσιμα εδέσματα και χορό.

Στα Κανάλια αύριο θα αναβιώσει το έθιμο των αερόστατων και ο κόσμος θα γευτεί σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Στο Κεραμίδι σήμερα το βράδυ θα γίνει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κεραμιδίου με χορό, κρασί και νηστίσιμα εδέσματα.

Στην Κερασιά σήμερα στις 7:00μ.μ προγραμματίζεται άναμμα της φωτιάς, που θα πλαισιώνεται από προσφορά εδεσμάτων και κρασιού στους παρευρισκομένους, ενώ αύριο στις 11 πμ, προγραμματίζεται διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο.

Στον Αγιο Γεώργιο σήμερα στις 7 μμ θα ανάψει η φωτιά και θα στηθεί γλέντι με προσφορά εδεσμάτων και άφθονου κρασιού. Αύριο ακολουθεί διαγωνισμός χαρταετού, προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού στους παρευρισκομένους.

Στο Αερινό, το Περίβλεπτο, τον Άγιο Δημήτριο και το Μικρό Περιβολάκι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί το άναμμα της φωτιάς και στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν λιχουδιές και κρασί.

Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που δίνουν για μια ακόμη φορά το «παρών» στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου