ΤΟΠΙΚΑ

Σενάρια αξιοποίησης των ακινήτων

σενάρια-αξιοποίησης-των-ακινήτων-323540

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ στη Μαγνησία. Η Διοίκηση του Ιδρύματος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ξεκινά να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον τοπικό σύλλογο κατά καιρούς στις εκάστοτε Διοικήσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν εξεταστεί σε αντίθεση με την παρούσα φάση που δείχνει μονόδρομος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στην κατοχή του ΙΚΑ στη Μαγνησία σε ακίνητη περιουσία σύμφωνα με μία καταγραφή που έχει κάνει ο τοπικός σύλλογος περιλαμβάνονται ένα μεγάλο οικόπεδο 7 και πλέον στρεμμάτων στην Αγριά, το μεγάλο οικόπεδο στα Ζαχαρόπηκτα , μία τριώροφη οικοδομή στην οδό Χατζηαργύρη όπου παλιά στεγάζονταν τα οδοντιατρεία και ένα ακόμη στην διασταύρωση των οδών Ι. Καρτάλη με Δεληγιώργη που μισθώνεται για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Το ΙΚΑ μέχρι πρότινος και πριν καταργηθούν αρχικά παραρτήματα που στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες μόνο στο Νομό Μαγνησίας κατέβαλλε κάθε μήνα περίπου 30.000 ευρώ για μίσθωση διαφόρων χώρων. Είναι ενδεικτικό δε ότι για τη λειτουργία των παραρτημάτων σε Σκιάθο και Σκόπελο τα μισθώματα ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, το ποσό των 10.000 ευρώ χρεώνεται το ΙΚΑ για δύο κτίρια στον Αλμυρό, ενώ για το αρχείο του ΙΚΑ Βόλου το μίσθωμα είναι 5.700 ευρώ και για τη λειτουργία του παραρτήματος Ζαγοράς 4.500 ευρώ, πριν διακοπεί.

Τα ποσά κρίθηκαν υπέρογκα ειδικά σε μία περίοδο που γίνονται παντού περικοπές και υπάρχει βούληση για περιστολή δαπανών αφενός και αφετέρου το ΙΚΑ κάθε δεύτερο μήνα σχεδόν καταφεύγει στο δανεισμό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Πολλές φορές μάλιστα ο τοπικός σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ βγήκε μπροστά κάνοντας άπειρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην κεντρική διοίκηση, ζητώντας να βρεθεί μία λύση στο θέμα και επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πώληση ακινήτων φιλέτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για «ένα κομμάτι ψωμί», όπως τονίζεται, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε αυτή η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ιδρύματος που σήμερα αιμορραγεί πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ να δαπανά μεγάλα ποσά επειδή λόγω κωλυσιεργίας οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση των όρων των συμβολαίων μισθώματος και προχώρησαν σε αναπροσαρμογές μισθώματος χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Το ΙΚΑ πάντως σε δεύτερη φάση και πάντα στο πλαίσιο της αξιοποίησης θα επιχειρήσει μείωση του λειτουργικού κόστους των κτηρίων μέσω της εγκατάστασης συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου