ΤΟΠΙΚΑ

Εφημερία κατά φαντασία!

εφημερία-κατά-φαντασία-149850

«Στον άλλο κόσμο… πήγε και γύρισε» προχθές το βράδυ ένας 30χρονος Βολιώτης. Επί τρεισήμισι ώρες παρέμεινε καθηλωμένος… στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Βόλου με ένα "κόκαλο" κολλημένο στο λαιμό του περιμένοντας γιατρό ΩΡΛ.

Με εντολή τελικά του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλου και αφού προηγήθηκαν "σκηνές απείρου κάλλους" στα ΤΕΠ ο 30χρονος μεταφέρθηκε στη Λάρισα στις 11.45 με ασθενοφόρο του ΓΝΒ, διότι το ΕΚΑΒ είναι σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Η διακομιδή στη Λάρισα ουσιαστικά ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που οι δύο γιατροί της Κλινικής ΩΡΛ που κλήθηκαν τηλεφωνικά τόσο από τα ΤΕΠ, όσο και από τον ίδιο τον Διοικητή, δεν απάντησαν ποτέ στις κλήσεις για να μεταβούν στο Νοσοκομείο και να επιληφθούν του επείγοντος περιστατικού.

Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα των επίσημων εφημεριών των γιατρών που είναι ανηρτημένο στο Διαδίκτυο για το μήνα Οκτώβριο, προχθές Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική δεν υπήρχε εφημερία ούτε από ειδικό ούτε από ειδικευόμενο γιατρό.

Σημειώνεται επίσης πως γιατροί έχουν καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Δ.Σ. με αίτημα προσωρινής διαταγής με την οποία να ορίζεται ότι η απόφαση για το πρόγραμμα εφημεριών δεν θα εκτελεστεί μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της κύριας αίτησης αναστολής.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 προχθές το βράδυ, όταν ένας 30χρονος νεαρός συνοδευόμενος από τη φίλη του μετέβη στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Βόλου ζητώντας ΩΡΛ, αφού καθώς έτρωγε ένα κόκαλο κόλλησε στο λαιμό του. Από τα Επείγοντα Περιστατικά ,σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός και ότι θα ήταν προτιμότερο να μεταβεί είτε στο κοντινότερο Νοσοκομείο (δηλαδή στη Λάρισα) είτε να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνοδών του 30χρονου, που έσπευσαν στο γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ζητώντας… εξηγήσεις και λύση στο πρόβλημά τους.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος φέρεται να μετέβη αμέσως στα ΤΕΠ αναζητώντας και ο ίδιος τηλεφωνικά αρχικά τον ένα γιατρό που ήταν σε τακτική εφημερία και ακολούθως τον διευθυντή της ΩΡΛ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κανείς από τους δύο γιατρούς δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Διοικητή που αμέσως ενημέρωσε την Εισαγγελία και ζήτησε την παρέμβασή της, ενημερώθηκε, ωστόσο ότι επί τόπου δεν είναι δυνατόν να σπεύσει κανείς και ότι θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο έγγραφη αναφορά του συμβάντος.
Καθώς όμως η ώρα περνούσε στα ΤΕΠ επικρατούσε πανικός, αφού στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στα ΤΕΠ ένα επίσης σοβαρό περιστατικό με εγκαύματα που είχε υποστεί μεσήλικας Βολιώτης.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και ενώ ο 30χρονος άρχισε να νιώθει δυσφορία έδωσε εντολή να γίνει συνδυαστική διακομιδή στη Λάρισα τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον τραυματία από εγκαύματα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε πρόβλημα καθώς η επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ προκάλεσε ακόμη ένα εμπόδιο.
Τελικά ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα επιστρατεύθηκε το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Βόλου για να μεταφέρει τον 30χρονο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, ενώ ο ασθενής που είχε υποστεί τα εγκαύματα τελικά διεκομίσθη για νοσηλεία σε Νοσοκομείο των Αθηνών.
Χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κατήγγειλε ότι το πρόγραμμα εφημεριών που έχει αποφασίσει η Διοίκηση θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και άφησε ευθέως αιχμές για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν γιατροί που έχουν βάλει στόχο να του αποδώσουν ευθύνες, φορτώνοντάς του ακόμη και θάνατο ασθενή για να τον διώξουν από το Αχιλλοπούλειο και χαρακτήρισε πρωτόγνωρα αυτά που συμβαίνουν και την "ανταρσία" συγκεκριμένων γιατρών που δεν αποδέχονται και δεν εφαρμόζουν τις εφημερίες που έχουν αποφασιστεί.
Σημειώνεται πως με επιστολή του προ 20ημέρου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ωτορινολαρυγγολόγος του Αχιλλοπούλειου κ. Παναγ. Μοσχοτζόπουλος σημείωνε πως τον Ιανουάριο του 2012 υπηρετούσαν πέντε ειδικοί ΩΡΛ, όσες και οι προβλεπόμενες από τον Οργανισμό θέσεις, ενώ σήμερα υπηρετεί μόνον ένας.
Οι αποχωρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μοσχοτζόπουλο, υπήρξαν απόλυτα προβλέψιμες (συνταξιοδοτήσεις) και όχι αιφνίδιες. Παρά τις επανειλημμένες αναφορές της ΩΡΛ Κλινικής προς τη Διοίκηση ουδεμία στην πράξη λύση δόθηκε (π.χ. πρόσληψη επικουρικών ιατρών ετήσιας θητείας).
Υπενθυμίζεται επίσης πως γιατροί έχουν καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Δ.Σ. με αίτημα προσωρινής διαταγής με την οποία να ορίζεται ότι η απόφαση για το πρόγραμμα εφημεριών δεν θα εκτελεστεί μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της κύριας αίτησης αναστολής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου