ΤΟΠΙΚΑ

Τα τριτοκοσμικά νηπιαγωγεία του Βόλου

τα-τριτοκοσμικά-νηπιαγωγεία-του-βόλο-152151
Το Γιώργου Λαμπράκη

Μάθημα σε τάξεις τουλάχιστον ακατάλληλες για νήπια και διάλειμμα στο δρόμο… Αυτή είναι η σκληρή καθημερινότητα σε ένα από τα αρκετά τριτοκοσμικά νηπιαγωγεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου όπου παιδάκια έως πέντε ετών γνωρίζουν το χειρότερο πρόσωπο του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

Οι εικόνες που περιγράφονται πιο πάνω δεν αποτελούν κακόγουστο αστείο αλλά οδυνηρή πραγματικότητα στο 14Ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, όπου εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια το διάλειμμα γίνεται έξω στο δρόμο, με τις νηπιαγωγούς να κάνουν τους τροχονόμους και να τρέμουν μήπως ξεφύγει από την επίβλεψη τους κάποιο παιδί, περάσει τις αλυσίδες οι όποιες διακόπτουν την κυκλοφορίας επί της οδού Θράκης και συμβούν τα χειρότερα.

Μέχρι σήμερα τα έχουμε αποφύγει, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τόσο στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο, όσο και σε άλλα τέσσερα τουλάχιστον στον Δήμο Βόλου όπου επικρατούν ανάλογες απαράδεκτες συνθήκες. Πρόκειται για κτήρια που αποτελούσαν σπίτια και καταστήματα και μετατράπηκαν σε νηπιαγωγεία πριν από χρόνια, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν καλύτεροι χώροι για τα μικρά παιδιά.

Τα χρόνια πέρασαν, έγιναν δεκαετίες και φτάσαμε σήμερα να είμαστε αντιμέτωποι με μία απελπιστική κατάσταση που και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου χαρακτηρίζουν απαράδεκτη, έχοντας κρίνει ως ακατάλληλα τα εν λόγω νηπιαγωγεία.

Την ίδια στιγμή η Διεύθυνση Υγείας έχει συντάξει πορίσματα και εκθέσεις για την ακαταλληλότητα των επίμαχων κτηρίων από πλευράς υγιεινής, δίνοντας στο πρόβλημα μια εντελώς διαφορετική διάσταση καθώς μιλάμε για νήπια.

Και ενώ όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι δεν «πάει άλλο», οι ενέργειες που γίνονται για να ξεπεραστεί το αυτό το αδιέξοδο είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τη μία η έλλειψη χρημάτων για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, από την άλλη οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και απουσία ουσιαστικής πολιτικής βούλησης, έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμένουν όμηροι μιας τριτοκοσμικής εικόνας δεκάδες μικρά παιδιά με τους γονείς τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα εν μέσω αξεπέραστων εμποδίων.

Λύσεις υπάρχουν και είναι μπροστά μας ή καλύτερα μπροστά στα μάτια όσων έχουν την ευθύνη για τις τύχες μας. Ο Δήμος Βόλου σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στο νομό Μαγνησίας. Τόσα και τόσα κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα και επιπλέον επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του, δηλαδή με απλά λόγια τους δημότες που καλούνται να πληρώσουν μια σειρά από τέλη. Ας κινητοποιηθούν λοιπόν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και ας δρομολογήσουν λύσεις σε ένα πρόβλημα εκρηκτικό που προσβάλλει το επίπεδο της εκπαίδευσης και αναγκάζει παιδιά και εκπαιδευτικούς να περνούν ολόκληρες χρονιές μέσα σε χώρους όπου οι ίδιοι δεν θα άντεχαν ούτε για λίγες ώρες!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου