ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς την Υπουργό Παιδείας η Σύνοδος

χωρίς-την-υπουργό-παιδείας-η-σύνοδος-432050

Για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε χθες το απόγευμα η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Την ίδια ημέρα το πρωί η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε με γράμμα της τον πρόεδρο της Συνόδου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πως δεν θα παρευρεθεί για να παρουσιάσει το νομοσχέδιο. Κατόπιν αυτής της απόφασης οι πρυτάνεις καλούνται να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν χωρίς ουσιαστικά να έχουν στα χέρια τους τις επίσημες προτάσεις του Υπουργείου, παρά μόνο ό,τι έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Η αντίδραση ήρθε από τους πρυτάνεις των δύο μεγαλύτερων Πανεπιστημίων, των Αθηνών και του ΑΠΘ, που με σκληρή γλώσσα απάντησαν στις προθέσεις της Υπουργού.
 
 
Στα… τυφλά συνεδριάζει από χθες η Σύνοδος των Πρυτάνεων, καθώς η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως δεν θα παρευρεθεί προκειμένου να εκθέσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η αντίδραση των πρυτάνεων ήταν έκδηλη και έκαναν λόγο για ανακολουθία του Υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υποστήριξε πως στο γράμμα που του απέστειλε χθες η Υπουργός Παιδείας αναφέρει πως τη Δευτέρα θα δώσει η ίδια το πραγματικό σχέδιο νόμου, καθώς αυτό που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο δεν είναι και αυτό που θα προωθεί.
Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν την Υπουργό Παιδείας στην απόφασή της να μην βρεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων δεν έγιναν γνωστοί, ενώ το μόνο που ειπώθηκε ήταν πως υπήρχαν νομικά προβλήματα στον επικείμενο νόμο.
Έτσι η χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης άλλαξε άρδην. Οι πρυτάνεις συζήτησαν το γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη στάση που θα κρατήσουν. Σήμερα το πρωί αναμένεται η τελική τους απόφαση, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων.
 
 
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών
θα αντιδράσει έντονα
 
Δριμεία κριτική στην Υπουργό Παιδείας αλλά και στις τακτικές και πολιτικές που ακολουθεί το Υπουργείο έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος υποστήριξε πως με τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης που προτείνονται θα εισαχθεί στα πανεπιστήμια με τον πιο άγριο τρόπο ο κομματισμός.
«Διαφωνώ για όλο το πλέγμα και κυρίως τα ζητήματα αιχμής. Αρχικά για το Συμβούλιο Διοίκησης. Τα τελευταία χρόνια ο κομματισμός μέσα στα Πανεπιστήμια, κατά κοινή ομολογία, τα έχει βλάψει. Τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αυτή η πρακτική έχει υποχωρήσει. Τώρα με αυτό το συμβούλιο διοίκησης έχω την εντύπωση ότι εισάγεται με τον πιο άγριο τρόπο ο κομματισμός. Λέγεται  ότι θα εκλέγονται επτά καθηγητές. Αυτοί οι επτά θα εκλέγονται χωρίς την παρέμβαση των κομμάτων; Και μετά αυτοί θα εκλέξουν άλλους επτά για να φέρουν ένα πρύτανη από την Τανζανία;», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις τριετείς σπουδές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως το σύστημα αυτό που ακολουθήθηκε από Πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης έχει αποτύχει και θέλουν τώρα εκείνα τα Πανεπιστήμια που το εφήρμοσαν να το αλλάξουν. «Έρχεται η κ. Υπουργός, δεν ξέρω αν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα να λέει αυτό το μέτρο που σκέφτονται να το αλλάξουν στην Ευρώπη, να το επαναφέρει», σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης.
Ο ίδιος τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αντιδράσει δυναμικότατα μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις. Εμείς δείξαμε πρόσφατα που συγκεντρώσαμε χιλιάδες κόσμου στα Προπύλαια τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Ένα νόμο που δεν το θέλει κανένας δεν μπορείς να τον επιβάλλεις. Πού πάει έτσι η Υπουργός;», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας για το σύστημα των Σχολών έκανε λόγο για τα προβλήματα που θα υπάρξουν ως προς τη μετάβαση των φοιτητών στα υπόλοιπα έτη.
«Πάει στο πρώτο έτος ο φοιτητής, στο δεύτερο πως θα γίνε η μετάβαση, με το βαθμό επίδοσης; Για παράδειγμα, γίνεται μία Σχολή Επιστημών Υγείας, με Τμήματα Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Ιατρικής. Από τους 1.000 φοιτητές που θα μπουν, οι 900 θα θέλουν Ιατρική. Με ποιο κριτήριο θα επιλεγούν; Θα πηγαίνουν οι οικονομικά και οι κοινωνικά ισχυροί κι εμείς οι καθηγητές θα ξεφτιλιζόμαστε», σχολίασε ο κ. Πελεγρίνης.
 
 
Στα Συνταγματικά Δικαστήρια
θα φτάσει το ΑΠΘ
 
«Ο τρόπος αντίδρασης των Πανεπιστημίων είναι να φωνάξουν, να διεκδικήσουν. Εμείς θα φυλάξουμε Θερμοπύλες. Εάν περάσει ο νόμος, εμείς θα τον εφαρμόσουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τον πολεμήσουμε πολιτικά και ότι δεν θα πάμε στα συνταγματικά δικαστήρια για να αποδείξουμε πως ο νόμος είναι και παράνομος και αντισυνταγματικός», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μυλόπουλος μιλώντας για την απουσία της Υπουργού από τη Σύνοδο αλλά και για την ουσία της Συνόδου στην οποία δεν έχει δοθεί κάτι απτό σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ήρθαμε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, που δεν έχουμε δει, ένα κείμενο γενικών αρχών, κάτι σαν έκθεση ιδεών. Περιμέναμε να δούμε την Υπουργό να μας παρουσιάσει το νέο κείμενο.  Η Υπουργός απαξιοί, φυγομαχεί κι ίσως έχει τους λόγους της. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο ή ό,τι έχει διαρρεύσει απ’ αυτό είναι όχι κατώτερο των περιστάσεων, είναι ένα κείμενο – συρραφή επιμέρους αποφάσεων, διατάξεων και προβλέψεων, δεν υπάρχει ακαδημαϊκός στόχος και υπάρχει μία φανερή διάθεση, μία πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά, διορισμένα μικρά ολιγομελή όργανα, άρα υπάρχει μία σαφής στροφή προς μία ολιγαρχικού τύπου διακυβέρνηση των Πανεπιστημίων».
Ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο θα «πέσει» σύντομα, καθώς υπάρχουν σαφή θέματα αντισυνταγματικότητας.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στο θέμα του ασύλου, ενώ για τις χορηγίες ιδιωτών, σημείωσε πως μπορεί να προωθηθούν ως συμπληρωματικές. «Υποχρέωση της πολιτείας είναι να χρηματοδοτεί τα δημόσια ιδρύματα, αλλιώς χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων. Εφόσον διατηρηθεί η κρατική υποχρέωση για τη χρηματοδότηση και ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων, θα συμφωνούσα με τους συμπληρωματικούς πόρους», είπε ο ίδιος.
 
 
Αναστολή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων
ζητούν ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι
 
Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων, στην αίθουσα συνεδρίασης βρέθηκαν ακαδημαϊκοί, βοηθητικό προσωπικό, ειδικό προσωπικό, συμβασιούχοι διδάσκοντες οι οποίοι ζήτησαν από τους Πρυτάνεις αν αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και πάρουν μέτρα αναστολής της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους αργά ή γρήγορα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Οι εντάσεις δεν έλειψαν, με τους εκπροσώπους των Συλλόγων και των Ομοσπονδιών να θέτουν προ των ευθυνών τους τους πρυτάνεις.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου