ΤΟΠΙΚΑ

Ερωτηματικά για επένδυση στα Σφαγεία

ερωτηματικά-για-επένδυση-στα-σφαγεία-323382

Πληθώρα ερωτηματικών και σοβαρότατες επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης της επένδυσης εκσυγχρονισμού των Σφαγείων Βόλου δείχνουν τα στοιχεία του φακέλου του έργου που ανατέθηκε το 2007 και ο οποίος έγινε… φύλλο και φτερό από τη σημερινή Διοίκηση με τη βοήθεια του νομικού συμβούλου της Ανώνυμης Εταιρίας κ. Χρ. Στρατηγόπουλου.

Τα ερωτηματικά που γεννώνται από τα στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Προέδρου της Α. Ε Σφαγεία Βόλου και Αντιδημάρχου Γιάννη Καουνά ενόψει της συζήτησης και της ενημέρωσης που θα γίνει για το θέμα των Σφαγείων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την ερχόμενη Μ. Δευτέρα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο των Σφαγείων Βόλου Α.Ε. αποφάσισε όπως η επιλογή του Αναδόχου εκτέλεσης του έργου γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιου αντικειμένου. Παρ’ όλα ταύτα, όπως επισημαίνεται, από τις πέντε εταιρίες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε, ότι οι τρεις δεν εμφανίζουν δραστηριότητα και εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του έργου, η τέταρτη εμφανίζεται ανύπαρκτη, ενώ η μειοδότρια εταιρία «δεν υφίστατο ως επιχειρηματική οντότητα, συστάθηκε δε με την μορφή ομόρρυθμης εταιρίας όχι νωρίτερα από την ημερομηνία κατάρτισης της Σύμβασης υλοποίησης του έργου (17.08.2007)»!!!…

Με βάση τα παραπάνω στη εισήγηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «εγείρονται σοβαρότατες αμφιβολίες για την εν γένει υλοποίηση του υπόψη έργου, την αντιστοίχιση των παραδοθέντων εργασιών και ποσοτήτων εργασιών στις συμβατικές προβλέψεις, τη διαφύλαξη των οικονομικών και λοιπών δικαιωμάτων της Εταιρίας κατά την εφαρμογή της εν λόγω σύμβασης κ.λ.π.».

Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνεται στην εισήγηση, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Εταιρία έχει απευθυνθεί στο Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να εκδοθεί πραγματογνωμοσύνη που θα πιστοποιεί την συμμόρφωση ή μη της Αναδόχου στους όρους της ΣΥΜΒΑΣΗΣ και εν γένει την υλοποίηση του υπόψη έργου με βάση τις προβλέψεις των συμβατικών όρων και των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης (σχετική η από 06.03.2012 αίτησή μας προς το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας).

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται, επειδή μπορεί να προκύψουν και άλλα θέματα πέραν της διερεύνησης των τεχνικών στοιχείων του έργου από το ΤΕΕ, αποφασίσαμε ο υπογράφων (Γιάννης Καουνάς), ως Πρόεδρος του ΔΣ της Σφαγεία ΑΕ, μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Δερβένη, ως μόνοι εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου στην Εταιρία (υπάρχουν παραιτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων Νίκου Χαυτούρα και Αναστασίου Μπατζιάκα), να εισηγηθούμε στο Δ.Σ. τη λήψη απόφασης για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Εκμίσθωση σε ιδιώτες

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα της εγκατάστασης γίνεται αναφορά σε τέσσερα εναλλακτικά σενάρια και στις αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ενώ γίνεται λόγος για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.

Ειδικότερα στην εισήγηση για τα όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη βιωσιμότητα των Σφαγείων Βόλου σημειώνονται, εκτός των άλλων, τα ακόλουθα:

«H «ορθολογικότερη», με οικονομικούς και επιχειρηματικούς όρους, επιλογή και ταυτοχρόνως η ευκολότερη για τη Δημοτική Αρχή, είναι το κλείσιμο των Σφαγείων. Παρά ταύτα, δεν αποφασίστηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, η λύση αυτή.

Αντιθέτως, ο Δήμαρχος Βόλου σε σύσκεψη των μετόχων και των ενδιαφερομένων μερών που συγκάλεσε στις 6 Δεκεμβρίου 2011, μετά από πολλές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό διάστημα, πρότεινε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια να λειτουργήσει η εταιρία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ παράλληλα θα διερευνάται και η τέταρτη πρόταση, δηλαδή, η αναζήτηση ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Η πρόταση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των μετεχόντων της σύσκεψης, από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, από τους εκπροσώπους των κρεοπωλών και από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν οριστεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, τόσο από την πλειοψηφία, όσο, σε ό,τι αφορά το Δήμο Βόλου, και από τη μείζονα μειοψηφία…

Στη συνέχεια, λήφθηκε σειρά οργανωτικών και διοικητικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία των Σφαγείων. Αυτά τα μέτρα έφεραν κάποιες βελτιώσεις, χωρίς, βεβαίως, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Παράλληλα, άρχισε διερεύνηση της αγοράς, σε ολόκληρη τη χώρα, κατά την οποία φάνηκε ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων των Σφαγείων, με τον όρο της διατήρησης του κωδικού της Ε.Ε. και της εξυπηρέτησης της τοπικής αγοράς. Ύστερα από αυτό, το Δ.Σ. αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση να προχωρήσει σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των Σφαγείων, η οποία θα δημοσιευτεί μετά και από την σημερινή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου