ΤΟΠΙΚΑ

Καρκινοπαθείς απλήρωτοι έξι μήνες

καρκινοπαθείς-απλήρωτοι-έξι-μήνες-60478

Ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καταβάλλει τη δαπανηρή συμμετοχή τους για πανάκριβα φάρμακα και σκευάσματα διατροφής

Δίνουν μάχη με τον καρκίνο… έχουν να παλέψουν και με ένα απίστευτο σύστημα που ξεκινά από τον ΕΟΠΥΥ και φτάνει μέχρι τη γραφειοκρατία των ασφαλιστικών ταμείων. Οι καρκινοπαθείς έχουν φτάσει σε σημείο να μην παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν χρήματα να τα αγοράσουν, o EOΠΥΥ έχει να τους πληρώσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο… και οι οφειλές στα φαρμακεία του Βόλου προκαλούν πονοκέφαλο στους χρόνια πάσχοντες, που εκτός από τη μάχη που δίνουν με την επάρατο έχουν να αντιπαλέψουν και την αδιαφορία του ΕΟΠΥΥ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Τα φάρμακα των καρκινοπαθών μπορεί να στοιχίζουν από 80 έως 4.000 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν ασθενείς που τα αγόρασαν και δεν τους έχει καταβληθεί η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο. Λόγω έλλειψης χρημάτων αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

To ίδιο ισχύει και για σκευάσματα διατροφής που είναι απαραίτητα στους καρκινοπαθείς, όπως η γλουτόνη που στην Ελλάδα χρεώνεται 1.200 (;) ευρώ όταν στις ΗΠΑ το ίδιο σκεύασμα πωλείται προς 50 δολάρια και στη γειτονική Ιταλία μόλις 70 ευρώ.

Η σημερινή κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες όλοι οι καρκινοπαθείς είναι πραγματικά δυσάρεστη καθώς το πρόβλημα της μη πρόσβασης των ογκολογικών ασθενών στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει φτάσει στο απροχώρητο, μιας και τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η ζωή τους.

«Ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να παρακάμψει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές, είχε αποφασιστεί να αναλάβει εκείνος την προμήθεια των ακριβών φαρμάκων, αλλά από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Κι αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα και δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του προς τις εταιρίες, με συνέπεια να μην μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακα», τόνισε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωστός φαρμακοποιός της πόλης και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης το πρόβλημα μετατίθεται στα φαρμακεία χωρίς όμως να δίνεται λύση: «Έτσι σε πολλές περιπτώσεις φαρμάκων ο ΕΟΠΥΥ γράφει πάνω στις συνταγές "στερούμαστε" και μετά οι ασθενείς αναζητούν τα φάρμακα στα φαρμακεία.

Ωστόσο, πλέον, λίγα φαρμακεία μπορούν να δεχθούν αυτές τις ακριβές συνταγές, διότι δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν μετρητοίς τα φάρμακα αλλά και γιατί το ποσοστό κέρδους τους είναι ανύπαρκτο».

Συνέπεια αυτού του αδιεξόδου είναι οι ευαίσθητες αγωγές και θεραπείες που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι καρκινοπαθείς να μην εφαρμόζονται όπως προβλέπει η ιατρική επιστήμη.

Τα περισσότερα από τα ειδικά σκευάσματα που είναι και κοστοβόρα για όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ διατίθενται απευθείας από την αρμόδια Υπηρεσία του ΙΚΑ που στεγάζεται το φαρμακείο στο ΙΚΑ Βόλου. Για όσα δεν υπάρχουν, γίνεται αυθημερόν παραγγελία και την επομένη αποστέλλονται για να αποδοθούν στους ασθενείς.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά στους πάσχοντες από μυελό-δυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα και σε όσους τους χορηγούνταν από το γιατρό αγωγή με ειδικές ενέσεις που κοστίζουν η εξάδα 1.200 ευρώ.

Στο πλαίσιο των περικοπών που είχε αποφασίσει η Διοίκηση του ΙΚΑ με εγκύκλιο που έχει κοινοποιήσει σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία έχει ενημερώσει ότι «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
‘Ετσι χρειάζεται ειδική συνταγή για τα συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Γολγοθάς στα νοσήλια και στα έξοδα μετακίνησης

Εδώ και ενάμιση μήνα εξάλλου ισχύει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει τεράστια αύξηση στη συμμετοχή στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές για όλους τους ασθενείς χωρίς να εξαιρεί ούτε καν τους καρκινοπαθείς.

Ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ που ισχύει από 18-11-2012 προβλέπει τη συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας σε ποσοστό 30% και 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Το ζήτημα είναι ότι από τη συμμετοχή αυτή δε γλυτώνουν ούτε οι βαριά πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι ψυχικά ασθενείς αλλά ακόμη και όσοι νοσηλεύονται σε εντατικές.

Και το θέμα είναι πως όσοι θέλουν να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές κλινικές για να γλυτώσουν την αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το τεράστιο κόστος.

Απίστευτη εξάλλου ταλαιπωρία υφίστανται και για να δικαιολογήσουν οδοιπορικά και να πληρωθούν από το ΙΚΑ οι καρκινοπαθείς τα έξοδα μετακίνησης εκτός Βόλου για να κάνουν ακτινοβολίες, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη ή Αθήνα και αυτό όχι φυσικά για να τους επιστραφεί όλο το ποσό αλλά όσα ορίζουν οι σχετικοί εγκύκλιοι.

Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού λόγω των συχνών καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων που δέχονται καρκινοπαθείς οι ασθενείς υποχρεούνται να προπληρώνουν την θεραπεία που ανέρχεται σε 1.000 και 1.500 ευρώ και στη συνέχεια παραπέμπονται στο ΙΚΑ προκειμένου να εξοφληθούν.

Σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες καρκινοπαθών που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούνται κατόπιν σχετικής εγκυκλίου να καταβάλλουν στα Δημόσια Νοσοκομεία 308 € για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φίλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από τον ασφαλιστικό φορέα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου