ΤΟΠΙΚΑ

Αγωγές για να πάρουν τα λεφτά τους

αγωγές-για-να-πάρουν-τα-λεφτά-τους-851206

Εναν καθημερινό εφιάλτη βιώνουν στο Δήμο Βόλου προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα ποικίλα προβλήματα της καθημερινότητας. Οι πιστώσεις από την κεντρική εξουσία που έρχονται με το σταγονόμετρο, οι υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ που είχαν οι πρώην Δήμοι, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία του ενιαίου Δήμου.

Σε αυτή την περίπτωση το δάνειο των 5.000.000 ευρώ που έχει αποφασίσει να πάρει η Δημοτική Αρχή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων φαντάζει ως φιλί της ζωής, προκειμένου να αποφύγει ο Δήμος τα χειρότερα από τους προμηθευτές και τους εργολάβους, καθώς οι αγωγές πέφτουν βροχή στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Ακόμη και αν ληφθεί το σύνολο του δανείου το «άνοιγμα» θα συνεχίσει να είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 14.000.000 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο μέρος του δανείου που θα πάρει ο Δήμος, περίπου 1.300.000 ευρώ, αφορά σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την αποζημίωση που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που παραχώρησαν τις εκτάσεις τους για τη δημιουργία της Πλατείας Πανεπιστημίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι διαγωνισμοί που έγιναν τελευταία από το Τμήμα Προμηθειών του Δήμου για χαρτί γραφής, για χαρτί φωτοαντιγράφων και καύσιμα ήταν άγονοι. Το ατελέσφορο των παραπάνω διαγωνισμών έχει την εξήγησή του. Οφείλεται στην απροθυμία των περισσότερων προμηθευτών να συνεχίσουν να έχουν συναλλαγές με το Δήμο, από τη στιγμή που οι τελευταίοι έχουν απηυδήσει να περιμένουν την αποπληρωμή ειδών που έχουν προμηθεύσει στο Δήμο ήδη από τον περασμένο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος για να καλύπτει μία σειρά από αναλώσιμα υποχρεώνεται να αποπληρώνει παλαιά τιμολόγια του 2010 ή και παλαιότερων ετών, προκειμένου να κάνει τμηματικές αγορές, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο με τα καύσιμα, καθώς οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων δεν έχουν το περιθώριο να παραδίδουν καύσιμα επί πιστώσει, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν τις εταιρίες πετρελαιοειδών με περιθώριο ολίγων ημερών. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα με τις ίδιες τις εταιρίες πετρελαιοειδών που ζητούν η πληρωμή τους να γίνεται τοις μετρητοίς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από το Δήμο καθώς στην καλύτερη περίπτωση μέχρι να εκδοθεί το ένταλμα και να εγκριθεί από τον Επίτροπο πρέπει να παρέλθει διάστημα αρκετών ημερών. Στο Δήμο υποστηρίζουν ότι η κατάσταση με τα καύσιμα είναι οριακή, καθώς ο διαγωνισμός ύψους 200.000 ευρώ ήταν άγονος, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου ύψους 900.000 ευρώ, και για τον οποίο « τρέχει» ήδη η προθεσμία των 52 ημερών.

Αλλά και σε άλλα είδη της καθημερινότητας στο Δήμο, όπως π.χ. οι λαμπτήρες είναι είδος… υπό εξαφάνιση, καθώς γίνονται τμηματικές αγορές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν κυρίως στις δημοτικές ενότητες των περιφερειακών Δήμων. «Πρέπει να σταματήσουμε τις σπατάλες σε πολλά πράγματα και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε υποχρέωση να κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει αποθήκη υλικών στο Δήμο για να υπάρχει φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση», λέει χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου.

Αγωγές

Την ίδια ώρα πολλοί που είχαν συναλλαγές με το Δήμο μπροστά στην αδυναμία του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του καταθέτουν αγωγές στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αγωγή που έχει καταθέσει γνωστός μουσικός της περιοχής μας για τη μουσική που συνέθεσε για τις θεατρικές παραστάσεις «Το ταξίδι του τυχερού Πέτρου» που παίχθηκε τη θεατρική περίοδο 2006 – 2007 και «Το όνειρο του Ιάσωνα» που έλαβε χώρα την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2008. «Αν και εκπλήρωσα στο ακέραιο τους όρους των παραπάνω συμβάσεών μου με την αντίδικο, τονίζει στην αγωγή του ο ενάγων, εν τούτοις η τελευταία αρνείται να μου καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Γι΄ αυτό και πρέπει να υποχρεωθεί δικαστικά στην καταβολή του, η κοινωφελής επιχείρηση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου που ανέλαβε και όλες τις υποχρεώσεις των προηγούμενων οργανισμών – επιχειρήσεων προς τρίτους, με το νόμιμο τόκο από την επομένη της όχλησης της εναγόμενης στις 23 Ιουνίου 2010».

Ανάλογη αγωγή κατέθεσε άλλος μουσικός επίσης κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου για τη μη καταβολή δεδουλευμένων ύψους 1.400 ευρώ για την ενορχήστρωση τραγουδιών διαφόρων συνθετών που έκανε για παραστάσεις που έγιναν στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής το Δεκέμβριο του 2009. 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου