ΤΟΠΙΚΑ

Οι νέοι ηλικίας 15 – 25 θα πληρώσουν την κρίση

οι-νέοι-ηλικίας-15-25-θα-πληρώσουν-την-κρί-434298

Οσοι έπλασαν σωστά το χαρακτήρα τους μέχρι τα 5 τους έτη δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, παρ’ όλα αυτά όσοι βρίσκονται μεταξύ 15 και 25 ετών είναι αυτοί που θα «πληρώσουν» την κρίση, καθώς η ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων στην οποία ζούσαν πλέον δεν υφίσταται. Τα παραπάνω επεσήμανε ο γνωστός νευρολόγος Ματθαίος Γιωσαφάτ κατά τη διάρκεια του Συμποσίου για τη Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, διοργάνωσε χθες Συμπόσιο με θέμα «Νόημα Ζωής: Ψυχοδυναμική Προσέγγιση Ομάδας, Οικογένειας, Ζεύγους»  με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Ματθαίο Γιωσαφάτ.
Ο γνωστός Νευρολόγος, Ψυχίατρος και Ψυχαναλυτής μίλησε για τα στάδια της ζωής του ανθρώπου σημειώνοντας πως η ζωή κάθε ανθρώπου καθορίζεται μέσα στα πέντε πρώτα του χρόνια. Τότε διαπλάθεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου, ενώ οι όποιες δυσκολίες της ζωής μπορούν να ξεπεραστούν εάν ο άνθρωπος έχει μεγαλώσει σωστά και μέχρι τα 5 του έτη έχει δεχτεί αρχές και αξίες από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Αναφορικά με την κρίση ο κ. Γιωσαφάτ επεσήμανε πως «οι άνθρωποι ήδη έχουν καθοριστεί από την παιδική τους ηλικία. Αν είναι αρκετά ώριμοι από τότε μπορούν να ξεπεράσουν τις κρίσεις, εάν δεν είναι, η κρίση λειτουργεί σαν ένα εγκλητικό αίτιο και μπορεί να πάθει κανείς κατάθλιψη, άγχος κ.τ.λ. Αν μια χώρα είναι στημένη σωστά ξεπερνά τις κρίσεις, εάν είναι μια ανώριμη κοινωνία όπως είναι η δική μας και πάμε από κρίση σε κρίση τα πράγματα δυσκολεύουν».
Ο γιατρός σημείωσε πως εκείνοι που θα «πληρώσουν την κρίση» είναι όσοι βρίσκονται μεταξύ των 15 και 25 ετών. Αυτό γιατί σύμφωνα με τον κ. Γιωσαφάτ τα παιδιά αυτά μάθανε σ’ αυτή την τεχνητή ευημερία που είχαμε όλοι τα τελευταία 30 χρόνια. «Τα παιδιά καλόμαθαν. Τώρα αν δεν βρουν δουλειά και δεν μπορούν να τους δίνουν οι γονείς τους θα έχουν πρόβλημα. Αρχικά με υπάρχει επίπτωση στην αυτοεκτίμησή τους κι έπειτα θα έρθουν κι άλλα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κλεφτάρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού σημείωσε πως οι φοιτητές έχουν ήδη επηρεαστεί από την κρίση, ενώ όσοι προσέρχονται στο γραφείο συμβουλευτικής κυρίως συζητούν για προβλήματα των οικογενειών τους, αλλά και για θέματα σχέσεων.
«Μέσα σε μια δεκαετία δηλαδή από τα 20 έως τα 30 έτη, ο νέος πρέπει να σπουδάσει, να βρει εργασία αλλά και να αναπτύξει σχέσεις είτε φιλικές (κατά την περίοδο των σπουδών) αλλά και ερωτικές. Όλα αυτά είναι δύσκολο να χειριστούν πολλά παιδιά», σχολίασε ο κ. Κλεφτάρας.
Να σημειωθεί πως το Συμπόσιο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουνίου.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου