ΤΟΠΙΚΑ

«Τεχνητές ελλείψεις» φαρμάκων…

τεχνητές-ελλείψεις-φαρμάκων-63932

Σε κίνδυνο… χρόνια πάσχοντες, αφού καθοριστικά για τη θεραπεία τους φάρμακα… απουσιάζουν από τα ράφια ή χορηγούνται με το σταγονόμετρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις χρόνια πάσχοντες έχουν διαπιστώσει «τεχνητές ελλείψεις» στις φαρμακαποθήκες που εντείνουν το πρόβλημα.

Βολιώτες που πάσχουν από επιληψία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ φαρμακείων και φαρμακαποθηκών για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπάρχει έλλειψη από πολλά φάρμακα και συγκεκριμένα στο αντιεπιληπτικό φάρμακο της εταιρίας Novartis, το Tegretol 400 mg CR. Κάθε φορά μάλιστα όταν το συνταγογραφεί ο θεράποντας ιατρός, εγκρίνοντας τρία κουτιά το μήνα, τις περισσότερες φορές τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παραπάνω ποσότητα. Συνήθως, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν από επιληψία, διαθέτουν 1 κουτί και μετά την ημερομηνία λήξεως της συνταγής αδυνατούν να την εκτελέσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία, δηλαδή να καλύψουν και τις υπόλοιπες ποσότητες.

Η συνήθης αιτιολογία είναι ότι υπάρχει έλλειψη από πλευράς της προμηθεύτριας εταιρίας, όπως η ίδια η εταιρία της Νοvartis στην Αθήνα, στην οποία απευθύνθηκαν ενδιαφερόμενοι, διαβεβαίωσε ότι το φάρμακο είναι άμεσα διαθέσιμο και μπορούν να το προμηθευτούν όχι μόνο οι φαρμακαποθήκες αλλά και τα φαρμακεία απευθείας.

Μάλιστα σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρίας από διεξαχθείσες παραγγελίες στο νομό Μαγνησίας καταγράφεται ότι οι συνεργαζόμενες φαρμακαποθήκες και φαρμακεία της περιοχής έχουν παραγγείλει τις ποσότητες, που συνήθως ζητούν.

«Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε μπαλάκι μεταξύ φαρμακείων και φαρμακοποθηκών» υποστηρίζουν οι ίδιοι οι θιγόμενοι που ζητούν να βρεθεί λύση προκειμένου να μη βιώνουν κάθε μήνα την ίδια αγωνία στο «μαραθώνιο» που κάνουν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φάρμακα.
Ελλείψεις όπως πολύ συχνά παρατηρούνται και σε φάρμακα που λαμβάνουν χρόνια καρδιοπαθείς όπως στο Siscor, στο Sintrom… τα οποία χορηγούνται επίσης με φειδώ και πολλές φορές αφού προηγηθεί αγώνας δρόμου στην αναζήτηση.

Πονοκέφαλος… και για
τα εκτός λίστας
Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αλλά και άλλων ασφαλιστικών ταμείων έχουν γίνει πειραματόζωα, αφού αναγκάζονται μετά από χρόνια θεραπεία να αλλάζουν φάρμακα προκειμένου να εξυπηρετηθούν μιας και αρκετά από αυτά έχουν τεθεί εκτός λίστας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις, από μήνα σε μήνα, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται ενώπιος ενωπίω με την αδυναμία των γιατρών να συνταγογραφήσουν συγκεκριμένα σκευάσματα επειδή σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις έχουν βγει εκτός λίστας. Για να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους με αποτέλεσμα λόγω της αδυναμίας να υποχρεώνονται σε αλλαγή θεραπείας ή στην αντικατάσταση του φάρμακου με άλλο υποκατάστατο.

Το πρόβλημα με τη λίστα έρχεται να προστεθεί στην ταλαιπωρία που υφίστανται κάθε μήνα όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπείες και φάρμακα έρχονται όμως «αντιμέτωποι» κάθε φορά με το πλαφόν της συνταγογράφησης που έχει περιορίσει απίστευτα τους γιατρούς με αποτέλεσμα πολλές φορές και ανάλογα το σκεύασμα να μένουν ακάλυπτοι ασθενείς επειδή το περιεχόμενο του φαρμάκου δεν επαρκεί και για τις 30 ημέρες του μήνα.

Φάρμακα για ενήλικες και παιδιά, λαϊκά, φτηνά, καθημερινά, έχουν συμπεριληφθεί στην «αρνητική», κατά το υπουργείο Υγείας, λίστα. Αναλγητικά, αντιπυρετικά, αλοιφές, κολλύρια, φάρμακα για την ακμή, σιρόπια για τον βήχα, ενέσεις για τα πόδια, έχουν βγει εκτός συνταγογράφησης και δεν καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται κυρίως για την εξαίρεση φτηνών αλλά απαραίτητων, για την υγεία του ασθενούς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι γιατροί το τελευταίο διάστημα έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους, καθώς όπως τόνιζαν ορισμένοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «εκδίδονται κατά το δοκούν λίστες θετικές και αρνητικές, από τις οποίες απουσιάζουν κλινικά κριτήρια αξιολογήσεων και οι απόψεις των συμβουλευτικών του οργάνων: επιστημονικών συλλόγων, ιατρικών συλλόγων και επιστημονικών εταιρειών».

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για τα φάρμακα συμμετοχή 25% εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΙΚΑ δεν πληρώνουν συμμετοχή oι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση – τοκετός – λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου