ΤΟΠΙΚΑ

Νέα παράταση για τις γεωτρήσεις

νέα-παράταση-για-τις-γεωτρήσεις-60878

Νέα παράταση για τις παράνομες γεωτρήσεις θα δοθεί ξανά από το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ. Η παράταση ισχύει και για τις γεωτρήσεις της Μαγνησίας, τη στιγμή που ο αριθμός των αδήλωτων γεωτρήσεων είναι αρκετά μεγάλος.

Στην εκπνοή της προθεσμίας (17 Δεκεμβρίου) υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί την απόφαση για την παράταση των αδειών χρήσης νερού (για υφιστάμενες γεωτρήσεις). Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 3368 που δημοσιεύτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, η παράταση για τις αιτήσεις αδειοδότησης δόθηκε μέχρι τις 15 Μαΐου του 2013.

Συγκεκριμένα όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, μέχρι 15 Μαΐου 2013.

Στη σχετική απόφαση επισημαίνονται τα εξής:

« Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 15 Μαΐου 2013.

Όσοι κάνουν χρήση νερού μετά την 20.12.2005 και προϋφίστανται της 16.6.2011, χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη από την αριθμ.43504/5.12.2005 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1784/20.12.2005) σχετική άδεια, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 15 Μαΐου 2013».

Να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η προθεσμία για τις σχετικές αιτήσεις έληγε στις 16 Ιουνίου το 2012, αλλά εξαιτίας της μικρής συμμετοχής η διαδικασία είχε πάρει δεύτερη παράταση για τις 27 Δεκεμβρίου και πάλι για τον ίδιο λόγο πήρε για τρίτη φορά παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου, με την ελπίδα ότι οι αγρότες της χώρας θα προχωρήσουν στην παραπάνω διαδικασία.

Από την Υπηρεσία απαιτείται η συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να καταγραφούν λεπτομερώς οι γεωτρήσεις του Νομού Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Σκοπός του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με την καταγραφή των αιτήσεων είναι η ορθή διαχείριση των νερών της περιοχής αλλά και η καταγραφή στοιχείων σχετικά με το πόσο νερό αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα από τις γεωτρήσεις του Νομού.
Το πρόστιμο για τις γεωτρήσεις που θα είναι αδήλωτες, προ το 2011, θα φτάνει 200 ευρώ, ενώ το 2014 το πρόστιμο θα φθάνει τα 500 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γεωτρήσεων φοβούνται τη χρονοβόρα διαδικασία και το κόστος τους. αλλά και την τοποθέτηση υδρομέτρων στις γεωτρήσεις.

Αθηνά Τσιργή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου