ΤΟΠΙΚΑ

Έλεγχοι με λειψά κλιμάκια ενόψει των εορτών

έλεγχοι-με-λειψά-κλιμάκια-ενόψει-των-ε-329403

Από τη Μ. Εβδομάδα υπάλληλοι του Εμπορίου και της Κτηνιατρικής στην αγορά

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσουν έλεγχοι στην αγορά κρέατος ενόψει των εορτών του Πάσχα από μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με τους υπαλλήλους να πρέπει να βάλουν «φτερά στα πόδια», καθώς οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό. Την ίδια στιγμή, αν και ακόμα οι τιμές των κρεάτων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τα πρώτα δείγματα δείχνουν μικρή πτώση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Στον αυτόματο πιλότο είχαν μπει πέρυσι οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει του Πάσχα καθώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι μισοί υπάλληλοι έλειπαν με άδεια. Φέτος μπορεί μεν να μην επικρατεί η ίδια κατάσταση, ωστόσο, οι διαθέσιμοι υπάλληλοι να στελεχώσουν τα κλιμάκια ελέγχου είναι ελάχιστοι.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου Μαρία Θλιβερού η Περιφερειακή Ενότητα έχει μόλις τέσσερις υπαλλήλους που θα βγουν για ελέγχους, ενώ άγνωστο είναι ακόμα το πόσους μπορεί να διαθέσει η Υπηρεσία Κτηνιατρικής. «Φυσικά και οι τέσσερις υπάλληλοι δεν φτάνουν αλλά αυτούς έχουμε και με αυτούς θα πρέπει να πορευτούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «θα κουραστούν λίγο παραπάνω, θα τρέξουν αλλά οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν».

Στόχος των ελέγχων είναι η αποφυγή ελληνοποιήσεων που κάθε χρόνο οι καταγγελίες όλο και πολλαπλασιάζονται, ενώ μάλιστα πέρυσι σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει από τον Σύλλογο Κρεοπωλών στον Αλμυρό για συνάδελφό τους που πουλούσε σε εξευτελιστικές τιμές τα αμνοερίφια.

Την ίδια στιγμή στόχος των ελέγχων είναι η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, η εναρμόνιση της φορολογικής συμπεριφοράς των εισαγωγέων και των εμπόρων, η σωστή σήμανση των κρεάτων, η επαρκής τεχνολογική υποδομή των χώρων ψύξης, φύλαξης και μεταφοράς των κρεάτων και φυσικά οι τιμές από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Οι έλεγχοι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα επικεντρωθούν στις εισαγωγές ζώντων ζώων και στις εισαγωγές σφαγίων, στα σφαγεία, στους οδικούς άξονες εισόδου της χώρας από τρίτες και ευρωπαϊκές χώρες, στις χονδρικές αγορές, στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Ολα τα σφάγια θα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένο σφαγείο που έχει συγκεκριμένο κωδικό αριθμό, να έχουν υποβληθεί στον απαραίτητο κτηνιατρικό-υγειονομικό έλεγχο και ως εκ τούτου να φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας (αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης σφαγείου και είδος κρέατος).

Η πώληση των αμνοεριφίων απαιτεί την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής ενώ η πώληση πρέπει να συνοδεύεται από τις απαραίτητες ενδείξεις προέλευσης και όπως για όλα τα προϊόντα, από έκδοση απόδειξης ταμειακής μηχανής.

Επιπλέον δεν επιτρέπεται η αγοραπωλησία των κρεάτων από φορτηγό -ψυγείο σε φορτηγό-ψυγείο και από φορτηγό -ψυγείο απευθείας στον τελικό καταναλωτή διότι δεν εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Προς τα κάτω διαμορφώνονται το τιμές

Αν και ακόμα οι τιμές για αρνιά και κατσίκια δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο φέτος η τιμή τους αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συλλόγου Κρεοπωλών Αλμυρού Τάσο Σκούρα οι πρώτοι κτηνοτρόφοι έσφαξαν τα κατσίκια και τα αρνιά με την τιμή να είναι γύρω στα 5,5 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι στο τραπέζι των καταναλωτών θα φτάσει γύρω στα 9 ευρώ όταν πέρυσι άγγιξε τα 10 με 11 ευρώ.

Βέβαια ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς όλα θα βασιστούν στο προσωπικό deal κρεοπωλών και κτηνοτρόφων με τους δεύτερους να είναι σε δεινή θέση λόγω της κρίσης που χτυπά τον κλάδο τους επιμένοντας ουσιαστικά ότι το αρνί θα πρέπει να πουληθεί σε μια ικανοποιητική τιμή, δηλαδή 3,5 ευρώ/κιλό ζωντανό και 6,5 ευρώ/κιλό σφαγμένο.

Άγνωστο είναι το πόσο θα κοστίζει το εισαγόμενο αρνί το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε διαμορφωθεί γύρω στα 7,80 ευρώ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει από τους καταναλωτές οι πρώτες παραγγελίες χωρίς όμως ακόμα οι κρεοπώλες να μπορούν να έχουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πώς θα κινηθεί η αγορά τις ημέρες των εορτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου