ΤΟΠΙΚΑ

Επιδοτήσεις με το… τσουβάλι

επιδοτήσεις-με-το-τσουβάλι-149393

Παίρνουν χρήμα για να διατηρούν θέσεις εργασίας και κάνουν απολύσεις!

Σημεία και τέρατα διαπιστώνουν καθημερινά στο Βόλο υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο στον ΟΑΕΔ, όσο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για να ελέγχουν επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ανάλογη ασυδοσία επικρατεί και σε μεγάλες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο και πριν προλάβει να κλείσει πενταετία… είναι ήδη παρελθόν.

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται περιπτώσεις επιχειρηματιών, που έλαβαν τις πρώτες δόσεις της επένδυσης και έκλεισαν τις επιχειρήσεις… πριν την ώρα τους ή που τις διατήρησαν μεν, αλλά έσπευσαν να τις ελαφρώσουν από το «βάρος» του προσωπικού τους!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού την παραμονή του ελέγχου ακόμη και φιλικών προσώπων ή και συγγενών όπως λ.χ. ο γιος του λογιστή της επιχείρησης, που την επόμενη του ελέγχου απολύεται για να προσληφθεί παραμονές του επόμενου ελέγχου!

«Ζητήσαμε στοιχεία για συγκεκριμένες εταιρίες στο Βόλο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, αλλά αρνήθηκαν και μας παρέπεμψαν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Τους έχουμε επισημάνει εγγράφως τα περιστατικά που καταγράψαμε ή που μας καταγγέλθηκαν, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ενέργεια μέχρι τώρα» έχει καταγγείλει ο Πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που πήρε μάλιστα πρωτοβουλία και απέστειλε αρκετές επιστολές προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας «διευθύνσεις και ονόματα» για όσους καταστρατηγούν τον αναπτυξιακό νόμο, οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι και το πρωθυπουργικό γραφείο (2010) χωρίς όμως αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δύο μεγάλων επιχειρήσεων στο Βόλο που επιδοτήθηκαν με ποσά που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ έκαστη(!) και όμως ουσιαστικά η επιδότηση… πήγε χαμένη, αφού αντί για νέες θέσεις εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έγιναν απολύσεις και ποτέ το προσωπικό που έπρεπε να αντικατασταθεί δεν προστέθηκε στους υπάρχοντες υπαλλήλους.

Η «αποκάλυψη» έγινε τυχαία, έπειτα από την προσπάθεια της μία επιχείρησης να μειώσει το μισθό ενός υπαλλήλου της, με τους συνδικαλιστές να διαπιστώνουν τελικά πως η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ με την προϋπόθεση να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και να μην προβεί σε απολύσεις.

Δυστυχώς με τους τελευταίους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση όλα πλέον είναι υπέρ των εργοδοτών. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με συνέπεια η εργοδοτική ασυδοσία και ο εργασιακός μεσαίωνας να κυριαρχούν στη Μαγνησία» επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, ενώ Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με παρεμβάσεις του πολλές φορές έχει θίξει το θέμα τόσο για τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, όσο και για όσες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών προκειμένου να σταματήσει η ασυδοσία στην αγορά και ο "πλουτισμός" ορισμένων δήθεν επενδυτών στις πλάτες του κράτους και των εργαζομένων.

Παράλληλα, όπως τονίζουν, είναι επιβεβλημένο όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επιδοτηθεί να καταχωρούνται στο σύστημα "Διαύγεια", όπου όμως θα αναρτώνται και τα στοιχεία των ελέγχων που γίνονται και τα αποτελέσματα αυτών, ώστε επιτέλους να γίνει πράξη ένας από τους βασικότερους όρους αυτών των επιδοτήσεων, που είναι η επιστροφή των χρημάτων εάν και εφόσον το πρόγραμμα καταστρατηγείται.

Από τους ελέγχους που γίνονται στο πλαίσιο των όσων δεσμεύσεων έχουν αναλάβει επιχειρήσεις στη Μαγνησία αναδύονται καθημερινά απίστευτα πράγματα. Εικονικές προσλήψεις και απολύσεις που έχουν όλες υπογραφεί από τον ίδιο… άνθρωπο και παρουσιάζονται ως "οικειοθελείς αποχωρήσεις" για να μην υπάρχουν κυρώσεις και επιστροφή των χρημάτων της επιδότησης.

Επιχειρήσεις που άνοιξαν για μία νύχτα… και από την επόμενη έβαλαν λουκέτο.. αφού δεν είναι ποτέ σε λειτουργία, παρά μόνο όταν πρόκειται να περάσει ο έλεγχος των υπηρεσιών, "εργαζόμενοι φαντάσματα" που ποτέ δεν έχουν απασχοληθεί παρά μόνο παραμονή και την ημέρα των ελέγχων…

Πολλά από τα λαβράκια έχουν καταγραφεί στα "μπλοκάκια" των Επιθεωρητών που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο, χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με τα όσα εξομολογούνται οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμοδίων υπηρεσιών, πρόστιμα αλλά και επιστροφή χρημάτων κυρίως γίνονται απαιτητά από μικρές επιχειρήσεις και όχι από τα "μεγάλα ψάρια".

Κανένας έλεγχος στον αναπτυξιακό

Η ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση επικρατεί για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο την τελευταία πενταετία. Στη Μαγνησία έτυχαν μεγάλων επιδοτήσεων που έφταναν και το 70% της συνολικής επένδυσης λαμβάνοντας ακόμη και 1,5 εκ. ευρώ από το κράτος για να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας περίπου 100 επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, της μεταποίησης, του μετάλλου αλλά και του εμπορίου.

Στην πλειοψηφία τους αυτές οι επιχειρήσεις ελέγχονται για διάφορες καταστρατηγήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που πήραν τις επιδοτήσεις δεν ελέγχτηκαν σχεδόν ποτέ, ακόμη και εάν παραμένουν σε λειτουργία.

Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες επιχειρήσεις και εταιρίες που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, προσλαμβάνουν το προσωπικό που προβλέπεται στο επενδυτικό τους σχέδιο την παραμονή του ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ είναι να αναρωτιέται κανείς πώς γνωρίζουν πότε θα γίνει ο έλεγχος και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να κοροϊδευτούν οι υπηρεσίες.

«Δεν είναι δυνατόν να τυγχάνουν όλων των ευνοϊκών διατάξεων, να παίρνουν τις επιδοτήσεις για να κάνουν επενδύσεις και την ίδια ώρα αντί όχι μόνο να διατηρούν τις θέσεις εργασίας να προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα» επισημαίνεται από το ΕΚΒ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας -όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις- υποχρεούνται να κάνουν τους ελέγχους προκειμένου να καταγραφεί ό,τι η επένδυση έχει γίνει και ό,τι λειτουργεί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν τους όρους και τις δεσμεύσεις που αφορούν στο προσωπικό, επίσης εάν η διάθεση των χρηματοδοτικών κονδυλίων γίνεται αποκλειστικώς για την υλοποίηση των υποβληθέντων επενδυτικών προγραμμάτων κ.α.

Να ελεγχθούν οι παραβάτες…

«Η φιλοσοφία ενός Αναπτυξιακού Νόμου, όπως ακριβώς δηλώνει και ο χαρακτήρας του, είναι η παροχή κινήτρων σε κάθε Επιχείρηση για τη διευκόλυνση των επενδυτικών πλάνων της» επισημαίνεται από το ΕΚΒ.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση υλοποιείται με κρατικούς πόρους, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού και των φορολογουμένων, καθιστά επιβεβλημένη την αυστηρή και επισταμένη τήρηση των συμβατικών όρων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων θα πηγαίνει πράγματι για τους σκοπούς που αυτές διατίθενται.

Η εποπτεία αυτή πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο Κρατικό Υπηρεσιακό μηχανισμό σε όλες τις φάσεις «ροής» της χρηματοδότησης και μόνον εφόσον διαπιστώνεται η φερεγγυότητα των συμβαλλομένων, το πρόγραμμα να συνεχίζεται και να ολοκληρώνεται.

«Όταν βιώνουμε όλοι τα αποτέλεσμα της γενικευμένης οικονομικής κρίσης και της τραγικής αύξησης των ποσοστών ανεργίας, η διαπίστωση τέτοιων εργοδοτικών αυθαιρεσιών και υπηρεσιακών παραλείψεων ισοδυναμεί με «κοινωνικό έγκλημα» και επειδή αυτά τα φαινόμενα προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και ακυρώνουν στην πράξη το πνεύμα και το γράμμα της νομοθετούμενης αναπτυξιακής στόχευσης, που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα και όχι η διαρκής αφαίμαξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων, επιβάλλεται να αποκαλυφθεί η επιχειρηματική αφερεγγυότητα και παρανομία που παρασιτεί σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την κρατική εποπτεία τήρησης των εν λόγω συμβάσεων σε όλες τις φάσεις της» εκτιμά καταλήγοντας ο κ. Παπαδημόπουλος, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΕΚΒ προκειμένου επιτέλους να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τις ευθύνες τους. Με δεδομένο ότι είναι αρκετοί οι «επιχειρηματίες» του Βόλου που εμπλέκονται στην ενθυλάκωση επιδοτήσεων, τα αποτελέσματα των ελέγχων πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου