ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση για τον Οργανισμό

ενταση-για-τον-οργανισμό-149759

Βαρείς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος και ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος τη Επιχείρησης Π. Σκοτινιώτης κατά τη συζήτηση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο κ. Σκοτινιώτης είπε αρχικά πως αποδέχτηκε αίτημα των εργαζομένων για ολιγοήμερη αναβολή και πως ακολούθησαν τρεις συζητήσεις με όλους τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ στη Χατζηαργύρη, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και στην Κωνσταντά και σημείωσε πως διευκρινίστηκαν διαστρεβλωμένα θέματα και λύθηκαν οι όποιες παρεξηγήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση και αφορούν στα γραφεία λογιστηρίου, ταμείου και στη διαφοροποίηση στο τμήμα του Χημείου, που κρίθηκε απαραίτητο να είναι σε συνάφεια με τις ΕΕΛ.

Στο σημείο εκείνο αντέδρασε ο κ. Δουλόπουλος, ο οποίος είπε: «Δεν κληθήκαμε στις συναντήσεις και ήσασταν μόνον εσείς και ο αντιπρόεδρος», ενώ για τον νέο ΟΕΥ τόνισε: «Μια απλή επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εφαρμόσουν τον ΟΕΥ και δεν τον θέλουν. Προβλέπω ότι δεν θα λειτουργήσει σωστά η ΔΕΥΑΜΒ». Επίσης επέκρινε τον κ. Σκοτινιώτη ότι από τη μια πλευρά διασύρει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ως προνομιούχους και από την άλλη στον νέο ΟΕΥ προβλέπονται κάποιες παροχές. Συγκεκριμένα είπε πως «για τα βραβεία των παιδιών των εργαζομένων έλεγε γιατί να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και τώρα το επαναφέρει», ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ του ανταπάντησε και το περιεχόμενο δεν άρεσε στον κ. Δουλόπουλο, ο οποίος είπε: «Σταματήστε τα υπονοούμενα, σας μιλάμε πολιτικά και όχι προσωπικά. Ελπίζω να καταλάβατε…».

Ο κ. Σκοτινιώτης απάντησε πως αυτό έχει να κάνει με τη νοητική επάρκεια του καθενός και πρόσθεσε: «Λυπάμαι εάν φύγατε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., συζητήσαμε μετά το τέλος τον ΟΕΥ. Συμμετείχαν και οι κ.κ. Ξηρακιάς και Κούντριας. Θα μπορούσατε να συμμετέχετε και εσείς, αν δεν το παίζατε βασιλικότερος του βασιλέως».

Τα πνεύματα προς στιγμήν ηρέμησαν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε πως η συνδιαχείριση εργαζομένων και Δ.Σ. στο παρελθόν οδήγησαν σε μη αποδεκτά αποτελέσματα και σημείωσε πως το Δ.Σ. θα ακούει τη γνώμη των εργαζομένων, αλλά μόνο το ίδιο θα έχει την ευθύνη των αποφάσεων, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Δουλόπουλο τον προέτρεψε να ακολουθεί παρόμοια τακτική και να μη λαϊκίζει.

«Εμείς δεν αποκλείουμε εκ προοιμίου παροχές σε εργαζόμενους. Ξεκαθαρίσαμε ότι το μισθολογικό καθεστώς καθορίζεται από τη νομοθεσία και όχι από το Δ.Σ. Ο ΟΕΥ δεν πρέπει να είναι σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα μπει με δυναμισμό με το νέο ΟΕΥ που κάνει αναγκαίες τομές και συμβιβασμούς σε μια νέα εποχή και με νέα πρόκληση με έργα προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ που θα παράγει χωρίς σκιές.

Ο σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Ι. Μολοχίδης ζήτησε να πουν οι εργαζόμενοι τι αποδέχονται από τον νέο ΟΕΥ, κατηγόρησε τον πρόεδρο για αλαζονεία και αυταρχισμό και καταψήφισε το νέο ΟΕΥ λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει τμήματα χωρίς εργαζόμενους και ο Δήμος Βόλου είναι τεράστιος και το προσωπικό δεν αρκεί. Τέλος πρότεινε να προσληφθούν άτομα, αφού είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο κ. Σκοτινιώτης απάντησε πως το προσωπικό είναι 157 άτομα και με αυτά πρέπει να γίνουν τα τμήματα και πρόσθεσε: «Ο βουλευτής σας έκανε ερώτηση στον Υπουργό γιατί δε μπορούν να κάνουν προσλήψεις οι ΔΕΥΑ και ρωτάτε εμένα;».

Στη συνέχεια ο κ. Δουλόπουλος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Βόλου είπε: « Έχεις γίνει περίγελος, είσαι ο πιο ανεπαρκής Δήμαρχος που είχε ποτέ αυτή η πόλη». Ο Δήμαρχος του απάντησε «…Ναι, με αυτό θα κοιμηθώ απόψε… Ο μόνος τρόπος να είστε στη δημοσιότητα είναι ο επεισοδιακός, ενώ εγώ είμαι για δημιουργικούς λόγους».

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος τιμά και σέβεται τους εργαζόμενους και τη δουλειά τους αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Δ.Σ. και «δεν είμαστε διατιθέμενοι να το απαλλοτριώσουμε αυτό».

Στο σημείο εκείνο εξανέστη και η Αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου και απευθυνόμενη στον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας είπε: «Να υπάρχει και αισθητική εδώ μέσα. Φύγατε, δεν ακούσατε τους εργαζόμενους και τώρα κάνετε καραγκιοζιλίκια».

Ο κ. Νίκου εκ μέρους της ΛΑΣ έθεσε θέματα τρόπου κρίσης διευθυντών και στελεχών, ανάγκης διευκρίνισης των παροχών και διαφώνησε στο να μπορούν και ιδιώτες επιστήμονες να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τη θέση του γενικού διευθυντή της επιχείρησης.

Στη συνέχεια η πρόεδρος των εργαζομένων Μαρία Καρακώστα τόνισε ότι καταψηφίζει τον νέο ΟΕΥ και σημείωσε πως ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους αλλά προσχηματική συζήτηση. Μάλιστα χαρακτήρισε τον ΟΕΥ μη λειτουργικό, αντιαναπτυξιακό γιατί δεν προβλέπει νέες προσλήψεις, αόριστο και πάνω από όλα ότι οι εργαζόμενοι είναι «έρμαια των αποφάσεων του Δ.Σ.».

Τέλος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους για να τον καταρρίψουν, ενώ ζήτησε από τον κ. Σκοτινιώτη να διεκδικήσει την εξαίρεση των ΔΕΥΑ από αυτό το στενό πλαίσιο, καθώς είναι ΝΠΙΔ ενώ εξέφρασε φόβους λέγοντας: «Μήπως κάνουμε εμείς τις επενδύσεις για να τις διαχειριστούν άλλοι;»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε πως η κα Καρακώστα δεν γνωρίζει ότι δεν προβλέπονται προσλήψεις, καθώς ο νόμος επιβάλλει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και τόνισε για άλλη μια φορά ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ΚΕΔΕ, πιέζουν να πείσουν ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων δεν θα έπρεπε να εμπίπτουν στη νομοθεσία που αφορά στο δημόσιο τομέα στο θέμα των προσλήψεων.

Ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Λεων. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι ανάπτυξη για τη ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι μόνον οι προσλήψεις, αλλά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναλαμβάνει και εξήρε την εργασία των εργαζομένων της επιχείρησης, ενώ επέκρινε τις μειοψηφίες για έλλειψη προτάσεων.

Τέλος, ο εκ των συντακτών του νέου ΟΕΥ, ο κ. Ξηρακιάς, τόνισε πως οι εργαζόμενοι έπρεπε να ζητούν λιγότερες διευθύνσεις και παρατήρησε πως οι αντιπαραθέσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της κακής εικόνας της επιχείρησης, ενώ πρέπει αυτή να ανατραπεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου