ΑΛΜΥΡΟΣ

Καταστροφές προκάλεσε η θύελλα

καταστροφές-προκάλεσε-η-θύελλα-60543

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Μαγνησία και σήμερα – Μεγάλες ζημιές στα παράλια του Αλμυρού

Μαρκίζες που έγιναν κομμάτια, δέντρα ξεριζωμένα, πλημμυρισμένα υπόγεια σε Πλάτανο και Αλμυρό, παραθαλάσσια καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο που επίσης πλημμύρισαν από τη θάλασσα που βγήκε στην στεριά άφησε πίσω της χθες η έντονη κακοκαιρία στη Μαγνησία με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους.

Από τα ξημερώματα τέθηκαν σε επιφυλακή συνεργεία του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ μέσα στο κέντρο της πόλης που παρενέβησαν για να καθαρίσουν φρεάτια από φερτές ύλες προκειμένου να μην εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ επίσης σε επιφυλακή είναι Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και τα αρμόδια τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ελαφρές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά του Πηλίου και της Όθρυος.

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα νησιά των Βορείων Σποράδων χθες, καθώς εξαιτίας των πολύ δυνατών ανέμων παρέμεινε καθηλωμένο το flying cut στο Λιμάνι του Βόλου.
Διακοπή ρεύματος εξαιτίας βλάβης από τους δυνατούς ανέμους εξάλλου σημειώθηκε χθες το απόγευμα για 45 περίπου λεπτά στο Τρίκερι, η οποία αποκαταστάθηκε.

Γης μαδιάμ…

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν είχαν ως αποτέλεσμα για αρκετές ώρες, τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή Αλμυρού και Σούρπης, να επικρατήσει πανδαιμόνιο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δέχτηκε κλήσεις για δεκάδες περιστατικά, τα οποία αφορούσαν σε πτώσεις δένδρων αλλά και μαρκίζες και μάρμαρα που έσπασαν και σκορπίστηκαν στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Ιωλκού τα οποία και απομακρύνθηκαν άμεσα προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Στην οδό Ρήγα Φεραίου με Ιωλκού δέντρο που έπεσε πάνω σε Ι.Χ. προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση κλιμακίου της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί. Στην οδό Λαρίσης επίσης, στο κτήριο μίας πρώην αντιπροσωπείας αυτοκινήτων , οι τζαμαρίες εξαιτίας των δυνατών ανέμων έσπασαν και χρειάστηκε επέμβαση προκειμένου να απομακρυνθούν οι υαλοπίνακες.

Συνεργεία του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ υποχρεώθηκαν εξάλλου να παρέμβουν προκειμένου να γίνει απόφραξη σε φρεάτιο στην οδό Λαρίσης, στο ύψος της ΔΕΗ, όπου φερτές ύλες και φύλλα των δέντρων είχαν φράξει την ομαλή ροή των υδάτων και υπήρχε πρόβλημα την ώρα της έντονης βροχόπτωσης. «Στον αέρα» επίσης σηκώθηκαν τέντες και οι ειδικές ομπρέλες με τα σταντ σε αρκετά καφέ της Παραλίας του Βόλου αλλά και στο κέντρο της πόλης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Aλμυρός και Ν. Αγχίαλος στο «μάτι του κυκλώνα»

Η έντονη βροχόπτωση που είχε διάρκεια στην περιοχή του Αλμυρού προκάλεσε αρκετά προβλήματα, τόσο μέσα στην πόλη όπου τέθηκαν σε επιφυλακή οι δημοτικές υπηρεσίες, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Από τη μανία των ανέμων δεν γλύτωσε ούτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική Πλατεία του Αλμυρού που γκρεμίστηκε και αναμένεται να αντικατασταθεί σήμερα.

Στον Πλάτανο και την Ευξεινούπολη το ύψος της στάθμης των νερών σε αυλές σπιτιών και καταστημάτων προσέγγιζε τα 10 εκατοστά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι από τα ξημερώματα να προσπαθούν να απομακρύνουν ύδατα για να μην καταστραφούν οι περιουσίες τους.

Στο Αϊδίνι πλημμύρισε υπόγειο σπίτι που κατοικείται, όπως επίσης και μία υπόγεια οικία στον Πλάτανο, ενώ επίσης στην παραλία του Πλατάνου και στην περιοχή «Χοροστάσι» του Αλμυρού πολλά δέντρα έπεσαν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Εξαιτίας της δυνατής βροχής επίσης πλημμύρισαν πολλοί αγροτικοί δρόμοι και χωράφια, ενώ για μισή ώρα περίπου σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στην περιοχή του Κροκίου.

Ζημιές μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου και της Ζαγοράς εκτός από ορισμένα δέντρα όπως επίσης στην περιοχή της Πορταριάς και Μακρινίτσας.

Λόγω ωστόσο των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στη Μακρινίτσα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Κυριακή 30 Δεκεμβρίου.

Δεμένο το φλάιν κατ

Δεμένο παρέμεινε χθες το φλάιν κατ στο λιμάνι του Βόλου λόγω των θυελλωδών βορειοανατολικών ανέμων, εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή. Κατά συνέπεια τα νησιά των Βορείων Σποράδων παρέμειναν αποκομμένα χθες από τη χερσαία Μαγνησία, δεδομένου ότι το πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» δεν εκτελεί το Σάββατο δρομολόγιο στη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα όμως, το φλάιν κατ δεν πραγματοποίησε, όπως προαναφέρθηκε, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, το χθεσινό προγραμματισμένο δρομολόγιό του, ενώ το Λιμεναρχείο Βόλου εξέδωσε δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, εφιστώντας την προσοχή των ναυτιλλομένων.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν σημειώθηκαν στα νησιά των Βορείων Σποράδων μέχρι την στιγμή, τουλάχιστον, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ενώ το έμψυχο δυναμικό των Δήμων τέθηκε ευθύς εξαρχής σε επιφυλακή. Στην Σκιάθο ειδικότερα σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και των Κουκουναριών, ενώ μεταφέρθηκαν φερτές ύλες, λάσπη και χώμα στον επαρχιακό δρόμο και συγκεκριμένα στο ύψος του Τρούλου, που απομακρύνθηκαν, ωστόσο, νωρίς χθες το πρωί από το οδόστρωμα.

Στην γειτονική Σκόπελο ομοίως δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ δεν έλειψαν οι μικρές διακοπές ρεύματος διάρκειας ενός περίπου λεπτού. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ή ζημιές. Ομοίως και στην Αλόννησο δεν αναφέρθηκαν προβλήματα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού τέθηκαν ευθύς εξαρχής σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανό πρόβλημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου