ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναστολή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σε-αναστολή-το-πανεπιστήμιο-θεσσαλία-149664

Οι δραματικές περικοπές χρηματοδότησης στραγγαλίζουν το ακαδημαϊκό ίδρυμα

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα τμήματά του λυγίζουν υπό τη σοβαρή πίεση της ελλιπούς χρηματοδότησης. Οι επιπτώσεις από τις δραματικές περικοπές αντικατοπτρίζονται πλέον σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Κατάσταση που οδηγεί τη Σύγκλητο να αναστείλει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη χθεσινή συνεδρίαση αποτυπώνει με μελανά χρώματα τις συνέπειες που ακολούθησαν το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

Παρότι έχουμε πλήρη γνώση και συναίσθηση της κρισιμότητας των εποχών και των δυσκολιών που διέρχεται η χώρα μας, δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι η υποχρηματοδότηση και οι συνεχείς περικοπές έχουν φέρει την εκπαίδευση και την έρευνα σε οριακό επίπεδο, τονίζουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Παρά την επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα 24 χρόνια λειτουργίας του και την προσφορά του στην εκπαίδευση και την κοινωνία, το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη του είναι η έλλειψη ικανής χρηματοδότησης από το κράτος.

Ο προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά σημαντικές μειώσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία του.

Οι δραματικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης τα τελευταία τρία χρόνια, η περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες του ΠΔ407/80, η μείωση των θέσεων λόγω συνταξιοδότησης ακαδημαϊκών καθηγητών και ο μη διορισμός των 44 εκλεγμένων διδασκόντων έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα διδακτικών κενών που καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών των διαφόρων τμημάτων.

Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου εργάζεται συχνά σε συνθήκες υπεράνθρωπου φόρτου εργασίας για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διδακτικού ερευνητικού, διοικητικού και κοινωνικού του έργου, ενώ οι μισθολογικές του αποδοχές είναι πλέον αναντίστοιχες με το έργο αυτό.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκτιμά ότι η συστηματική ολιγωρία της πολιτείας να τηρήσει τις συνταγματικές της δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση:

– αναιρεί την εκφρασμένη θέση του υπουργείου Παιδείας για τη διασφάλιση της ποιότητας της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

– δείχνει σοβαρή αμέλεια έναντι των φοιτητών και των γονέων τους, καθώς η κάλυψη βασικών εκπαιδευτικών αναγκών θα προκαλέσει σοβαρές ακαδημαϊκές επιπτώσεις στα Τμήματα, αλλά και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των φοιτητών που θα καθυστερήσουν να αποφοιτήσουν.

Η Σύγκλητος αποφάσισε να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο Κορδάτου και την αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου την ίδια ημέρα από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου