ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν για την Παιδόπολη

ανησυχούν-για-την-παιδόπολη-431883

Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η φημολογία ότι στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης της Αγριάς πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων. Φήμη η οποία μέχρι τώρα δε τεκμηριώνεται από πουθενά, αν και έρχεται να επιβεβαιώσει την έρπουσα φημολογία με τον πλέον επίσημο τρόπο και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης με σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε προχθές προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

 

Ωστόσο αυτές οι φήμες δεν ήταν τυχαίες, καθώς ο τοπικός Αντιδήμαρχος Βόλου για τις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς και Αρτέμιδας Νίκος Στόικος ήταν αυτός που πρώτος πριν από λίγες εβδομάδες εξέφρασε ως πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αιτία αποτέλεσαν κάποιες εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το κτήριο της Παιδόπολης και οι οποίες αφορούσαν σε αποψίλωση χόρτων σε όλο το συγκρότημα, το οποίο έχει συνολικό εμβαδόν 38 στρέμματα, καθώς και σε βελτίωση της περίφραξης, όπως επίσης και ευπρεπισμού της εισόδου. Οι εργασίες αυτές έβαλαν σε υποψίες τον Αντιδήμαρχο που εξέφρασε δημόσια τις ενστάσεις του. Από το Διοικητή ωστόσο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Τομάρα υπήρξαν καθησυχαστικές δηλώσεις, ότι δηλαδή οι εργασίες γίνονται μετά από κάποια αδιάθετα κονδύλια που βρέθηκαν και που κρίθηκε σκόπιμο να διατεθούν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η οποία εκτός από τις μερικές δεκάδες νεαρούς πολιτικούς πρόσφυγες που φιλοξενεί, στεγάζει ακόμη τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Αγριάς.

Όπως λέει ο Αντιδήμαρχος Βόλου και υπεύθυνος για τους πρώην Δήμους Αγριάς και Αρτέμιδας Νίκος Στόικος οι εγκαταστάσεις άρχισαν να υποδέχονται νεαρούς πολιτικούς πρόσφυγες πριν από τρία και πλέον χρόνια, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής Πολιτείας με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Στις κτηριακές εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή διαβιούν, όπως λέει, τριάντα περίπου νεαροί πολιτικοί πρόσφυγες. Όλοι τους παιδιά ηλικίας 15 – 18 ετών, από τους οποίους οι 23 είναι από το Αφγανιστάν και τα υπόλοιπα από διάφορες χώρες της Αφρικής όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Ακτή του Ελεφαντοστούν κ.α. Οι περισσότεροι μένουν στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης για 18 μήνες και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκπαιδεύονται με τη βοήθεια και διερμηνέων σε διάφορα γνωστικά πεδία όπως η ελληνική γλώσσα, τα μαθηματικά και οι υπολογιστές. Στις εγκαταστάσεις επίσης παρακολουθούνται από ψυχολόγο και κοινωνιολόγο που τους προσφέρουν σχετική υποστήριξη, ενώ υπάρχει ακόμη γυμναστής και δύο φύλακες. Οι εγκαταστάσεις, όπως τονίζει ο κ. Στόικος, τα σαββατοκύριακα επιτηρούνται από ιδιωτική εταιρία φύλαξης και δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αυτά τα βλέπουν οι κάτοικοι της Αγριάς να κινούνται με ποδήλατα στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιωτική εταιρία παρασκευής εδεσμάτων είναι επιφορτισμένη με την καθημερινή σίτιση των παιδιών. Σύμφωνα με τον κ. Στόικο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ταμείο Μετανάστευσης. Μετά την παρέλευση του 18μηνου τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά επαναπροωθούνται, όπως υπογραμμίζει, στις χώρες τους, ενώ πολλά από αυτά μεταβαίνουν σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Αγγλία, όπου ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Η ερώτηση

του Π. Μαρκάκη

Όπως προαναφέραμε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ότι η Παιδόπολη στην Αγριά προετοιμάζεται να μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΛΑΟΣ, Παύλος Μαρκάκης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαρκάκης αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες έντονη είναι η φημολογία ότι το κτήριο της Παιδόπολης στην Αγριά του Δήμου Βόλου προετοιμάζεται να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.

Η φημολογία αυτή έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, καθώς αντί να γίνονται ενέργειες για την αναβάθμιση της πόλης -και κατ’ επέκταση και του συνόλου του Νομού Μαγνησίας- ο Βόλος, ο μεγαλύτερος Δήμος της Θεσσαλίας, ουσιαστικά υποβαθμίζεται, εάν εφαρμοστεί το σκεπτικό αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι ότι η εργολαβία της 5ης ΥΠΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εξωραϊσμό και την συντήρηση των 40 στρεμμάτων των εγκαταστάσεων δεν γίνεται για άλλο λόγο παρά για τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων. Να σημειωθεί ότι ήδη σε κάποια από τα κτήρια της Παιδόπολης φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες, που όταν ενηλικιώνονται είτε απελαύνονται είτε παίρνουν «πράσινη κάρτα».

Αντί δηλαδή να γίνονται ενέργειες για την ισόρροπη ανάπτυξη και ανάταση του τουρισμού και της οικονομίας μέσα σε μία τόσο δύσκολη για όλους μας περίοδο, ο Βόλος, ένα μεγάλο κέντρο της κεντρικής Ελλάδας με σοβαρές υποδομές όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι, υποβαθμίζεται τραγικά και καταλήγει να είναι ένας χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Διδυμότειχο, δίπλα ακριβώς στα σύνορα, οι κάτοικοι, οι δημοτικές Αρχές και οι πολιτικοί φορείς έχουν επιδείξει σθεναρή αντίσταση σε ανάλογους σχεδιασμούς, κατανοώντας ότι τέτοια Κέντρα μόνο αρνητικά λειτουργούν για την ανάπτυξή τους.

Αντ’ αυτού όμως, ενώ θα έπρεπε η πόλη μας να περιμένει και να διεκδικεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα περίφημα «αντισταθμιστικά» από την απώλεια της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, προκειμένου να πάρει μία «ανάσα» οικονομική, με τέτοιες ενέργειες – εάν αληθεύουν – καθίσταται ουσιαστικά το «πάρκινγκ» της χώρας για να παραμένουν, μέχρις ότου απελαθούν, οι δεκάδες ίσως και εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Οι οποίοι, φυσικά, όπως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα απελαθούν πραγματικά ή δεν θα βρουν τρόπο να ζήσουν στην πόλη και στο Νομό μας, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα».

Ο κ. Μαρκάκης καλεί τον Υπουργό να απαντήσει εάν αληθεύει ότι η Παιδόπολη της Αγριάς προορίζεται να μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και, εάν ναι, με ποιου την απόφαση και για ποιο λόγο η τοπική κοινωνία δεν είχε συμμετοχή σε μία τέτοια απόφαση. Επίσης ζητεί να ενημερωθεί εάν θα προχωρήσει το αίτημα για την παραχώρηση των κτηρίων της Παιδόπολης για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, όπως ζητεί το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ)».

Σημειώνεται ότι ανάλογη επιστολή ο κ. Μαρκάκης, απέστειλε και στο Δήμαρχο Βόλου.

O Δήμος

Βόλου

Σημειώνεται πως ο Δήμος Βόλου κινείται προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αφού επιθυμεί οι εγκαταστάσεις της Παιδόπολης να αξιοποιηθούν για δομές του Δήμου, καθώς επιμένει στο αίτημα παραχώρησης κτηρίων για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, παρά την προσωρινή λύση στέγασης της δομής σε κτηριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ), η οποία δόθηκε έπειτα από παρέμβαση του Δήμου στη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης ζήτησε από τον περασμένο Μάρτιο με επιστολή του προς τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Π. Τομάρα να παραχωρηθεί προσωρινά χώρος στο Κε.Σ.Α.Α.Μ. για τη λειτουργία της Στέγης, χωρίς αυτό να αναιρεί το αίτημα παραχώρησης δύο κτιριακών μονάδων στην Παιδόπολη Αγριάς, καθώς στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η μόνιμη εγκατάσταση της εν λόγω Στέγης σ` ένα περιβάλλον που κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο.

Έπειτα από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και οχλήσεις κατοίκων της Αγριάς σχετικά με εκτεταμένες εργασίες στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Βόλου, ο κ. Σκοτινιώτης επανήλθε στο θέμα πριν από είκοσι μέρες περίπου και με νέα επιστολή του προς τον κ. Τομάρα ζήτησε να ενημερωθεί για το έργο που εκτελείται στο ακίνητο και ποιες συγκεκριμένα δράσεις πρόκειται να εξυπηρετήσει.

«Ο τέως Δήμος Αγριάς και πλέον ο ενιαίος Δήμος Βόλου έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής δημόσιας εγκατάστασης, που βρίσκεται εντός των διοικητικών μας ορίων. Πιστεύουμε ότι οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Βόλου θα πρέπει να αξιοποιηθούν κυρίως για τη φιλοξενία κοινωνικών δομών, οι οποίες προφανώς και επιβάλλεται να είναι συμβατές μεταξύ τους», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βόλου και υπενθυμίζει ότι η Δημοτική Αρχή θεωρεί προσωρινή τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Παιδιών με αναπηρία στις εγκαταστάσεις του Κε.Σ.Α.Α.Μ., «αφού η οριστική εγκατάστασή της θα πρέπει να γίνει, όταν τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέψουν, σε δύο κτηριακές μονάδες της Παιδόπολης Βόλου, σ’ ένα περιβάλλον δηλαδή που κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο».

Απαντώντας ο κ. Τομάρας ενημερώνει ότι η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, αξιοποιώντας υπάρχουσες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας αντίστοιχο με το υπάρχον πρόγραμμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. «Η Υπηρεσία μας», καταλήγει, «θεωρεί αυτονόητη τη γόνιμη συνεργασία με το Δήμο Βόλου, ενημερώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα επιπλέον επέκτασης των κοινωφελών δράσεων».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου