ΤΟΠΙΚΑ

Νέα φάρμακα στη μάχη κατά του καρκίνου

νέα-φάρμακα-στη-μάχη-κατά-του-καρκίνο-148995

Ανακοινώσεις σε Ιατρικό Συνέδριο που έγινε στο Βόλο

Ολοκληρώθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ του Βόλου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακής και Γονιδιακής Ιατρικής και Ερευνας.

Μία Εταιρεία που κεντρικό της θέμα στο Συνέδριο που πραγματοποίησε ήταν οι νέες εξελίξεις που καταγράφονται από τη βασική έρευνα στην κλινική έρευνα για μία σειρά από μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του μαστού, του γαστρεντερικού και του μελανώματος. Μορφές καρκίνου που αποτελούν και τις ασθένειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μοριακής και Γονιδιακής Ιατρικής και Ερευνας κ. Ι. Γιαννιός και Γ. Σαμέλης αντίστοιχα, όπως και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εταιρείας Π. Μακραντωνάκης, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες και στις έρευνες που γίνονται για τις διάφορες μορφές καρκίνου, με στοχευμένες θεραπείες, που είναι, όπως τόνισαν… ραμμένες σε κάθε ασθενή.

Θεραπείες που είναι απόρροια του μοριακού και του γονιδιακού προφίλ του κάθε ασθενή. Οι κ.κ. Γιαννιός, Σαμέλης και Μακραντωνάκης έκαναν λόγο για θεραπείες που ήδη εφαρμόζονται και στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι χημειοθεραπείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κάθε ασθενή (εξανθήματα, αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, απώλεια της τριχοφυίας, απώλεια των νυχιών κ.α.) και οι οποίες πολλές φορές προσβάλλουν και ζωτικά όργανα του ασθενή. Σκοπός, όπως είπαν οι τρεις γιατροί – εκπρόσωποι της Εταιρίας, είναι όπως οι έρευνες περάσουν από πειραματικό στάδιο στην κλινική εφαρμογή.

Αυτό θα οδηγούσε, όπως είπαν, σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Όπως έσπευσαν ωστόσο να σημειώσουν ο δρόμος για τις στοχευμένες σε κάθε ασθενή θεραπείες για τις διάφορες μορφές καρκίνου, είναι ακόμη αρκετά μακρύς.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια έρευνας ακόμη, προκειμένου να φτάσουμε στις θεραπείες αυτές. Είναι, όπως είπαν, τόσα τα γονίδια και τόσοι οι μηχανισμοί του καρκίνου, που χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη για να υπάρξουν θεραπείες για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι τρεις γιατροί σημείωσαν ότι φιλοδοξία τους είναι όπως ιδρύσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα Σχολή Μοριακής Ιατρικής για νέους γιατρούς, προκειμένου οι τελευταίοι να επιμορφώνονται πάνω στις νέες εξελίξεις όσον αφορά στις θεραπείες του καρκίνου.

Στα αξιοσημείωτα είναι όσα είπε ο κ. Μακραντωνάκης για τη μεγάλη θνησιμότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και από τον οποίο, όπως είπε, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί παρά πολλές ζωές, αν τα άτομα άνω των 50 ετών έκαναν μία απλή εξέταση, προκειμένου να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί κάποιος πολύποδας, από τους οποίους σε ποσοστό 10 % μετά από 4- 5 χρόνια μπορεί να υποτροπιάσει και να μετατραπεί σε καρκίνο του παχέος έντερου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου