ΤΟΠΙΚΑ

Ζητάει… και τα ρέστα το ΙΚΑ από τους εξαπατημένους ασφαλισμένους

ζητάει-και-τα-ρέστα-το-ικα-από-τους-εξ-328976

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ

Από την τσέπη των ασφαλισμένων που έπεσαν θύματα του σκανδάλου με τα ορθοπαιδικά στη Νέα Ιωνία επιχειρεί το ΙΚΑ να πατσίσει την οικονομική ζημιά προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε αρκετούς ασφαλισμένους που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα μέχρι να αποδείξουν ότι έπεσαν θύματα της κομπίνας που είχε στηθεί, τις τελευταίες μέρες έφτασαν «μπιλιετάκια» του ΙΚΑ το οποίο τους «καταλογίζει» να επιστρέψουν ποσά μέχρι και 15.000 ευρώ. Σε αρκετά ειδοποιητήρια μάλιστα απευθύνεται και προειδοποίηση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των ασφαλισμένων που πλέον προσανατολίζονται να προσφύγουν δικαστικά για να ανακόψουν τη «φόρα» που έχει πάρει το ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει τη ζημία.

«Το ΙΚΑ οφείλει να προσφύγει για να διασφαλίσει τα χρήματα. Εάν οι ασφαλισμένοι πήραν ή όχι τα ορθοπαιδικά και τη ζημία που οι ίδιοι έχουν υποστεί θα την αποδείξει η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Μέχρι τότε όμως εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ως υπηρεσία» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτερο στέλεχος του ΙΚΑ που ρωτήθηκε σχετικά για την αδικία που υφίστανται οι απατηθέντες ασφαλισμένοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτή την πορεία των δύο χρόνων που αποκαλύφθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το σκάνδαλο με τα ορθοπαιδικά και ένεκα του οποίου οι ασφαλισμένοι που έπεσαν θύματα της κομπίνας ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Υπήρξε μάλιστα περίπτωση που σύζυγος συνταξιούχου που πήγε να εισπράξει από το ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας τα έξοδα της κηδείας του άντρα της βρέθηκε στο «κενό», αφού ούτε λίγο ούτε πολύ της απαιτήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναγνώριζε ουσιαστικά ότι υποχρεούνται να επιστρέψει χρήματα στο ΙΚΑ για τα είδη που της παρείχε χωρίς να χρειάζεται.

«Αυτό είναι πρωτάκουστο. Δεν φτάνει που στην πλάτη μας και χρησιμοποιώντας εν αγνοία τα βιβλιάριά μας χρέωσαν το ΙΚΑ με απίστευτα ποσά, μας ζητούν να πληρώσουμε και από πάνω;» αναρωτιούνται σήμερα όσοι έχουν παραλάβει «μπιλιετάκια» και καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στο ΙΚΑ .

Τα «θύματα» της κομπίνας όπως είναι γνωστό έχοντας καλή πίστη είχαν αφήσει τα βιβλιάριά τους στο κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών που «εμπλέκεται» στην κομπίνα για να εξυπηρετηθούν για παροχές που είχαν ανάγκη εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Στα βιβλιάριά τους όμως βρέθηκαν καταγεγραμμένες αγορές για διάφορα ορθοπαιδικά είδη αξίας πάνω από 3.000 ευρώ το καθένα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ποτέ δεν χρησιμοποίησαν, ούτε φυσικά καν παρέλαβαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρχής οι θιγόμενοι ασφαλισμένοι κλήθηκαν στο ΙΚΑ όπου με υπεύθυνη δήλωση διαβεβαίωσαν τους ελεγκτές ότι δεν έχουν προμηθευτεί τα είδη που τους καταλογίστηκαν, ούτε έχουν υπογράψει πουθενά και φυσικά δεν έχουν εξοφλήσει καμία επιταγή.

Για το ΙΚΑ ωστόσο εμφανίζονται χρεωμένοι με υπέρογκες παροχές ιδιαιτέρως υψηλού κόστους και είναι υποχρεωμένοι πλέον να προσφύγουν προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους και όταν φυσικά ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία. Αυτό ωστόσο εκτός όλων των άλλων συνεπάγεται και οικονομική αιμορραγία, αφού είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν νομικά έξοδα για μία υπόθεση για την οποία δεν ευθύνονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου