ΤΟΠΙΚΑ

«SOS» από ΕΚΒ προς Αντ. Σαμαρά

sos-από-εκβ-προς-αντ-σαμαρά-1615

Προ των ευθυνών της θέτει την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό το ΕΚΒ ζητώντας επειγόντως συνάντηση προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να συγκρατηθεί το νέο κύμα αποβιομηχάνισης που διαφαίνεται στη Μαγνησία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Μετά τις δραματικές εξελίξεις με την ανακοίνωση του λουκέτου στην πρώην VPI , τις μεγάλες περικοπές που απαιτεί η ΑΓΕΤ και την εκ περιτροπής εργασία στις δύο Χαλυβουργίες, το «ποτήρι ξεχείλισε» για το ΕΚΒ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ανακοπεί αυτό το δυσάρεστο κλίμα που αναμένεται να έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας.

Το ΕΚΒ στην επιστολή που απέστειλε όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά και στους δύο άλλους εταίρους Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ζητά άμεσα συνάντηση για το θέμα ενώ επίσης επιστολή εστάλη προς τους δημάρχους Βόλου Παν. Σκοτινιώτη και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό στον οποία επισημαίνεται η ανάγκη «χάραξης κοινής γραμμής αντίδρασης και συνδιεκδίκησης άμεσης αλλαγής της εργατοκτόνας αυτής πολιτικής από την Κεντρική Εξουσία».

Εργατοκτόνα Μνημόνια

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό από το ΕΚΒ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και αφανισμού κάθε παραγωγικού αποθέματος της Μαγνησίας .

Σημειώνεται επίσης ότι εδώ και δυόμισυ χρόνια, εφαρμόζεται μια άνευ προηγουμένου αντεργατική, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική, η υλοποίηση της οποίας επιφέρει βαρύ κόστος αποκλειστικά μόνον στους εργαζόμενους και στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ ακόμη επισημαίνεται ότι «απόρροια αυτής της πολιτικής, ειδικά στο Νομό Μαγνησίας, είναι η κατάσταση να έχει ήδη προσλάβει χαρακτήρα ολοσχερούς αποδόμησης του κοινωνικού της ιστού.

Παράλληλα τονίζεται ότι «η κατάσταση αυτή, απόρροια, όπως επισημαίνουμε, αποκλειστικά των πρωτοφανών μνημονιακών μέτρων που αξιώνει η Τρόϊκα και εφαρμόζει πειθήνια η τριτοκομματική σας Κυβέρνηση, τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, ξεφεύγοντας πλέον από κάθε όριο, μετά και τις τελευταίες εξαιρετικά δυσοίωνες και καταστροφικές προοπτικές σε ιστορικά και μεγάλα εργοστάσια της περιοχής μας, όπως η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία Θεσσαλίας, η VPI, (λίγο πρίν η ΚΟΝΤΙ, η ΒΙΟΣΩΛ, ο Κανάκης κ.ά), άλλα μεταλλουργεία και δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις.

Στις αντίστοιχες επιστολές που εστάλησαν χθες προς τον κ.κ. Σκοτινιώτη και Αγοραστό εξάλλου αναφέρεται επίσης ότι εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες «ο Βόλος άμεσα θα μετατραπεί, από άλλοτε σφύζουσα βιομηχανική μεγαλούπολη και πόλο έλξης χιλιάδων εργατικών χεριών, σε μια οικονομικώς φθίνουσα επαρχιακή πόλη, καθώς αυτή τη στιγμή δείχνει να εισέρχεται στη δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση αποβιομηχάνισής του, γεγονός που έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι άφησε η βιομηχανική εκχέρσωση που υπέστη ο τόπος, στη δεκαετία του ’90».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου