ΤΟΠΙΚΑ

Δρόμους για το ρόλο των ΑΠΕ στη Θεσσαλία

δρόμους-για-το-ρόλο-των-απε-στη-θεσσαλί-150448
Το δρόμο για το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Θεσσαλία τα επόμενα πέντε χρόνια δείχνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλμυρού, μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσουν στην περιοχή του Αλμυρού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED.
Από τις 11 Νοεμβρίου 2011 που η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλμυρού, υπό την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη μίας πιλοτικής στρατηγικής για τις ΑΠΕ στον Αλμυρό, ακολούθησαν σημαντικές διεργασίες συμμετοχικότητας και συνεργασίας των φορέων αναπτυξιακού σχεδιασμού της Θεσσαλίας και των πολιτών του δήμου Αλμυρού.
Η έναρξη των διεργασιών αυτών έγινε με τη διοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δήμο Αλμυρού – Μία Επένδυση για το Μέλλον» στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού στις 28.02.2012, στην οποία παρέστησαν οι πιο σημαντικοί φορείς αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής και της Θεσσαλίας και συζήτησαν επί του σεναρίου ισορροπίας ΑΠΕ – τοπίου – περιβάλλοντος που πρέπει να εφαρμοστεί στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.
Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στο Επιστημονικό Εργαστήριο που έλαβε χώρα στις 6-7 Μαρτίου 2012 στη Λυόν (Γαλλία), όπου παρουσιάστηκαν τα σενάρια για την περιοχή του Αλμυρού και οι σχεδιαζόμενες διαδικασίες τοπικών διαβουλεύσεων.
Παράλληλα, ξεκίνησε διαδικτυακή ψηφοφορία για τους πολίτες στην ιστοσελίδα του Δήμου Αλμυρού, όπου οι πολίτες ψήφισαν το σενάριο που πιστεύουν ότι αρμόζει στην περιοχή τους (βλ. σχετικό σύνδεσμο: (http://www.almyros-city.gr/component/acepolls/poll/2-senario-xorothetisis-ergon).
Η επιλογή του τελικού σεναρίου για την ισορροπία ΑΠΕ – τοπίου – περιβάλλοντος στην περιοχή του Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2012 και θα αποτελέσει την αρχή μίας ολοκληρωμένης και συμμετοχικής χωρικής στρατηγικής για τις ΑΠΕ στο Δήμο Αλμυρού, ως πιλοτικής προσπάθειας για όλη τη Θεσσαλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου