ΤΟΠΙΚΑ

Λιγότερες κατά 140 οι κλίνες

λιγότερες-κατά-140-οι-κλίνες-431850

Μπορεί το Νοσοκομείο Βόλου να διατηρεί την αυτονομία του και τα οικονομικά του δεδομένα να το ανέδειξαν στην πρώτη θέση της κατάταξης σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι επερχόμενες αλλαγές το βρίσκουν λαβωμένο. Στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως από τις 346 κλίνες που λειτουργούν στο Αχιλλοπούλειο θα λειτουργούν πλέον 330, τη στιγμή που το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου θέλει να υποστηρίζει 470 κλίνες σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει την περικοπή 140 κλινών αλλά και τη συγχώνευση κλινικών.
 
Αναστάτωση στους γιατρούς έφερε η τελική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, η οποία αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.
Οι 63 σελίδων πρόταση αναλύει τα στοιχεία κάθε Νοσοκομείου και κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας και προτείνει τη μείωση κλινών, τη συγχώνευση κλινικών, τη δημιουργία εργαστηριακών τομέων σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία αλλά και την κατάργηση Διοικήσεων.
Από την πρόταση το Νοσοκομείο Βόλου παραμένει αυτόνομο ως προς τη λειτουργία του, ωστόσο δέχεται κι αυτό το… μαχαίρι των περικοπών.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως σήμερα είναι ανεπτυγμένες στο Αχιλλοπούλειο 346 κλίνες, οι οποίες θα γίνουν 330. Ειδοποιός διαφορά στην παρούσα περίπτωση είναι πως το οργανόγραμμα προβλέπει για την πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου Βόλου τη λειτουργία 470 κλινών!
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως το Νομαρχιακό Νοσοκομείο με βάση το τελικό σχέδιο θα έχει 140 κλίνες λιγότερες, άρα και λιγότερες οργανικές θέσεις ιατρών.
 
Οι συγχωνεύσεις Κλινικών
Σε ό,τι αφορά τις Κλινικές που θα συγχωνευτούν η πρόταση αναφέρει πως θα δημιουργηθεί στα Νοσοκομεία και πιθανότατα και στο Νοσοκομείο Βόλου μικτό χειρουργικό τμήμα, στο οποίο θα συστεγάζονται χειρουργοί και ουρολόγοι ή ΩΡΛ-λόγοι, οφθαλμίατροι και ορθοπαιδικοί.
Σε πίνακά του το σχέδιο ενοποιεί, ονομάζοντάς τον Χειρουργικό Τομέα, τη Μαιευτική Κλινική, την Ορθοπαιδική, την Ουρολογική, την Οφθαλμολογική, τη Χειρουργική και την ΩΡΛ, προβλέποντας 140 κλίνες αντί 168 που υφίστανται αυτή τη στιγμή. Στο ίδιο μήκος κύματος δημιουργείται Παθολογικός Τομέας με τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και την Παιδιατρική, η οποία συνενώνεται με τη Μονάδα των Πρόωρων. Οι κλίνες εδώ από 140 αυξάνονται σε 144, ωστόσο περικόπτονται κλίνες από την Παιδιατρική Κλινική και αυξάνονται στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας.
Στον Ψυχιατρικό Τομέα εντάσσονται ο Ξενώνας Φιλύρα και η Ψυχιατρική Κλινική. Οι κλίνες από 22 αυξάνονται σε 24.
 
Οι περικοπές των κλινών
Η τελική πρόταση κάνει λόγο και για περικοπές κλινών σε κλινικές που θα αποτελέσουν ένα τομέα. Στο Νοσοκομείο Βόλου στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης τώρα υπάρχουν έξι κλίνες. Η πρόταση αναφέρει για αύξηση των κλινών, οι οποίες θα γίνουν οχτώ. Η Παιδιατρική Κλινική αυτή τη στιγμή διαθέτει 27 κλίνες, ενώ η Μονάδα των Πρόωρων έντεκα. Με τη συγχώνευση των δύο τμημάτων οι κλίνες που θα λειτουργούν θα είναι 32. Αυτό σημαίνει πως θα περικοπούν έξι κλίνες.
Στη Μαιευτική Κλινική λειτουργούν τώρα 26 κλίνες. Η πρόταση θέλει τη δημιουργία Μαιευτικής – Γυναικολογίας με τη λειτουργία 24 κλινών, απώλεια δηλαδή δύο κλινών.
Κλίνες κόβονται και από την Ορθοπαιδική Κλινική και από τη Χειρουργική, αλλά και την Οφθαλμολογική. Στην Ορθοπαιδική υπάρχουν 45 κλίνες και με την πρόταση θα λειτουργήσουν 36, στη Χειρουργική λειτουργούν 62 κλίνες, ενώ προτείνεται η λειτουργία 48 κλινών, ενώ τέλος στην Οφθαλμολογική λειτουργούν 12 κλίνες και πλέον θα υπάρχουν οχτώ. Με μία κλίνη παραπάνω ενισχύεται η Ουρολογική Κλινική -λειτουργούν τώρα έντεκα κλίνες και προτείνεται η λειτουργία 12- ενώ η ΩΡΛ παραμένει σταθερή με 12 κλίνες.
Τέλος στο Νοσοκομείο Βόλου θα λειτουργεί Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό, Ανοσολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία.
Οι αντιδράσεις των γιατρών ήταν έντονες, ενώ υπήρχαν κι άλλοι που δεν είχαν ενημερωθεί επακριβώς για τις συγχωνεύσεις των κλινικών. Προβλέπεται πως τις επόμενες ημέρες που θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης να υπάρξει έντονη αντίδραση, μιας και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας είχε προβλέψει πριν καιρό τη συγχώνευση και την κατάργηση κλινών, βλέποντας όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.
 
Ανέπαφα τα Κέντρα Υγείας
Στην πρόταση γίνεται λόγος και για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία στη Μαγνησία παραμένουν ως έχουν. Στην παράγραφο «Δημιουργία νέων Μονάδων ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα και στην Περιφέρεια» της πρότασης αναφέρεται πως στον σχεδιασμό βρίσκεται υπό ένταξη, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ η δημιουργία μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας στα Καλά Νερά.
 
Η Διοίκηση
Από την πλευρά της η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου επισημαίνει πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο αναπληρωτής Διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος τόνισε πως οι κλίνες ουσιαστικά δεν μειώνονται, μιας και δεν έχουν υπολογιστεί οι κλίνες της Μονάδας Αιμοκάθαρσης και της Περιτοναϊκής.
Τόνισε πως το Νοσοκομείο Βόλου συγκεντρώνει ένα πολύ υψηλό ποσοστό πληρότητας, 73% τη στιγμή που τα διεθνή στάνταρτς ορίζουν 80%, γεγονός που δεν του στερεί, αντίθετα το κάνει ανταγωνιστικό και λειτουργικό. Να σημειωθεί πως οι θέσεις του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή συνεχίζουν να υφίστανται.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου