ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας στην Αγριά

ξεκινούν-εργασίες-για-την-αποκατάστα-149331

Σήμα κινδύνου για την αιρετή Περιφέρεια

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί και στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας, περιέγραψε χθες το μεσημέρι από το Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Δεν το είπε, αλλά το εννοούσε ότι αν δεν υπήρχαν τα χρήματα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για την υλοποίηση έργων που είναι σε εξέλιξη ή αυτών που προκηρύσσονται, τότε και οι Περιφερειάρχες θα είχαν βγει στους δρόμους, όπως έχουν κάνει ήδη οι αιρετοί της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Αγοραστός για τις εργολαβίες που ξεκινούν για την αποκατάσταση της γέφυρας της Αγριάς και την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στις εργατικές κατοικίες Βελεστίνου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τα οικονομικά της αιρετής Περιφέρειας.

Η Πολιτεία, είπε, μας χρωστά 16.000.000 ευρώ για το 2012 που εκπνέει σε δυόμισι μήνες. Είναι χρήματα που είναι, όπως διευκρίνισε, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και είναι το σύνολο σχεδόν του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. που ήταν 17.500.000 ευρώ. Μας δόθηκαν, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μόλις 1.029.000 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Έκτοτε φωνή… βοώντος εν τη ερήμω, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν δεν δοθούν τα χρήματα αυτά, τότε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αντιμετωπίσει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, καθώς αφορά σε χρήματα για έργα που είναι σε εξέλιξη ή άλλα που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Χαρακτηριστικό της μείωσης των πόρων είναι τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αγοραστός για τα ποσά που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το 2011, όπως είπε, δόθηκαν 20 εκατομμύρια, το 2010 25 εκατ. ευρώ και το 2009 35 εκατ. ευρώ. Κάποτε με πολλά έκαναν λίγα. Σήμερα με λίγα κάνουμε πολλά, έσπευσε να προσθέσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, υπεραμυνόμενος του έργου που έχει συντελεστεί επί των ημερών του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τη δραματική μείωση των διαθέσιμων πόρων, ενώ έσπευσε για πολλοστή φορά να επαναλάβει τη φιλοσοφία του. Προτάσσουμε πάντα το εμείς και όχι το εγώ, είπε χαρακτηριστικά…

Ακόμη με αφορμή τα οικονομικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε ένα ακόμη μείζον θέμα. Αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είμαστε, πρόσθεσε, η χώρα των άκρων. Από την υπερπληθώρα των υπαλλήλων έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Οι υπηρεσίες μας, πρόσθεσε, έχουν αποδεκατιστεί.

Oι Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού που υπήρχε το 2010. Εφεδρείες, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο φόβος, έχουν οδηγήσει σε μαζικό κύμα φυγής τους υπαλλήλους από την πρώην Νομαρχία. Σε ερώτηση ότι πολλές από τις αρμοδιότητες των πρώην Νομαρχιών έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους απάντησε ότι η αιρετή Περιφέρεια πήρε τις αρμοδιότητες της ΔΕΣΕ και της ΔΕΚΕ για τις συντηρήσεις των οδικών δικτύων χωρίς να πάρει και τους αντίστοιχους πόρους.

Επίσης ο κ. Αγοραστός είπε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας βοηθά τους περιφερειακούς Δήμους στο έργο με τις μελέτες που συντάσσει η ίδια για λογαριασμό τους, ενώ αν και μειωμένο το προσωπικό συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα δακοκτονίας, η παρακολούθηση της βαμβακοκαλλιέργειας κ.ο.κ.

Η γέφυρα της Αγριάς

Ακόμη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός είπε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εγκαθίσταται ο εργολάβος για την αποκατάσταση της γέφυρας στην Αγριά.

Το έργο, όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, είναι προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ακόμη υπογράφεται η σύμβαση για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στις εργατικές κατοικίες του Βελεστίνου προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Το έργο, όπως πρόσθεσε, θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ακόμη ξεκινά σε σύντομο χρόνο η εργολαβία ύψους 120.000 ευρώ για την αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου του Δήμου Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση της ΑΓΕΤ προς Κανάλια και Κεραμίδι και από Εθνική Οδό έως Σέσκλο, ενώ αύριο όπως είπε εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή το έργο του ανοικτού Γυμναστηρίου στη Σκιάθο, ενώ προετοιμάζεται η δημοπράτηση εργολαβίας ύψους 400.000 ευρώ για έργα οδοποιίας σε δρόμους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ έχουν εγκριθεί όπως πρόσθεσε τα τεύχη δημοπράτησης για την ύδρευση της Σκιάθου, καθώς και το έργο για το σχολείο στο Καλαμάκι., ενώ υπογράφεται και το έργο της γέφυρας της Ζαγοράς.

Στεκόμαστε ζωντανοί, είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης. Έχουμε κάνει ανατροπή δημιουργική. Θα μπορούσαμε να οχυρωθούμε πίσω από την κρίση και να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Δεν το κάναμε…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου