ΤΟΠΙΚΑ

Εκτεθειμένοι στην αερορύπανση!

εκτεθειμένοι-στην-αερορύπανση-432897

 
Εκτός λειτουργίας παραμένει τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες ο Σταθμός Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που από τις αρχές του έτους πέρασε στην ευθύνη της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας. Ούτε μία ένδειξη σχετικά με τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων δεν έχει καταγράψει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ο Σταθμός. Για τους τέσσερις προηγούμενους, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τον Απρίλιο του 2011, οι τυχόν καταγραφές αγνοούνται…
 
Στο σκοτάδι παραμένει ο Βόλος σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα που αναπνέει καθημερινά. Με εξαίρεση το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο μέσα από δίκτυο σταθμών συνεχίζει να καταγράφει τις ημερήσιες διακυμάνσεις συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων PM10 και να ενημερώνει on line τους πολίτες, στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας άφησαν το Σταθμό Μέτρησης εκτός λειτουργίας.
 
Οι τελευταίες μετρήσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2010, ένα μήνα πριν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κλείσει τον κύκλο της και παραδώσει σκυτάλη στην αιρετή Περιφέρεια. Τότε ήταν που ο Σταθμός κατέγραφε επί ημέρες ακατάπαυστα ωριαίες υψηλές υπερβάσεις εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης.
 
Κάπου εκεί, μέσα στη σκόνη… χάθηκαν τα «ίχνη» του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Έκτοτε ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα μηνιαία αποτελέσματα μετρήσεων, τακτική που είχε εγκαινιαστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την ενημέρωση των πολιτών.
 
Οι πολίτες έμειναν στην άγνοια και το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα για το Βόλο υποβαθμίστηκε. Και όλα αυτά την ώρα που συγκαταλέγεται στις ελληνικές πόλεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα.
 
Ο «Τ» ζήτησε χθες από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημ. Αλεξόπουλο τις μετρήσεις του τελευταίου πενταμήνου των μετρήσεων για τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, ο οποίος παρέπεμψε στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
 
Η προϊσταμένη Κλαίρη Παιδοπούλου, η οποία πρόσφατα επέστρεψε στην υπηρεσία της μετά από αναρρωτική άδεια, μετέφερε την ενημέρωση που είχε ότι τους τελευταίους δύο μήνες ο Σταθμός δεν λειτουργεί!
 
Για τους προηγούμενους μήνες δεν είχε προλάβει, όπως είπε, να ενημερωθεί εάν ο Σταθμός λειτουργούσε και ποια ήταν σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
 
Επιπρόσθετα ο υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος που είχε οριστεί ως υπεύθυνος για τη λειτουργία του Σταθμού συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2010. Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα φαίνεται ότι έμεινε μετέωρη.
 
Η κ. Παιδοπούλου, η οποία δήλωσε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για όσα έγιναν το χρονικό διάστημα που απουσίαζε από την υπηρεσία, μίλησε για έλλειψη προσωπικού, αλλά και για ελλιπή χρηματοδότηση για τη συντήρηση του Σταθμού και την αγορά ανταλλακτικών και οργάνων, ώστε οι μετρήσεις να είναι αξιόπιστες.
 
 
Εφιάλτης σκόνης στο Παλαιό Λιμεναρχείο 
Στο μεταξύ έναν πραγματικό εφιάλτη βίωσαν το διήμερο του σαββατοκύριακου οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου στο Βόλο.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στο Βόλο έντασης μέχρι 8 μποφόρ δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή που είχε μετατραπεί σε έρημο Σαχάρα.
 
Εκατομμύρια κόκκοι σκραπ και σιταριού από τα σιλό μαζί με τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα στον αέρα.
 
Οι κάτοικοι της περιοχής «ταμπουρώθηκαν» στα σπίτια τους, ανήμποροι να αντιδράσουν. «Δεν μπορούσαμε ούτε να αναπνεύσουμε. Ήταν πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Παλιού Λιμεναρχείου Ζήσης Περσουφλιώτης.
 
Όλα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι άνεμοι άρχισαν να δυναμώνουν. Από το Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου μέχρι και τα Αϊβαλιώτικα σε απόσταση δύο μέτρων η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ η σκόνη σε συνδυασμό με το σκραπ και τους κόκκους σιταριού από τα σιλό είχαν δημιουργήσει ένα ομιχλώδες τοπίο. Όσοι εκείνοι την ώρα βρίσκονταν έξω αντιμετώπισαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
 
«Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε στην έρημο Σαχάρα. Αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν είναι συνθήκες αυτές για να ζούμε», σημείωσε ο κ. Περσουφλιώτης, περιγράφοντας ως εφιαλτική την κατάσταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο πολλές φερτές ύλες αλλά και ποσότητες σκραπ και σίτου κατέληξαν τελικά στη θάλασσα λόγω των δυνατών ανέμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου