ΤΟΠΙΚΑ

Στα ίχνη κυκλώματος τοκογλυφίας;

στα-ίχνη-κυκλώματος-τοκογλυφίας-389994

«Πολλοί επιχειρηματίες καταφεύγουν στην τοκογλυφία» λέει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τέλης Μπασδάνης

Οι ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη δύο ακόμη μεγάλων κυκλωμάτων τοκογλυφίας που δραστηριοποιούνται σε Αττική και Βόλο. Την είδηση δημοσίευσε χθες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στελέχη του ΣΔΟΕ που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ονόματα και την έκταση του κυκλώματος τοκογλυφίας στην περιοχή μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι έρευνες είναι σε κρίσιμο σημείο και οποιαδήποτε διαρροή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα τα «τίναζε όλα στον αέρα», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά .

Ρεπορτάζ:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Την ίδια στιγμή άλλη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στο Βόλο σημείωνε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες από άτομα που έχουν πέσει…θύματα τοκογλυφίας και οι οποίοι έχουν δανειστεί από συγκεκριμένο άτομο. «Τους δάνεισε και τους ζητά υπέρογκα ποσά», είπε η ίδια αξιόπιστη πηγή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Την ίδια στιγμή μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας , το οποίο για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι «από πολλούς μικρομεσαίους που είναι σε δεινή θέση ζητούν διπλάσια ποσά από αυτά που τους δίνουν για διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες».

Την ίδια στιγμή στα δημοσιογραφικά γραφεία από χθες κυκλοφορούν μία πλειάδα από ονόματα που πιθανόν να είναι στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών του ΣΔΟΕ, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε και ο νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τέλης Μπασδάνης, ο οποίος έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την κακουργηματική πράξη της τοκογλυφίας στην οποία επιδίδονται αρκετοί Βολιώτες. «Δυστυχώς, λέει ο κ. Μπασδάνης, πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν στην τοκογλυφία, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης των τραπεζών. Το κέρδος από μία τέτοια πρακτική είναι βραχυπρόθεσμο, αφού μετά από λίγο οι δανειζόμενοι είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους ανεπίσημους δανειστές τους. Είναι λάθος πρακτική και η Πολιτεία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι αμείλικτη».

Το δημοσίευμα

της «Καθημερινής»

Αναφορικά με τα κυκλώματα της τοκογλυφίας που διερευνά το ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Βόλο το χθεσινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σημείωνε τα εξής:

«Κοντά στην αποκάλυψη κυκλωμάτων τοκογλυφίας που δραστηριοποιούνται στην Αττική αλλά και στον Βόλο είναι οι ελεγκτικές αρχές του ΣΔΟΕ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, τα κυκλώματα είναι μικρότερης εμβέλειας από αυτό που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες τοκογλυφικού περιεχομένου παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η αδυναμία πλέον πολλών επιχειρηματιών να αντλήσουν χρήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα τους οδηγεί σε τοκογλύφους, με ανεξέλεγκτες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις τους όσο και για τις οικογένειές τους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διευρυμένη έρευνα πριν από 3-4 μήνες και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη δύο μεγάλων κυκλωμάτων και σύντομα τα στοιχεία αυτά αναμένεται να κατατεθούν στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες. Στο ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν οι καταγγελίες των πολιτών που έχουν πέσει θύματα τοκογλύφων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων.

Σχετικά με τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει βεβαιώσεις κερδισμένων δελτίων υψηλών ποσών που έχουν ζητηθεί από διάφορα φυσικά πρόσωπα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Ήδη έλαβε την πρώτη παρτίδα βεβαιώσεων που προέρχονται από τα παιχνίδια του Στοιχήματος, του Λόττο και του Τζόκερ και έχει ξεκινήσει σε βάθος έλεγχος των στοιχείων των ληπτών που φέρονται ως κερδισμένοι μεγάλων ποσών. Όπως τονίζει το στέλεχος του ΣΔΟΕ, έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον ΟΠΑΠ και θα αποστέλλονται συνεχώς τα στοιχεία όσων ζητούν βεβαιώσεις, προκειμένου να διερευνηθεί εάν πραγματικά είναι οι δικαιούχοι ή εάν τα έχουν αγοράσει από πρακτορεία ακόμα και από τους πραγματικούς δικαιούχους.

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και στη διοίκηση του ΟΠΑΠ, για την υπόθεση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω των ανωνύμων δελτίων του ΟΠΑΠ. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι «ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εγκληματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης κ. Καραμπέρης κατείχε 2.032 κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, με προέλευση δεκάδες πρακτορεία ανά την Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Από ενδεικτική εξέταση δημοσιευμάτων του Τύπου των τελευταίων ετών (ομολογία μεγαλέμπορου ναρκωτικών -2005, σύλληψη δημόσιου λειτουργού που ήλεγχε τυχερά παιχνίδια -2007, ξέπλυμα από κύκλωμα πορνείας -2009, εξάρθρωση παραρτημάτων ρωσικής και γεωργιανής μαφίας -2011, φορολογική έρευνα γιατρών και δικηγόρων από το ΣΔΟΕ -2011), προκύπτει ότι το φαινόμενο αυτό έχει συστηματικό χαρακτήρα και πολύ μεγάλη έκταση». Ο κ. Σκυλακάκης ζητεί από την Αρχή να ερευνήσει τις υποθέσεις αυτές, καθώς και να ελέγξει αναλυτικά το «πόθεν έσχες» δημοσίων προσώπων ή λειτουργών, οι οποίοι εμφανίζουν μεγάλα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Στο μεταξύ, την Κυριακή το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνέλαβε τον ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας για οφειλές ΦΠΑ που ανέρχονται στο ποσό του 1,46 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σπύρος Παπαρούνης συνελήφθη από άνδρες του ΣΔΟΕ στο γήπεδο του Βύρωνα.

Συνολικά το ΣΔΟΕ έχει συλλάβει 60 επιχειρηματίες για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ 28 άτομα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και το Αυτόφωρο, κατέβαλαν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου