ΤΟΠΙΚΑ

Στη Ν. Ιωνία οι ληστές με τα μαύρα

στη-ν-ιωνία-οι-ληστές-με-τα-μαύρα-432716

Μακραίνει δραματικά ο κατάλογος των ένοπλων ληστειών σε βάρος μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων. Το δίδυμο των ληστών με τα μαύρα, που δρα ακατάπαυστα τους τελευταίους μήνες στο Βόλο, έθεσε χθες τον επόμενο στόχο του στη Ν. Ιωνία. Μια παλιά μονοκατοικία, στην οποία διαμένει 73χρονη γυναίκα, ήταν το σπίτι όπου διανυκτέρευσαν…
 
Τον ίδιο εφιάλτη που έχουν ζήσει το τελευταίο δίμηνο στο Βόλο πέντε ηλικιωμένα άτομα, αντίκρισε η 73χρονη. Η ζωή της απειλήθηκε για τα λιγοστά χρήματα της σύνταξής της, μόλις 630 ευρώ, και τα χρυσαφικά που επί χρόνια δεν είχε αποχωριστεί από πάνω της, τα οποία τράβηξαν με τη βία.
 
Πλησίαζε 3.15 το πρωί, όταν η γυναίκα έκλεισε την τηλεόραση και κατευθύνθηκε στο κρεβάτι της για να κοιμηθεί. Παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της, οι δύο ληστές –ο ψηλός και ο κοντός όπως όλα τα θύματα τούς έχουν περιγράψει στην αστυνομία- άφησαν να περάσει ένα τέταρτο περίπου, όταν πήδηξαν από τα χαμηλά κάγκελα μέσα στην αυλή και άνοιξαν το ξύλινο παραθυρόφυλλο, το παράθυρο και τη σίτα, περνώντας στο εσωτερικό του σπιτιού.
 
Στάθηκαν μπροστά στο κρεβάτι της γυναίκας και με ένα «ψιτ» την ξύπνησαν από τον ελαφρύ ακόμη ύπνο της. Εκείνη ανοίγοντας τα μάτια της έμεινε ψύχραιμη μέσα στην ταραχή της και υπάκουσε τις εντολές που της έδωσαν, απειλώντας τη με μαχαίρι και όπλο να μη φωνάξει σε βοήθεια και να μην κουνηθεί.
 
Οι δύο ληστές με κατάμαυρη αμφίεση, από τα γάντια και τα παπούτσια μέχρι τα μαντήλια με τα οποία έκρυβαν τα χαρακτηριστικά τους, της ζήτησαν λεφτά. Η 73χρονη τους υπέδειξε που ήταν το μικρό της κομπόδεμα και το πήραν. Όπως σε όλες τις προηγούμενες ληστείες ακολούθησαν τις ίδιες ακριβώς κινήσεις. Άνοιξαν όλα τα φώτα και δεν εγκατέλειψαν τη μονοκατοικία μόλις πήραν τα χρήματα, αλλά παρέμειναν επί ένα δίωρο περίπου ψάχνοντας τα συρτάρια, τα ντουλάπια και τα αντικείμενα κάθε δωματίου.
 
Ο «ψηλός» απειλώντας διαρκώς την ηλικιωμένη έδινε εντολές. Ο «κοντός» μπαινόβγαινε, έπαιρνε την επόμενη κατεύθυνση από τον συνεργό του και συνέχιζε να ψάχνει.
 
Όσο το ψάξιμο σε αναζήτηση χρημάτων συνεχιζόταν, ο «ψηλός» άρπαξε από τα χέρια της γυναίκας τα δαχτυλίδια, τη βέρα και τα άλλα κοσμήματα που φορούσε. Κοσμήματα πολύτιμα, όχι τόσο χρηματικής, αλλά κυρίως συναισθηματικής αξίας για την 73χρονη, καθώς την είχαν δέσει με κομμάτια της ζωής της. Επιχείρησε να της τραβήξει τα σκουλαρίκια από τα αυτιά, αλλά η ηλικιωμένη τον συγκράτησε, λέγοντας ότι δεν χρειαζόταν να την τραυματίσει, θα τα έδινε η ίδια.
 
Τότε ήταν που το ανθρωπόμορφο τέρας αισθάνθηκε την ανάγκη να της… ανοίξει την ψυχή του και να πει τον καημό του: «Τι νομίζετε, κυρία μου; Αναγκαζόμαστε να ληστεύουμε με αυτή την κυβέρνηση. Είμαστε και εμείς θύματα της οικονομικής κρίσης», είπε ο θρασύτατος και επικίνδυνος κακοποιός.
 
Είχε ξημερώσει πια για τα καλά, όταν οι ληστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη μονοκατοικία. Οδήγησαν την 73χρονη σε ένα από τα πίσω δωμάτια του σπιτιού, την έδεσαν, της φίμωσαν το στόμα και την κλείδωσαν. Βγαίνοντας από τον κύριο χώρο έκοψαν το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής, άρπαξαν το κινητό τηλέφωνο και κλείδωσαν την κεντρική είσοδο εξωτερικά.
 
Η γυναίκα, διατηρώντας την ψυχραιμία της κατάφερε να βγάλει τα δεσμά από τα χέρια της και να πηδήξει από διαχωριστικό σε διπλανό δωμάτιο. Δεν κινήθηκε, καθώς συνέχιζε να τους ακούει στην αυλή. Πιθανότατα στην αυλή άλλαξαν τα ρούχα που φορούσαν για να μη γίνουν στόχος βγαίνοντας στο δρόμο και ενώ η κίνηση στους δρόμους είχε ξεκινήσει, αφού το ρολόι έδειχνε πια 5.30 το πρωί. Ούτε πήδηξαν από τα κάγκελα της αυλής, αλλά έψαξαν τα κλειδιά της αυλόπορτας, την ξεκλείδωσαν και έφυγαν σαν κύριοι.
 
Η 72χρονη ειδοποίησε γείτονές της, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία. Την υπόθεση, όπως και τις τελευταίες πέντε πανομοιότυπες ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, αναζητώντας τους δύο ληστές των ηλικιωμένων που κρατούνται όμηροι μέσα στις μονοκατοικίες τους,
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου