ΤΟΠΙΚΑ

Μια πόλη «δέσμια» των άκρων…

μια-πόλη-δέσμια-των-άκρων-63964
Του Γιώργου Λαμπράκη

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν χθες το πρωί οι Βολιώτες και μάλιστα παραμονές των Χριστουγέννων. Η αγορά που πασχίζει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή, στην αποκορύφωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 50 ετών, υπέστη τις συνέπειες των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έλαβε η αστυνομία προκειμένου να αποτρέψει πιθανή συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής με διαδηλωτές, οι οποίοι μετείχαν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

Το κέντρο της πόλης παρέλυσε από τους διαδηλωτές και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν ξεκάθαρη εντολή. Να μην επιτρέψουν, πάση θυσία, να κινηθεί η πορεία προς την παραλία του Βόλου, όπου εκείνη την ώρα μοίραζε τρόφιμα η Χρυσή Αυγή. Η διανομή αφορούσε, ως συνήθως, μόνο στους Έλληνες πολίτες που έδειχναν την αστυνομική τους ταυτότητα και στη συνέχεια έπαιρναν τις σακούλες με τα διάφορα τρόφιμα. Αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η διανομή, λίγο έλειψε να υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και Χρυσαυγιτών, αλλά η επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε το ενδεχόμενο να μετατραπεί η παραλία σε πεδίο μάχης. Οι Χρυσαυγίτες μοίρασαν τα τρόφιμα και οι αντιφασίστες ποτέ δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν στην παραλία, ωστόσο για άλλη μια φορά η πόλη παρέλυσε στην κυριολεξία. Τις οδυνηρές συνέπειες αυτού του παραλογισμού τις υπέστησαν και πάλι οι καταστηματάρχες του κέντρου που τραβούσαν τα μαλλιά τους, βλέποντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες αποκλεισμένες από αστυνομικές κλούβες, γερανούς και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τα δύο άκρα που λίγο έλλειψε να συγκρουστούν χθες το πρωί, έχουν δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους εδώ και καιρό και είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής από τη μία, δεν είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ένα τρόπο δράσης που δεν προκαλεί, όπως η διανομή τροφίμων αποκλειστικά και μόνο σε Έλληνες και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Γιατί θα μπορούσαν να διαθέσουν τις ποσότητες τροφίμων που συγκέντρωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, το Ορφανοτροφείο, το Γηροκομείο και σε άλλα Ιδρύματα της πόλης που κυριολεκτικά φυτοζωούν αυτό το διάστημα. Από την άλλη, οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στις οποίες παρεισφρύουν κρανοφόροι με λοστάρια και ξύλα, δεν είναι δυνατό να έχουν τη παραμικρή απήχηση. Αντίθετα, η κοινή γνώμη έχει αποστρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και αναζητά εναγωνίως ψύχραιμες φωνές και προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση των φαινόμενων πείνας και εξαθλίωσης στην Μνημονιακή Ελλάδα του 2012, όσο και για την απομόνωση φασιστικών απόψεων και πρακτικών που εκμεταλλεύονται την απελπισία του κοσμάκη.

Η διανομή τροφίμων με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας είναι τόσο καταδικαστέα, όσο και η προσπάθεια να ματαιωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες με τη χρήση βίας.

Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός της αστυνομίας έχει αποτρέψει την άμεση επαφή των δύο πλευρών. Ωστόσο, όσο θα συνεχίζονται οι προκλήσεις εκατέρωθεν, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να αιματοκυλιστεί η πόλη. Και τότε θα είναι αργά για καταγγελίες, καταλογισμό ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου