ΤΟΠΙΚΑ

Τρελές πωλήσεις στις ξυλόσομπες

τρελές-πωλήσεις-στις-ξυλόσομπες-149261

Ηδη πολλά κομμάτια έχουν εξαντληθεί και οι πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι!

Τρελές πωλήσεις κάνουν φέτος οι ξυλόσομπες στα καταστήματα του Βόλου, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τους πελάτες, οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα τη φθηνότερη λύση θέρμανσης.

Βέβαια το καινούργιο στοιχείο που προκύπτει φέτος, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, είναι ότι αγοράζονται πολλές ξυλόσομπες για διαμερίσματα πολυκατοικιών, κάτι που όπως αναφέρουν πρώτη φορά παρατηρούν. Βέβαια δεν λείπουν και τα ακραία περιστατικά πελατών, οι οποίοι γκρεμίζουν το τζάκι των σπιτιών τους και στη θέση του βάζουν ξυλόσομπα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Με δεδομένο ότι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει γύρω στο 1,40 ευρώ και το φυσικό αέριο θα ακολουθεί την πορεία του πετρελαίου, οι ξυλόσομπες δείχνουν πιο ελκυστικές από ποτέ… και φαίνεται ότι κερδίζουν όλο και περισσότερους θιασώτες.

Πλέον ξεχάστε όσα ξέρατε για τις ξυλόσομπες της γιαγιάς και του παππού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι καταστηματάρχες «Είναι σύγχρονες και μπαίνουν ακόμη και στα καλύτερα σπίτια του Βόλου, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο αλλά ούτε για φυσικό αέριο».

Λεφτά δεν υπάρχουν και ακόμη και ένα ευρώ που μπορεί να εξοικονομηθεί είναι τεράστια υπόθεση για όλα τα νοικοκυριά. Σε πολλά σπίτια φέτος του Βόλου αλλά και της επαρχίας δε θα ανάψει το καλοριφέρ και οι καταναλωτές έχουν ήδη στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας για να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους.

Άλλωστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι, είναι «απαγορευτική» αφού αναμένεται να φτάσει το 1,40 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα οι βενζινοπώλες του Βόλου είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα χορηγούν πετρέλαιο θέρμανσης σε όσους δεν πληρώνουν τοις μετρητοίς, αφού ακόμη τους οφείλονται χρήματα από το περσινό πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι μοντέρνες και για πολλές χρήσεις

Πλέον είναι ντιζαϊνάτες, σαν ένα όμορφο έπιπλο και όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μουστάκας, ιδιοκτήτης καταστήματος: «Έχουν υψηλή απόδοση και πια σε πολλά σπίτια χρησιμοποιείται ως κεντρική θέρμανση. Εάν κάποιος αγοράσει μια απλή ξυλόσομπα κάνει απόσβεση του κόστους σε 2 μήνες, ενώ κάνει μεγάλη οικονομία, ακόμη και 75% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης».

Υπάρχουν ξυλόσομπες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι μαντεμένιες, το κόστος των οποίων ξεκινά από τα 135 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 250 με 300 ευρώ. Η νέα μόδα είναι οι ξυλο-κουζίνες από μαντέμι και σίδερο που έχουν εσωτερική επένδυση από πυρότουβλο. Η τιμή τους ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 350 ευρώ.

Με τις ξυλοκουζίνες, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη οικονομία, καθώς και ζεσταίνεται ο χώρος και παράλληλα μαγειρεύεις πάνω σε αυτήν. Υπάρχουν ακόμη οι ενεργειακές ξυλόσομπες με μικρή εστία και μεγάλη απόδοση που είναι φτιαγμένες από ατσάλι.

Έτσι γίνεται κατανάλωση σε λιγότερο ξύλο. Αυτές οι ξυλόσομπες έχουν και πολύ ωραίο ντιζάιν και τις προτιμάνε όσοι δε θυσιάζουν την αισθητική στο βωμό της οικονομίας. Κοστίζουν από 200 έως 500 ευρώ. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για τις ξυλόσομπες που συνδέονται με το καλοριφέρ.

Με μια ειδική εγκατάσταση απομονώνεται η παροχή του πετρελαίου θέρμανσης και έτσι ζεσταίνουμε όλο το σπίτι με ξύλα αντί για πετρέλαιο θέρμανσης. Το κόστος ξεκινά από 450 ευρώ και φτάνει τα 900 ευρώ, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται από 500 έως 750 ευρώ και η απόσβεση γίνεται σε ένα χρόνο.

Υπάρχουν βέβαια και οι ξυλόσομπες – έργα τέχνης για όσους έχουν χρήματα να διαθέσουν. Το κόστος για τα ξύλα είναι από 170 έως 200 ευρώ ο τόνος, ενώ το κόστος της καμινάδας είναι το 1/4 της τιμής της σόμπας που θα επιλέξετε. Η εγκατάστασή τους είναι απλή. Τρυπάμε τον τοίχο για να βγάλουμε την καμινάδα συνήθως στη βεράντα.

Επιπλέον οι σύγχρονες ξυλόσομπες είναι πολύ πιο ασφαλείς σε σχέση με τις παλαιότερες. Σε κάθε περίπτωση η στροφή στις ξυλόσομπες δείχνει και τη διεθνή τάση για αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Δεν προλαβαίνουν να πουλάνε!

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Μουστάκας, φέτος συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο που δεν το έχει ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια: «Πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, το ενδιαφέρον για τις ξυλόσομπες είναι διπλάσιο από πέρυσι και στην πλειοψηφία τους οι αγοραστές είναι άτομα που μένουν στο Βόλο.

Παλιότερα πουλούσαμε 100 κομμάτια στο Πήλιο και 5 στο Βόλο, και τώρα γίνεται το αντίστροφο. Βέβαια ο κόσμος το ψάχνει αρκετά, δεν θα μείνει μόνο σε ένα κατάστημα. Πλέον αγοράζουν μόνο ό,τι τους συμφέρει πραγματικά».

Όπως αναφέρει ο κ. Μουστάκας οι καινούργιες σόμπες είναι ενεργειακές, δηλαδή έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις κλασικές σόμπες. «Με τις ενεργειακές ξυλόσομπες υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερη κατανάλωση, συν το ότι επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον αφού έχουν λιγότερα καυσαέρια».

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση στον κ. Μουστάκα είναι το γεγονός ότι φέτος βάζουν ξυλόσομπες ακόμη και στα διαμερίσματα: «Από το κατάστημά μας έχουμε δώσει περίπου 30 ξυλόσομπες που προορίζονται για διαμερίσματα. Καθημερινά έρχονται πελάτες που μας λένε ότι χρωστάνε το περσινό πετρέλαιο ή ότι έχουν αφήσει τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου απλήρωτους. Έτσι με δεδομένη αυτήν την κατάσταση στρέφονται προς τη λύση της ξυλόσομπας.

Ήδη από πέρσι πολλές μονοκατοικίες εξοπλίστηκαν με ξυλόσομπες, αλλά φέτος το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αγοράζουν ξυλόσομπες και για τα διαμερίσματά τους», καταλήγει ο κ. Μουστάκας.

Σε σχέση με προηγούμενη χρόνια ο κ. Σεραφείμ Μπλούκας, ιδιοκτήτης καταστήματος, αναφέρει ότι η ζήτηση φέτος είναι 100% πάνω : «Αυτό συμβαίνει γιατί παλιότερα η ζήτηση μοιραζόταν και στις σόμπες πετρελαίου, δηλαδή αν έφευγαν 100 σόμπες οι 50 ήταν πετρελαίου, τώρα και οι 100 που αγοράζονται είναι ξυλόσομπες», τονίζει ο κ. Μπλούκας και προσθέτει: «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση στις ξυλόσομπες και ήδη κάποια κομμάτια έχουν αρχίσει και εξαντλούνται. Απ’ ό,τι υπολογίζω μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρχουν ελλείψεις, αφού υπάρχει διπλάσια ζήτηση από πέρυσι.

Τα σχέδια είναι πάρα πολλά και οι τιμές ξεκινάνε από 70 και φτάνουν μέχρι 500 ευρώ. Κάθε σχέδιο έχει και διαφορετική τιμή, δηλαδή για κάθε σχέδιο υπάρχει άλλη τιμή. Το 90% από αυτές είναι ελληνικές ωστόσο υπάρχει και ένα 10% εισαγόμενων από Βουλγαρία και Τσεχία.

Φέτος έχουν έρθει πολλά άτομα που μένουν σε πολυκατοικίες και μου λένε ότι δεν θα ανάψουν το καλοριφέρ, και γι’ αυτό προμηθεύονται ξυλόσομπες. Η κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον κόσμο, ο οποίος ψάχνει να βρει τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης», τονίζει ο κ. Μπλούκας.

Τέλος για ακόμη πιο φθηνή εναλλακτική λύση υπάρχουν, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, και οι σόμπες υγραερίου, των οποίων η τιμή κυμαίνεται περίπου στα 80 ευρώ και έχουν δυνατότητα να θερμάνουν μέχρι και 50 τετραγωνικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου