ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πήγε το Βόλο στον παγωμένο Καναδά

πήγε-το-βόλο-στον-παγωμένο-καναδά-853

Κορυφαία θέση κατέχει το εστιατόριο που δημιούργησε η οικογένεια Αντωνίου

Πρεσβευτής του Βόλου και της ελληνικής γαστρονομίας γενικότερα, είναι το εστιατόριο που φέρει την επωνυμία «Βόλος» και δημιουργήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, χάρη στο μεράκι της οικογένειας Αντωνίου. Το συγκεκριμένο μάλιστα εστιατόριο συγκαταλέγεται στα δέκα κορυφαία του Τορόντο σύμφωνα με τον περίφημο οδηγό «Toronto Life», ενώ έχει ψηφιστεί ως το κορυφαίο της πόλης από τους γευσιγνώστες.

Η επωνυμία του διάσημου εστιατορίου, το οποίο είναι φημισμένο στον Καναδά και δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά έχουν πραγματοποιήσει εκτενή αφιερώματα, εκθειάζοντας το μενού και την γενικότερη αισθητική του, μαρτυρά τον τόπο καταγωγής των δημιουργών του, αλλά και τους δεσμούς καρδιάς που τους συνδέουν με τον Βόλο.

Ο Ανδρέας Αντωνίου ο οποίος διευθύνει σήμερα το εστιατόριο, συνεχίζει το έργο του Βολιώτη πατέρα του, Χαράλαμπου, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, του έδωσε το όνομα «Βόλος» προκειμένου να προσδιορίσει «την αμιγώς Ελληνική κουζίνα, τις οικογενειακές καταβολές και τις ρίζες του».

Το εστιατόριο που είχε αρχικά το όνομα «Mediterra» και δημιουργήθηκε από τον Βολιώτη Χαράλαμπο Αντωνίου προσφέροντας Ελληνικές γεύσεις, αποτέλεσε ευθύς εξαρχής σημείο συνάντησης για τους Ελληνες που ζουν στο Τορόντο αλλά και τους ντόπιους, που αγαπούν την Ελληνική κουζίνα και τα θαλασσινά.

Ο 29χρονος Ανδρέας, δευτερότοκος γιός του κ. Αντωνίου, παρέλαβε επάξια την επιχειρηματική σκυτάλη από τον πατέρα του, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ετών. Ο χώρος αναμορφώθηκε πλήρως, προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο Ελληνικό εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, με Μεσογειακό χαρακτήρα, το οποίο προσφέρεται τόσο για γεύματα εργασίας, όσο και για τις καθημερινές εξόδους των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι τιμούν ιδιαιτέρως τις Ελληνικές γεύσεις.

Το εστιατόριο «Βόλος» βρίσκεται κοντά στο Ντάνφορθ, την περίφημη Ελληνική παροικία του Τορόντο και περιγράφεται από τον κ. Αντωνίου ως «ένα σύγχρονο εστιατόριο» το οποίο δίνει στους φίλους των ελληνικών γεύσεων και της Μεσογειακής κουζίνας γενικότερα, την αίσθηση ότι γευματίζουν σε ένα πολυτελές ελληνικό εστιατόριο.

Το εκλεπτυσμένο και ιδιαίτερα φροντισμένο μενού του εστιατορίου διανθίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με ένα μοντέρνο «άγγιγμα». Η πατροπαράδοτη Ελληνική κουζίνα κυριαρχεί και γίνεται η βάση για ένα εξαιρετικό μενού, το οποίο παρασκευάζεται με βιολογικό λάδι από την Κρήτη και τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι το εξοχικό, ο μουσακάς, η φέτα τυλιγμένη σε κρούστα από σουσάμι, με άρωμα από θυμάρι, πορτοκάλι και μέλι, μα πάνω απ’ όλα τα παραδοσιακό, Πηλιορείτικο σπεντζοφάϊ, «γεύση αγαπημένη από τα παιδικά μου χρόνια, όταν μου το μαγείρευε ο πατέρας μου» αναφέρει ο νεαρός επιχειρηματίας.

Στόχος μάλιστα του ίδιου είναι να διευρύνει το πεδίο συνεργασίας και με το Βόλο, προκειμένου να προμηθεύεται μελλοντικά λάδι από την περιοχή μας.

Επιτυχημένη πορεία

Οι Ελληνικές γεύσεις και μνήμες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικογένειας Αντωνίου, που μετακόμισε από τον Βόλο στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα, για να μετοικήσει αργότερα στην Βιέννη. «Όταν έφυγε ο πατέρας μου από το Βόλο ήταν μόλις 7 ετών, αναφέρει ο Ανδρέας Αντωνίου. Η οικογένειά του, προσθέτει ο ίδιος, μετακόμισε αρχικά στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Βιέννη, όπου ο πατέρας μου, γνώρισε την μητέρα μου, Τρούντι».

Το ζευγάρι αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Τορόντο του Καναδά, δουλεύοντας σκληρά στον χώρο των εστιατορίων. Το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας Αντωνίου δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, για να αποτελέσει την απαρχή μιας πολύ επιτυχημένης πορείας. Οι γιοί του Χαράλαμπου Αντωνίου, Αλέξης και Ανδρέας γαλουχήθηκαν με τις Ελληνικές γεύσεις, βιώνοντας την γαστρονομική διάσταση της πατρίδας τους, από πολύ μικρή ηλικία.

Ο Ανδρέας Αντωνίου, ειδικότερα, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά και εργάστηκε μάλιστα με επιτυχία ως στέλεχος πολύ μεγάλων εταιριών. Ο χώρος όμως στον οποίο κυριολεκτικά μεγάλωσε και οι γεύσεις που σφράγισαν τις μνήμες των παιδικών του χρόνων, αποδείχτηκαν ισχυρότερες κι έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και δίνοντας νέο ύφος στο εστιατόριο, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ο εσωτερικός διάκοσμος συνδυάζει το φυσικό ξύλο και την πέτρα, τα οποία σε συνάρτηση με τον ιδιαίτερο φωτισμό και τα κρύσταλλα που τον κοσμούν, δημιουργούν μια εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα.

O ίδιος χρησιμοποιεί μια Ελληνική λέξη, την «φιλοξενία» για να περιγράψει την φιλοσοφία του εστιατορίου του, το οποίο αποτυπώνει την δική του οπτική στην σύγχρονη Ελληνική γαστρονομία, κάνοντας παράλληλα ευρύτερα γνωστή την πόλη απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του. Πέρα από την ευχαρίστηση των πελατών από το εξαιρετικό φαγητό και το υψηλό σέρβις που προσφέρει, το διάσημο εστιατόριο διαθέτει κορυφαίες ετικέτες κρασιών από τις παλαιότερες και καλύτερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.

Το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ανδρέα Αντωνίου στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο της γαστρονομίας, με επίκεντρο την Ελλάδα, τον Βόλο και την Μεσογειακή παράδοση. «Το μενού ισορροπεί ανάμεσα στα λαχανικά, τα θαλασσινά και το κρέας» υπογραμμίζει ο κοσμοπολίτης επιχειρηματίας με τις Βολιώτικες καταβολές, δίνοντας το στίγμα των γευστικών επιλογών του «Βόλου».

Κορυφαίες γεύσεις

Ο «Βόλος» ανακηρύχτηκε ως το καλύτερο Ελληνικό εστιατόριο στο Τορόντο του Καναδά, γεγονός που υπογραμμίζει την υψηλή ποιότητά του, σε όλα τα επίπεδα. Οι δημιουργοί του εστιατορίου υπογραμμίζουν ότι «βασικό στοιχείο είναι η Ελληνική φιλοξενία», η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι διάχυτη παντού.

Οι κριτικές που έχει αποσπάσει το εστιατόριο «Βόλος» είναι εξαιρετικές και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις, γεγονός που αποδεικνύει την απήχηση του χώρου αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας του. «Ναό των Ελληνικών γεύσεων» χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εστιατόριο η Τζίνα Μάλλετ της «National Post», ενώ το «Toronto Life» επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η οικονομική ζώνη του Τορόντο απολαμβάνει την γεύση της Ελλάδας από την στιγμή που άνοιξε το εστιατόριο «Βόλος», ένα από τα πιο αυθεντικά Ελληνικά εστιατόρια της πόλης».

Χαρακτηριστική είναι επίσης η επισήμανση της Αρθα Γκανμπάρυ «μην περιμένετε να βρείτε σουβλάκι, ή Κορινθιακούς κίονες εδώ. Ο «Βόλος» είναι ένα ευπρόσιτο, υψηλής ποιότητας εστιατόριο, το οποίο σερβίρει Ελληνικό φαγητό». Εξέχουσα θέση κατέχουν επίσης δεκάδες ετικέτες Ελληνικών κρασιών, ενώ η γενικότερη φιλοσοφία του Ανδρέα Αντωνίου συνοψίζεται στην φράση «ο Βόλος δεν ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα Ελληνικά εστιατόρια, αλλά τα καλύτερα του Τορόντο».

Οι γεύσεις που τον συνδέουν με τις ρίζες του, είναι η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συγγενείς του ζουν πλέον στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κέρκυρα, ο ίδιος ομολογεί ότι επιθυμεί να γνωρίσει από το κοντά τον Βόλο, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Εχει εικόνα για την πόλη και μάλιστα «ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι υπάρχει εστιατόριο στο Βόλο, με την επωνυμία Τορόντο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει «μόλις επισκεφτώ τον Βόλο, το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω, είναι να επισκεφτώ το συγκεκριμένο εστιατόριο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου