ΤΟΠΙΚΑ

Καταργείται το Κέντρο Αυτιστικών

καταργείται-το-κέντρο-αυτιστικών-432509

Συγχωνεύονται οι έξι Οργανισμοί Κοινωνικής Φροντίδας της Θεσσαλίας σε ένα, ενώ στη λίστα των συγχωνεύσεων βρίσκεται και το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ν. Μαγνησίας, μία δομή που είχε δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση και φροντίδα όλων των ατόμων με αυτισμό της Θεσσαλίας. Η
Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας ανέμενε τις συγχωνεύσεις των Οργανισμών, όμως βάζει βέτο στο θέμα της ακύρωσης των υπό συγχώνευση Κέντρων, της αλλαγής αντικειμένου αλλά και της μείωσης του προσωπικού.
 
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις οι έξι Οργανισμοί (ΝΠΔΔ) συνενώνονται σε ένα, καθώς δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας. Οι υπό συγχώνευση Οργανισμοί είναι οι εξής: Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Τρικάλων, ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας, ΚEKΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας, Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λάρισας «Ο Αριστεύς» και Κέντρο Προστασίας ΑμεΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς».
 
«Ήταν αναμενόμενη μία συγχώνευση στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει διάχυτη αγωνία και ανησυχία απ’ όλους μας εάν θα διασφαλιστεί η λειτουργία των Κέντρων που θα συγχωνευτούν», υποστήριξε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Ράλλης Τσιουλάκης.
 
 
Μιλώντας ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Ν. Μαγνησίας υπογράμμισε πως το Κέντρο αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα για τους αυτιστικούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και πως θα μπορούσε να εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα με αυτισμό απ’ όλη τη Θεσσαλία.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν η συγχώνευση αφορά μόνο στις διοικήσεις, τότε και τα άτομα με αναπηρία δεν θα «κινδυνεύσουν», αλλά και οι δομές. Όμως όσο υποστελεχωμένα κι αν είναι τα Κέντρα, δεν πρέπει να κλείσουν. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν.
 
«Δυστυχώς φτιάχτηκε μία τεράστια μονάδα, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Όμως ιδίως στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Μαγνησία δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακυρώσουμε μονάδες. Θα ήταν τεράστιο λάθος, μέγιστο σφάλμα η συγχώνευση να φέρει κατάργηση των μονάδων, να αλλάξει το αντικείμενο και τους στόχους αλλά και τη μείωση που ήδη ελλιπούς προσωπικού», σημείωσε ο κ. Τσιουλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως τουλάχιστον τα αυτιστικά άτομα της Μαγνησίας δεν έχουν καμία υποστήριξη από την κρατική παρέμβαση.
 
Η λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας μπορεί να χαρακτηριστεί υποτυπώδεις. Σε ένα τεράστιο χώρο παραμένουν ανεκμετάλλευτα εκατοντάδες στρέμματα αλλά και κτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για τη στήριξη ατόμων με αυτισμό.
 
Αυτή τη στιγμή στο ΚΕΣΑΑΜ λειτουργεί μόνο το Κέντρο Ημέρας. Από το πρωί έως το βράδυ περίπου δέκα άτομα απασχολούνται με δημιουργικό παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες και είναι η μοναδική παροχή του Κέντρου στα άτομα με αυτισμό.
 
«Εάν αξιοποιούνταν σωστά το Κέντρο θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του ένας ξενώνας για άτομα που πάσχουν από αυτισμό, πράγμα που θα αποτελούσε μεγάλη διευκόλυνση για τις οικογένειές τους, αλλά και στήριξη των ατόμων αυτών, καθώς θα άλλαζαν περιβάλλον και θα κοινωνικοποιούνταν. Θα μπορούσε επιπλέον να λειτουργήσει μια Μονάδα Υποστηρικτικής Διαβίωσης ή Αυτόνομης Διαβίωσης, όμως ουδείς αξιοποίησε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που υπήρχαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παραπάνω λύσεις αποτελούν και προτάσεις της Ομοσπονδίας για το ΚΕΣΑΑΜ», τόνισε ο κ. Τσιουλάκης.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου