ΤΟΠΙΚΑ

Γκέμι… στο άλογο πριν το πιάτο

γκέμι-στο-άλογο-πριν-το-πιάτο-860

Διευκρινίσεις της εταιρείας που προμηθεύει Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μουσικό Σχολείο και κλινικές του Βόλου

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας φαίνεται ότι πρόλαβε και τράβηξε το γκέμι… των κρεατοσκευασμάτων, στα οποία μέσω ελέγχων του ΕΦΕΤ ανιχνεύτηκε DNA αλόγου και σύμφωνα με επίσημη διαβεβαίωση της Χούτος Catering Α.Ε. δεν καταναλώθηκε ούτε μία μερίδα της επίμαχης ποσότητας από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, αλλά και δύο γνωστές κλινικές του Βόλου, την προμήθεια των οποίων έχει αναλάβει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Εγκαιρα μέσω του συστήματος HACCP & ISO έγινε δέσμευση και ανάκληση από την προμηθεύτρια εταιρία, αναφέρει η Χούτος Α.Ε., μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Σε ενημέρωση με επιστολή του στην εφημερίδα προχώρησε, στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσάς.

Επεστράφη πριν καταναλωθεί

Η εταιρία κέτερινγκ, η οποία σιτίζει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Μουσικό Σχολείο Βόλου και προμηθεύει με παρασκευασμένο φαγητό τουλάχιστον δύο κλινικές του Βόλου ενημέρωνε χθες ότι η ποσότητα περίπου 400 κιλών, την οποία προμηθεύτηκε νόμιμα από την εταιρία Τ&Τ Foods ΑΕ, ως μέρος της επίμαχης παρτίδας 1,5 τόνου που προμηθεύτηκε η Τ&Τ από τη Ρουμανία και ανακλήθηκε, επιστράφηκε δίχως να καταναλωθεί ούτε ένα τεμάχιο.

Η απάντηση, αναλυτικά, της Χούτος Catering Α.Ε., μέσω του αγορανομικού και υγειονομικού υπευθύνου Αντ. Χούτου με αφορμή το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι στο σημερινό πρωτοσέλιδο και στο ρεπορτάζ αναφέρετε ότι σπουδαστές και μαθητές σιτίστηκαν με κρέας αλόγου.

Σας διαβεβαιώνουμε επίσημα ότι ούτε ένα τεμάχιο δεν διατέθηκε από την εταιρία μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα Υποκαταστήματα μας (Βόλο-Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα). Εγκαιρα μέσω του συστήματος HACCP & ISO που διαθέτουμε έγινε δέσμευση και ανάκληση από την προμηθεύτρια εταιρία.

Παρακαλούμε όπως το δελτίο τύπου της εταιρίας μας δημοσιευτεί στην πρώτη σελίδα για αποκατάσταση της φήμης και πελατείας καθότι στην 12ετή λειτουργία στην πόλη του Βόλου ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα καθότι λόγω του ότι σιτίζουμε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (Νοσοκομεία, Κλινικές, Μαθητές) διαθέτουμε ISO 9001:2008 & HACCP 22000:2005 για την ασφαλή λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου (γάμοι, συνέδρια, βαπτίσεις)».

Στις 7/3 η T&T Foods με επιστολή της στη Χούτος Catering AΕ ζήτησε τη δέσμευση και επιστροφή των ύποπτων παρτίδων (σουτζουκάκι, κεμπάπ, μπιφτέκι). Την επομένη ημέρα (8/3) με νεότερο έγγραφο η Τ&Τ ενημερώνει ότι είναι υποχρεωμένη να ανακαλέσει προληπτικά όλα τα προϊόντα της που προμήθευσε τη Χούτος από κιμά βόειου κρέατος μέχρι 5/3.

Στις 8/3, η Χούτος Catering Α.Ε. εκδίδει ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Λειτουργήσαμε νόμιμα, καλοπροαίρετα και ανακαλέσαμε τις παρτίδες της προμηθεύτριάς μας».
Σε δική της ανακοίνωση η Τ&Τ Foods Α.Ε. ενημερώνει για την άμεση ανάκληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης παρτίδας, τα οποία αγόρασε ως βοδινό κρέας, αλλά και των ενεργειών που ξεκίνησαν οι νομικοί σύμβουλοι της εναντίον της υπεύθυνης εισαγωγικής εταιρίας.

Στις 11/3 η Χούτος Α.Ε., ως μία από τις 70 εταιρείες πελάτες της Τ&Τ Foods A.E., με έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι στοχοποιήθηκε από το δελτίο τύπου (8/3) του ΕΦΕΤ και ζητά να αποκατασταθεί η φήμη και η πελατεία της εταιρίας, στην οποία εργάζονται 240 άτομα και σιτίζονται καθημερινά 22.000 άτομα και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με συμβόλαια και συμφωνητικά, όπως Μουσικά Σχολεία, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Στρατός.

Στις 14/3, η Τ&Τ ενημέρωσε τη Χούτος Α.Ε. ότι μετά την προληπτική ανάκληση των ύποπτων προϊόντων προέβη σε δικούς της δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων όλα τα προϊόντα που παρήχθησαν μετά την 21/2/2013, δηλαδή με ημερομηνία ανάλωσης στην ετικέτα 21/2/2014 και μεταγενέστερα, δεν περιέχουν DNA αλόγου.

Επιστολή αντιδημάρχου

Στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ. Παντσάς σε επιστολή του αναφέρει: «Αναφορικά με το σημερινό σας δημοσίευμα με τίτλο «Συσσίτια με πέταλα στο Βόλο», θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή της «TT FOODS» στο διατροφικό σκάνδαλο με τα κρέατα αλόγου, που αφορά πολλές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, επικοινωνήσαμε με την εταιρεία «Χούτος Α.Ε.» που έχει αναλάβει τη σίτιση του Μουσικού Σχολείου Βόλου και επιβεβαιώσαμε την αλλαγή του μενού και την αφαίρεση από αυτό των κρεατοσκευασμάτων που έχουν ενοχοποιηθεί.

Την ανακοίνωση εμπλοκής της «TT FOODS» στις 9.3 ακολούθησε η μετατροπή του μενού την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις 11.3.

Να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα υγιεινής διατροφής και μάλιστα των παιδιών και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σε αυτό το διατροφικό σκάνδαλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου