ΤΟΠΙΚΑ

«Τσιμπημένη» η φοιτητική στέγη στον Βόλο λόγω Airbnb

τσιμπημένη-η-φοιτητική-στέγη-στον-β-406462

Περιορισμένη και με τις τιμές «τσιμπημένες» η αγορά της φοιτητικής στέγης φέτος στον Βόλο, λόγω… Airbnb. Ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην μακροχρόνια μίσθωση και προτιμούν να διαθέτουν ακίνητα προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb σε τουρίστες προσδοκώντας σε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, περιορίζοντας όμως τις επιλογές για φοιτητές που θα αναγκαστούν να κάνουν υποχωρήσεις στα κριτήρια που βάζουν στην επιλογή στέγης είτε ως προς την περιοχή είτε ως προς την ποιότητα και τις παροχές.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του γραφείου στον Βόλο της New Age Real Estate, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, φέτος η αγορά των ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση είναι σαφώς περιορισμένη σε αριθμό διαθέσιμων διαμερισμάτων σε σχέση με πέρυσι και με τις τιμές των ενοικίων «τσιμπημένες» από 15% έως και 20% κατά περίπτωση.

«Τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι αισθητά λιγότερα και σαφώς ακριβότερα κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν θα καλύψουν το σύνολο των απαιτήσεών τους και ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους, αν στην αγορά δεν «μπουν» την τελευταία στιγμή κι άλλα διαμερίσματα», επισημαίνει η κ. Σκούρτη- Σταυροπούλου.

Προς το παρόν η αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι υποτονική λόγω και των γιορτινών ημερών του Δεκαπενταύγουστου. Εκτιμάται ότι η κίνηση στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης θα αρχίσει να τονώνεται από αυτή την εβδομάδα και θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών.

Οι γονείς που σπεύδουν εγκαίρως να βρουν σπίτι για το παιδί τους θέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές: προτιμούν γκαρσονιέρες και δυάρια, στο κέντρο του Βόλου που οριοθετείται από τις οδούς Κασσαβέτη, Αναλήψεως και Παγασών.

Ζητούν κατά βάση καινούρια διαμερίσματα ή ανακαινισμένα με καινούρια κουφώματα και πόρτα ασφαλείας που θα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο. Φαίνεται μάλιστα να επιλέγουν διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου ζουν οικογένειες γιατί νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για το παιδί τους.

Τάση της εποχής είναι η ζήτηση σύμφωνα με την κ. Σκούρτη –Σταυροπούλου επιπλωμένων διαμερισμάτων. «Κάποτε οι γονείς ήθελαν το παιδί τους να φτιάξει το φοιτητικό του σπίτι με το δικό του γούστο. Πλέον επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες και τα έπιπλα μετά την περίοδο φοίτησης δεν ξέρουν τι να τα κάνουν προτιμούν επιπλωμένα διαμερίσματα, όμως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στον Βόλο», εξηγεί η ίδια.

Μία ακόμη τάση είναι η ζήτηση σε τριάρια για γονείς που έχουν πάνω από ένα παιδί που σπουδάζει. «Τα παιδιά επιλέγουν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη για να μειώσουν τα έξοδα για την οικογένεια και σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγονται τα τριάρια. Να υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο για κάθε παιδί και ένα καθιστικό. Πρόκειται επίσης για μια νέα κατηγορία διαμερισμάτων που παρουσιάζει ανοδική τάση στον τομέα της φοιτητικής στέγης», τονίζει η κ. Σκούρτη Σταυροπούλου.

Μέχρι στιγμής οι τιμές στα ενοίκια στην τοπική αγορά διαμορφώνονται υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα: οι γκαρσονιέρες διατίθενται από 170 έως 320-350 ευρώ αν είναι επιπλωμένες, τα δυάρια από 200 έως 400 ευρώ και τα τριάρια ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να ενοικιαστούν έως και 450 ευρώ αν είναι επιπλωμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου